RS Tube Amp

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

radim92
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 5 października 2020, 11:31

RS Tube Amp

Post autor: radim92 »

Witam
Zmontowałem kit RS tube Amp został uruchomiony ale jest problem z działaniem kanałów. Po uruchomieniu i załączeniu napięcia anodowego jeden kanał gra poprawnie reaguje na zmianę siły głosu na potencjometrze jak i na zmiany barw dźwięku. Drugi kanał po mimo całkowitego sciszenia na potencjometrze cały czas gra. Nie reaguje na zwiększenie głośności przez cały zakres potencjometru gra z jednakową siłą i nie reaguje na zmiany barwy dźwięku. Potencjometr głośności wylutowalem i sprawdziłem oporność dla obydwóch kanałów. Mierniki pokazał że obydwie połówki potencjometru działają poprawnie. Zamieniałem nawet miejscami lampy, montaż transformatorów i przekładałem głośniki. Zmieniałem kable doprowadzające sygnał, wtyczki, źródła dźwięku. Nic nie pomagało. Nie wiem już gdzie szukać problemu.

Awatar użytkownika
kubafant
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2387
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: RS Tube Amp

Post autor: kubafant »

Błąd montażu. Pokaż nam zdjęcie tego urządzenia :)

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6295
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: RS Tube Amp

Post autor: Thereminator »

O błąd w montażu, gdy wszystkie elementy są na PCB trzeba się naprawdę postarać...

Obrazek

Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
kubafant
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2387
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: RS Tube Amp

Post autor: kubafant »

A, to zwracam honor. Pomyślałem na początku, że potencjometry są połączone przewodami do płytki i nasz Kolega mógł na przykład omyłko zamienić wyprowadzenia ślizgacza i "gorące", to dawałoby właśnie taki efekt, o którym mowa.

Pozdrawiam,
Jakub

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6295
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: RS Tube Amp

Post autor: Thereminator »

Sprawdziłbym PCB pod kątem zwarć między ścieżkami.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 811
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: RS Tube Amp

Post autor: taipan3 »

Ja po.montazu zawsze czyszczę płytkę denaturatem .jak wyschnie lupą i ostre światło i dokładne sprawdzenie wszystkich ścieżek

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 489
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: RS Tube Amp

Post autor: LuC »

A ręczne zwarcie siatki triody z nieściszalnego kanału do masy (czyli do padu odp. sekcji potencjometru) wycisza czy nie?
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

radim92
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 5 października 2020, 11:31

Re: RS Tube Amp

Post autor: radim92 »

@taipan3 po montażu czyściłem płytkę spirytusem. Ścieżki też były sprawdzane.
@LuC wieczorem będę miał czas sprawdzę czy wyciszy kanał.
Zrobiłem też zdjęcia płytki.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 811
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: RS Tube Amp

Post autor: taipan3 »

Nie chcę się mądrzyć , ale ale patrząc od spodu płytki , tam gdzie jest napis volume , poniżej potencjometru są luty złącza ARK . Przynajmniej na zdjęciu widzę zwarcie .
A poza tym bardzo za mocno grzejesz , mniej cyny , chwilę czekasz aż się rozpłynie i wystarczy.

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 489
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: RS Tube Amp

Post autor: LuC »

Właśnie podałeś świetny przepis na odklejenie ścieżek.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6295
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: RS Tube Amp

Post autor: Thereminator »

taipan3 pisze:
pn, 25 stycznia 2021, 12:53
Nie chcę się mądrzyć , ale ale patrząc od spodu płytki , tam gdzie jest napis volume , poniżej potencjometru są luty złącza ARK . Przynajmniej na zdjęciu widzę zwarcie .
Gdyby tam było zwarcie, to by ten niesforny kanał nie grał w ogóle.

Bardziej podejrzany jest ten syf przy nóżkach potencjometra i tam bym szukał źródła problemu.
eresamp.JPG
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

radim92
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 5 października 2020, 11:31

Re: RS Tube Amp

Post autor: radim92 »

Potencjometr był już dwa razy lutowany i lutowal to kolega który jest elektronikiem. Oczyszcze i sprawdzę.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1818
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: RS Tube Amp

Post autor: Marek7HBV »

Przy potencjometrze głośności jest nie połączona przelotka masy łącząca obie strony płytki{przy napisie ,,volume,,} :D PS Jedynie brak połączeń mas regulatorów kanału bez regulacji może dać opisane zachowanie.

radim92
5...9 postów
5...9 postów
Posty: 5
Rejestracja: pn, 5 października 2020, 11:31

Re: RS Tube Amp

Post autor: radim92 »

Jeszcze raz wylutowalem potencjometr i okazał się winowajcą. Przy ponownym pomiarze zakres latał jak chciał a przy podłączeniu na "krótko" obydwa głośniki grały równo i dało się regulować

Awatar użytkownika
kubafant
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2387
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: RS Tube Amp

Post autor: kubafant »

Tak to jest z tymi chińskimi potencjometrami.

ODPOWIEDZ