Dlaczego głośniki śmiecą

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Czy uważasz, że na forum powinien powstać dział 'głośniki'?

Tak
28
55%
Nie, dobrze im w innych działach
14
27%
Nie, temat głośników nie mieści się w ramach tego forum
9
18%

Liczba głosów: 51

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dlaczego głośniki śmiecą

Post autor: Piotr »

głównie do tow. Admina & Moderatorów.
sam złapałem się na tym, że posiewam posty o głośnikach to tu, to tam. ale nie tylko ja.
rozumiem, że to mało lampowe elementy, ale jednak wielu z nas (użytkowników) się nimi interesuje i koniec końców podłącza je do lamp.

niniejszym proponuję nowy dział 'głośiki'.
parę osób już na ten temat napomykało. może warto?
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Tylko żeby przez przypadek nie powstało "Kącik audiofilski głosników" :D
Ale w sumie jestem ZA :D Świetny pomysł :D
W środku mogłobybyć sklejanie , konserwcja retro głosników albo tkaniny głosnikowe , membrany :D
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Jestem jak najbardziej za. Zwłaszcza, że ta tematyka bardzo mnie interesuje i z przyjemnością czytam każdy głośnikowy "śmieć" na forum.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

Michu pisze:Jestem jak najbardziej za.
Ja mogę tylko podpisać się pod tym poparciem.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
szalony

Post autor: szalony »

A ja jestem w opozycji i stanowie 11% :D
Alek

Post autor: Alek »

Również jestem przeciwny. Indukcyjnie można dowieść, że skoro ma być dział "głośniki" to jeszcze powinny być działy "magnetofony" , "gramofony" , "rowerowe wzmacniacze lampowe" etc. Forum nie potrzebuje nadmiernego rozdrabniania, które nieumiejętnie przeprowadzone po prostu spowoduje chaos forum. Osobiście sugerowałbym ewentualnie dopisanie głośników do działu "transformatory", który powinien raczej przemienić się w dział 'transformatory, dławiki, głośniki". Proponuję wybrać tam wreszcie uczciwego moderatora.

Skoro już jesteśmy przy dodawaniu działów podzielę się następującą refleksją:
Nie dalej jak wczoraj jeden z forumowiczów a nawet moderatorów sugerował utworzenie działu "początkujący" , gdzie w zasadzie wszystkie chwyty byłyby dozwolone. Sugerowany był brak moderacji ażeby nikt nie krępował się pisać. Próbowano mi udowodnić, że to świetny pomysł, bo nasze forum jest czytane przez liczną rzeszę użytkowników mało doświadczonych, którzy rzekomo są dyskryminowani.
Dyskryminacja ta ponoć polega między innymi na kierowaniu ich do literatury (sic!). Wobec tego strasznego faktu boją sie pisać na forum.

Tą propozycję traktuję z dużym dystansem. Powstaje pytanie, czy forum ma trzymać poziom czy też poziom ma spaść, zaś użytkowników szybko ma przybyć. :idea:
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Ja też zagłosowałem na nie. Wydaje mi się że to forum jest ściśle lampowe i nie należy tego burzyć, od takich dyskusji jest np elektroda. Obawiam się, że taki dział w niedługim czasie stałby się odpowiednikiem działu akustyka z elektrody, o którym nie mam najlepszego zdania.
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Zagłosowałem na "tak", ale po namyśle i przeczytaniu dyskusji zgadzam się, że mogą one zasilić dział Transformatory.

Głośniki zajmują dość specyficzną pozycję, chyba jednak bardziej uprzywilejowaną od magnetofonów czy gramofonów, stanowiąc końcowy element większości urządzeń elektroakustycznych, od domowych po estradowe i gitarowe. Dlatego też dział głośnikowy nie byłby całkiem od rzeczy.

Ale faktycznie połączony jak wyżej spełniłby zapewne swoje zadanie, a skuteczna moderacja pozwoliłaby utrzymać go w ryzach i zapobiec rozwojowi dyskusji w stylu elektrodowym, że tak powiem.

Alternatywnie można rozważyć dział mechaniczno-konstrukcyjno-głośnikowy, gdzie znaleźć by się mogły wszystkie wątki, dotyczące obudów, blach, kratek itepów, a przy tym i głośniki by tam nieźle pasowały. A może transformatory tak właśnie poszerzyć?...
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Ja jestem przeciw.Przeciez jest to forum lampowe,ale z drugiej strony nie sposób mówić o dżwięku nie biorac pod uwagę głośnika.Przecież (ale) tematyka głośników - ich naprawy , regeneracji pojawia się często w różnych działach , również w poważnym kąciku audiofilskim- tematyka łaczenia głośników i ich doboru do wzmacniacza jest częsta.Od tego nikogo głowa nie boli i moderatorzy nie przesuwają ich do innych działów, czy wręcz do kosza. Dalsze rozdrabnianie tematów nie wprowadzi moim zdaniem, nic nowego.Uważam, że układ tematyczny forum jest na tyle przejrzysty, że wprowadzanie tego typu"pomysłów racjonalizatorskich" nie wróży dobrze.
Pozdrawiam.
Lech S.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zagłosowałem "za" ale po przeczytaniu tych kilku powyższych rozsądnych postów nie jestem tego już taki pewien. Chyba lepszym rozwiązaniem byłaby zmiana nazwy działu "Transformatory" na "Elementy indukcyjne i głośniki".
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Moim zdaniem głośniki mogą zmieścić się w dziale "Inne", ponieważ stanowią margines poruszanych tematów. Dołączanie ich do "Transformatorów" nie jest najlepszym pomysłem, gdyż stworzy bałagan tematyczny - obok siebie znajdą się kształtki EI i tunele bass reflex.
szalony

Post autor: szalony »

Ja również jestem za działem "Inne". A wybrałem trzecią opcję bo uważam że jednak jest to forum lampowe/retro...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

widzę, że temat wzbudził zaintereowanie. to znaczy, że problem nie jest wam obojętny:)
chciałem zwrócić uwagę, że 'głośniki' to nie tylko dywagacje o gotowych zespołach głośnikowych, czy nawet ich konstruowaniu. to również restauracja głośników z epoki, czyli temat jak najbardziej retro-lampowy.

co do podanych propozycji... w sumie byłbym skłonny wepchnąć głośniki do 'innych', tylko mam dziwne wrażenie, że ten dział jest mniej popularny i niesie ze sobą troszeczkę negatywny wydźwięk. nie wspominając o 'kąciku'...
a może się mylę?
w każdym razie do transformatorów niezbyt mi pasują (tematycznie, nie elektrycznie :) )
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Według mnie tematy dotyczące głośników powinny być umieszczane w dziale Inne.
Poza tym skłaniam się do poglądu, że mnożenie działów Forum nie jest dobrym pomysłem.
Awatar użytkownika
altusmann
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: altusmann »

a z tym działem dla początkujących (ze mną włącznie) to przydał by sie taki dział bo czasami głupio napisać coś o lampach bo przecież skąd mam wiedzieć że napisze dobrze??? Przy okazji fajnie by było gdyby czasmi w tym dziale dla początkujących pojawiali sie znawcy tematu i objaśnili niektóre sprawy. Gratuluje pomysłu Alkowi i czekam na wejście w życie :]
w ryj dać moge dac.....