Czołem.
Może ktoś z p.t. forumowiczów jest w stanie rozwiać moje wątplliwości związane z produkcją w Polsce powyższych lamp?
Z tego co zaobserwowałem, wydaje mi się, że było tak:
1) Zasady nomenklatury lamp wskazywały, że EF21 powinna być pentodą regulacyjną, a EF22 normalną, o krótkiej charakterystyce. Tak było w Polsce, ale w reszcie Europy nie trzymano sie zasad i oznaczano lampy odwrotnie (to nie jedyny taki przypadek)...
2) Dla odróżnienia od pewnego czasu rozpoczęto dodawać do polskich lamp "P". Pojawiły się EF21P i EF22P.
3) W końcu nasi producenci "poszli do Europy" i zamienili oznaczenia.
Czy moje wrażenia są zgodne z prawdą? Jeżeli tak, to kiedy dokonano przejścia?
EF21 i EF22 na oko się nie różnią i data mogła by ułatwić rozróżnianie co jest czym bez konieczności mierzenia. Wygląda na to, że różne lampy są tak samo oznaczane (zresztą to też nie jest jedyny taki przypadek)...
Pozdrawiam,
Jasiu
Jak to było z EF21 i EF22?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Jak to było z EF21 i EF22?
Nie wiem czy coś rozjaśnię, ale z moich doświadczeń wynika co następuje:Jasiu pisze:Czołem.
Może ktoś z p.t. forumowiczów jest w stanie rozwiać moje wątplliwości związane z produkcją w Polsce powyższych lamp?
Podstawowym typem była EF22 - pentoda regulacyjna wymyślona AFAIR przez Philipsa na bazie konstrukcji Sylvanii (Jak się nie mylę to Sylvania wymyśliła lampy loktalowe). Natomiast polska EF21 to chyba był odpowiednik ze stałą charakterystyką, końcówkowo kompatybilny tylko w Polsce. Natomiast reszta świata robiła ją jako dziwny miks - wg. katalogów miała ona cokół bocznostykowy jak EF6 ale z kluczem jak loktale. Nigdy jej w tej postaci nie widziałem, więc nie znam szczegółów) jako lampę regulacyjną. Niestety nie mam żadnego polskiego katalogu innego niż 'zbiorcze', gdzie by występowała nasza EF21.
hmmm na poczatku kopiowano rozne konstrkcje radioodbiornikow, wzmacniaczy radiowezlowych itd. Moze EF21 byla po prostu kopia innej lampy.
EF22 byla uzywana we wzmacniczach. Ponadto pasowala do stopni p.cz. Pierwsze radia bazowaly na radiuszwedzkm. Tam krolowaly lampy z symbolami amerykanskimi.
Jesli juz o loctalach to krolowal zestaw ECH21 razy 2, EBL21 i AZ4, lub UCH21 razy 2, UBL21 i UY1N.
Co ciekawe Wegrzy np. stosowali lampe AZ21. Produkowal ja Phillips.
Jakos u nas polubiono starze bocznostykowe lampy prostownicze.
loctale sa czyms wyjatkowym. Tak jak nagle sie pojawily ta tez nagle zniknely. Pierwszy krok do lamp caloszklanych i wsumie pierwszy etap do nowoczesnych konstrukcji lamp. Jakby ich ewolucja byly rimlocki. Pozniej robione jako caoszklane. Potem przywedrowaly zza oceanu novale, septale.
EF22 byla uzywana we wzmacniczach. Ponadto pasowala do stopni p.cz. Pierwsze radia bazowaly na radiuszwedzkm. Tam krolowaly lampy z symbolami amerykanskimi.
Jesli juz o loctalach to krolowal zestaw ECH21 razy 2, EBL21 i AZ4, lub UCH21 razy 2, UBL21 i UY1N.
Co ciekawe Wegrzy np. stosowali lampe AZ21. Produkowal ja Phillips.
Jakos u nas polubiono starze bocznostykowe lampy prostownicze.
loctale sa czyms wyjatkowym. Tak jak nagle sie pojawily ta tez nagle zniknely. Pierwszy krok do lamp caloszklanych i wsumie pierwszy etap do nowoczesnych konstrukcji lamp. Jakby ich ewolucja byly rimlocki. Pozniej robione jako caoszklane. Potem przywedrowaly zza oceanu novale, septale.
-
- 3125...6249 postów
EF21 i EF22
Nie jestem znawcą niuansów lampowej nomenklatury, ale pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze.
Coś z tymi lampami jest rzeczywiście dziwnego. Zajrzałem do Vademecum lamp elektronowych Piotra Mikołajczyka (wydanie 1 z 1957 roku) i oto co znalazłem:
1. Lampa EF21 figuruje jako produkt polski jako pentoda napięciowa. W tabelce odpowiedników jako jej odpowiednik podana jest polska lampa o oznaczeniu EF22P z zaznaczeniem, że jest nieaktualna (cytat z katalogu).
2. Lampa EF22 figuruje jako lampa europejska i jako pentoda regulacyjna. Jako jej odpowiednik podana jest lampa WE16 Telefunkena z podobnym zaznaczeniem, że WE16 jest nieaktualna. Jest tu również dodatkowa informacja, że firma TESLA produkuje lampę EF22 jako podwójną diodę-pentodę regulacyjną.
Wynikałoby z tego, że w czasie, gdy tworzony był katalog (1957rok) produkowano polską lampę EF21 (a dawniej była to polska EF22P, która w 1957 była już nieaktualna), zaś EF22 w Polsce wóczas nie produkowano.
To tyle ile udało mi się wyczytać we wspomnianym Vademecum.
Jeśli informacje te są ogólnie znane to sorry, jeśli nie to może coś pomogą w rozwiązaniu problemu.
Coś z tymi lampami jest rzeczywiście dziwnego. Zajrzałem do Vademecum lamp elektronowych Piotra Mikołajczyka (wydanie 1 z 1957 roku) i oto co znalazłem:
1. Lampa EF21 figuruje jako produkt polski jako pentoda napięciowa. W tabelce odpowiedników jako jej odpowiednik podana jest polska lampa o oznaczeniu EF22P z zaznaczeniem, że jest nieaktualna (cytat z katalogu).
2. Lampa EF22 figuruje jako lampa europejska i jako pentoda regulacyjna. Jako jej odpowiednik podana jest lampa WE16 Telefunkena z podobnym zaznaczeniem, że WE16 jest nieaktualna. Jest tu również dodatkowa informacja, że firma TESLA produkuje lampę EF22 jako podwójną diodę-pentodę regulacyjną.
Wynikałoby z tego, że w czasie, gdy tworzony był katalog (1957rok) produkowano polską lampę EF21 (a dawniej była to polska EF22P, która w 1957 była już nieaktualna), zaś EF22 w Polsce wóczas nie produkowano.
To tyle ile udało mi się wyczytać we wspomnianym Vademecum.
Jeśli informacje te są ogólnie znane to sorry, jeśli nie to może coś pomogą w rozwiązaniu problemu.