Aktywność służb "Archeo".

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Szrot majster
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 531
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Szrot majster »

gustaw353 pisze:
pt, 30 sierpnia 2019, 19:04
Witam.
TV Philipsa często miały zespół zasilacza skojarzony z układem odchylania poziomego. Wykonywał on funkcje stopnia odchylania H i jednocześnie przetwornicy zasilającej cały TV. Częstotliwość na jakiej toto pracowało to oczywiście częstotliwość odchylania poziomego z pełną synchronizacją . Układ musiał jeszcze obsłużyć jednocześnie kilka standardów wówczas obowiązujących we Francji ( np. 820 linii).
Zasilacz wys. nap. dla kineskopu był niezależnym stopniem.
Takie rozwiązanie miało swoją potoczną nazwę - chyba czoper (nie pamiętam jak to się pisało).
---------------------------------------
Takie same rozwiązanie zastosowano w radzieckim TV "Электроника Ц430" , przy tym można go zasilać z sieci 220V lub z akumulatora 12V
Witam!
Mam Philipsa Leonardo 937, na chodzie, jak widać, nie chciało mi się kabli i modulatora AV szukać.
TV kupiony w Hamburgu w 2006 roku, na deszczu stał, na szczęście krótko i Turek mi go takiego mokrego odpalił, oczywiście sprawny to wziąłem za całe 5 EURO, trochę sobie pograł i kilkanaście lat stał w niesamowicie gorącym i mocno zakurzonym pokoju.
Ten TV ma właśnie czoper , jest to chassis KT3, były wersje z syntezą i pilotem, ten jest najprostszy, zwykła szufladka jak w Heliosie i isostaty.
Telewizor całkowicie oryginalny, ma fabryczny powielacz WN z logo Philips, jak go wtedy kupiłem, to mu "na szybko" domontowałem fonię równoległą, właściwie to robiąc go, dwie noce nie spałem, we śnie go zrobiłem, chyba dobrze bo 16 lat przetrwał u mnie.
Kolory i ostrość bez zarzutu, jest tu tylko dekoder PAL i głupieje na konsolach do gier, mam taki gówniany konwerter HDMI-RCA i ma on przełącznik PAL/NTSC, niestety nie na wszystkim tak idzie(szyfrowanie HDCP).
Jak podłączyłem DVD to na polskiej płycie DVD był obraz, na koncercie w NTSC zerwał synchronizację, oczywiście przy zastosowaniu konwertera by to działało, ja dałem z gniazd RCA wizję i fonię na modulator AV(za ten modulator lata temu grosze zapłaciłem, zasilacz miałem od starego splittera Cyfry+)
Załączniki
Leonardo937.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Wykopaliska trwają! Ten oto procesor
komp.JPG
sterował kiedyś jakąś nowoczesną obrabiarką{prawdopodobnie} i wykonywał pracę porównywalną do obecnie stosowanych układów PIC.A teraz zostanie dawcą tranzystorów germanowych i diodek{w dużej ilości}
czesci.JPG
. Wtedy wystarczał RAM 48 Bajtowy
ram.JPG
:lol: . :D

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Sezon jeszcze trwa :lol: .
P2420596.JPG
P2420597.JPG
Może by tak zrobić wskażnik wysterowania na takim lampowym oczku magicznym? :D

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6265
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Thereminator »

To przypadkiem nie kineskop od Sony Watchmana lub czegoś podobnego?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Thereminator pisze:
wt, 25 sierpnia 2020, 21:18
To przypadkiem nie kineskop od Sony Watchmana lub czegoś podobnego?
Ten akurat to jest samsung od videodomofonu. :D

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Cztery koty na etacie{z ubezpieczeniem zdrowotnym} i
DSC08042.JPG
DSC08041.JPG
:lol: .Ale z drugiej strony może ta kocia zapora jest skuteczna i mysz się nie prześliżnie do kuchni?To w takim razie powstała jakaś mutacja żywiąca się elektroniką?{horror! :roll: } :D

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Czasem wykopaliska mogą zadziwić.Skąd się wzięła Alfa przeznaczona na Amerykę-czyżbym przekopał się przez jądro Ziemi? :lol:
Alfa
Alfa
DSC08221.JPG
DSC08231.JPG
.

Pixel
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 83
Rejestracja: ndz, 13 grudnia 2020, 07:25

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Pixel »

Pełen UKF... fajna zdobycz.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3877
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Odbiera w całym paśmie ??

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

TELEWIZOREK52 pisze:
sob, 1 maja 2021, 01:46
Odbiera w całym paśmie ??
Jeszcze nie uruchomiony.Głowica nie nasza z oryginalną ECC85 Philipsa{ze znikającymi napisami :lol: }
:D

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1807
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: ballasttube »

Na początku lat 1970tych miałem styczność z RADMOR-em.
Ludzie tam pracujący powiadali,że te HANy i JANy to były
wersje militarne 2Nów.I że symbole liczbowe bywały pisane od końca
na nich.Czyli coś z tym jest.
A te 180 itp. to nie były czasem SESCOSEMa?
On też chyba palce mieszał w elektronice jugosłowiańskiej i może też
bułgarskiej.Bułgarzy mieli też jakieś kontakty z USA, bo mieli
scalaki z serii 68xx.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10190
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: tszczesn »

JAN to informacja, że element jest wykonany zgodnie z wymaganiami wojska, zaś HAN to sposób na obejście ograniczeń COCOM. I tak, numer za HAN to numer 2N pisany wspak.

Awatar użytkownika
Szrot majster
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 531
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Szrot majster »

Marek7HBV pisze:
pt, 30 kwietnia 2021, 18:39
Czasem wykopaliska mogą zadziwić.Skąd się wzięła Alfa przeznaczona na Amerykę-czyżbym przekopał się przez jądro Ziemi? :lol: DSC08232.JPGDSC08221.JPGDSC08231.JPG.
Witam!
To jest wersja europejska, nie USA, spójrz na napięcie zasilania 230-240V, to do UK szło, przecież tam też jest 88-108MHz.
A w Ameryce czy Kanadzie ten odbiornik musiałbyś podłączyć pod dwie fazy, tam jest układ IT, ich "siła" to 220-240V właśnie.

ODPOWIEDZ