Neptun 429 - na razie brak odbioru

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 885
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: ECC83 »

Witam.
Oto mój prezent od użytkownika "bratyslaw" za który serdecznie dziękuję :D
Jest to Neptun 429. Podoba mi się szczególnie większy rozmiar kineskopu, jak na razie największy z moich lampowych telewizorów.
Po wymianie kilku uszkodzonych rezystorów na płycie, wymianie PY88 oraz PL500, które całkowicie utraciły próżnię telewizor ożył. Jest jednak kilka problemów. Po pierwsze jest chyba jakieś przeciążenie w bloku WN, bo wewnątrz diody usprawniającej jest niebieska poświata i co jakiś czas występuje tam przebicie wewnątrz lampy.
Powyżej środka kineskopu jak widać jest jasna linia (o wiele jaśniejsza od pozostałej treści obrazu). Nie reaguje ona na kręcenie przełącznikiem, ani zmiany kanałów.
Po drugie sprawdziłem szybko, że niestety nie da się nic odebrać. Które złącze z tyłu to kanały 1-12? Widzę tam dwa przyłącza do anteny, pierwsze jest opisane jako I-III, a drugie jako IV-VI. Nie bardzo rozumiem ten opis, ponieważ na przełączniku kanałów widzę możliwość odbioru zarówno UHF jak i VHF.
Podawałem sygnał z modulatora na kanał 5 z częstotliwością różnicową fonii 5,5Mhz i niestety nic nie udało się odebrać. Chyba będę musiał pośledzić oscyloskopem, czy p.cz z głowicy wychodzi. Niestety nie mam żadnego sensownego generatora do tego celu :(
Załączniki
tv1.jpg
tv2.jpg
tv3.jpg

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4716
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: AZ12 »

Witam

Napięcia na wyprowadzeniach głowicy są poprawne? Zasilające powinno być ok. -12V. To samo dotyczy modułu p. cz.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: Marek7HBV »

PY88 wymienić,zakres UHF to IV i V.Pasem nie przejmować się-jak będzie obraz to się skoryguje.Trzeba też sprawdzić czy na głowicy{n4} jest zmieniające się napięcie przestrajania varikapów.Z fotek wygląda że działa tor wcz/pcz. :D

Awatar użytkownika
Szrot majster
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 531
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: Szrot majster »

Witam!
UL1550L do sprawdzenia na początek, wstaw KA33V jak nie będzie napięcia warikapowego, może rezystor po drodze spalony albo zwarty elektrolit.
Głowice były zasilane napięciem ujemnym i dodatnim, inaczej w Neptunach, inaczej w tych z Warszawy.
Co do głowicy, zrób sobie generator typu "śmieciarz" na 7400, kupę harmonicznych daje, przez wysokonapięciowy!!! kondensator do wejścia toru p.cz., powinny pojawić się ukośne pasy i warkot z głośnika

olgierd
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 88
Rejestracja: czw, 2 grudnia 2004, 10:24
Lokalizacja: Wrocław

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: olgierd »

ECC83 pisze:
śr, 3 lutego 2021, 19:18
Podawałem sygnał z modulatora na kanał 5
Tylko drobna uwaga - kanał 5 wg obecnie obowiązujących zakresów częstotliwości (a także zachodnich, od początków analogowej tv), to początek pasma III. Dla Neptuna i jego ZTG - jest to mniej więcej kanał 6-sty. To tak na ewentualność, gdyby modulator ustawiony był na "zachodni" kanał 5-ty.

Pixel
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 83
Rejestracja: ndz, 13 grudnia 2020, 07:25

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: Pixel »

Tak na marginesie, na cosobotniej graciarni przez kilka tygodni wozili zestaw wobuloskopowy MERATRONIK i to w wersji MAX, do tego był dodatkowy generator sygnału i tester lamp kineskopowych. Zostało to sprzedane za 200zł. Mi trafił się radziecki generator POSPI TT-01 za 10zł i o dziwo działa. Jak trafi się coś podobnego w podobnej cenie to kupię dla Ciebie o ile chcesz.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 885
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: ECC83 »

Jest już dźwięk i obraz :D
Okazało się, że było kilka zimnych lutów na płytce p.cz
Pozostał jeszcze problem taki, że po około 15 minutach pracy częstotliwość odbioru znacznie pływa i napięcie warikapowe zmienia się w dosyć szerokim zakresie.
Jeśli wtedy nawet na chwilę uda mi się ustawić prawidłowy obraz, to nie "zgadza się" on z fonią i odwrotnie...
Oprócz tego czasami bardzo piszczy transformator WN. Nie jest to normalny typowy pisk wysokiego napięcia, lecz dźwięk w pełni słyszalny o trochę niższej częstotliwości.
Podejrzewam też jakieś przeciążenie w bloku wysokiego napięcia, gdyż po wymianie PY88 na NOS co prawda nie występują już przebicia, ale pozostała niebieska poświata.
Z dobrych wiadomości jest taka, że kineskop jest w naprawdę zaskakująco dobrej kondycji. Działo jest z tego co widzę trochę krzywo wtopione - być może był regenerowany.
Załączniki
neptun429.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: Marek7HBV »

Działo celowo jest pochylone-sposób na pozbycie się jonów{cięższych niż elektrony}.Jak zmienia się obraz gdy słychać pisk? :D

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 885
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: ECC83 »

Gdy pojawiają się piski, to obraz zniekształca się - jakby rozmywa, albo następuje utrata synchronizacji pionowej. Dokładnie wpatrywałem w ciemności się, czy gdzieś nie ma przebić WN, ale nie widzę.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: Marek7HBV »

Pisk powstaje w wyniku działania stabilizacji szerokości obrazu{która działa z częstotliwością kilka-kilkanaście razy mniejszą niż odchylanie poziome,stąd słyszalny pisk},a jaka jest przyczyna?Trzeba sprawdzić elementy oraz napięcia-a zwłaszcza tejże stabilizacji.Nie mogę znależć schematu :roll: . :D

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3877
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ECC83 pisze:
ndz, 7 lutego 2021, 14:59
napięcie warikapowe zmienia się w dosyć szerokim zakresie.
Zmierz napięcie na UL1550 i opornik 33k. ( R554 )

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 885
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: ECC83 »

Spieszę donieść, że po wymianie UL1550 na nową telewizor działa :D

bratyslaw
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 309
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Neptun 429 - na razie brak odbioru

Post autor: bratyslaw »

Gratuluję udanej naprawy! Ocaliłeś go od przemielenia, choć i tak swoje przeżył. Jeszcze tylko naprawić obudowę i niech cieszy oko i ucho :D

ODPOWIEDZ