Ulubione przepisy

Dyskusje na każdy temat.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 762
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Ulubione przepisy

Post autor: taipan3 »

Tak sobie czytam i czytam forum tylko elektronika a nic dla ciała
Bierzemy serek biały , dolewamy do niego oliwy extra vergine i tego dolewania nie żałujemy
Mieszamy zwykle masa jest za gęsta dodaje kefiru albo jogurtu , kto ma niski poziom cholesterolu może dodać śmietanki
Teraz najważniejsze czosnek moja ulubiona przyprawa , trochę soli i pieprzu .
Zaczyna się jazdą dowolną ja używam mieszanki ziołowej bonifraterskiej . Jak ktoś lubi dodajemy kapary ,suszone pomidory ,szczypiorek
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 762
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ulubione przepisy

Post autor: taipan3 »

Do tego bagietka , ja tam wolę domowy razowy chlebek ale nie każdemu się chce piec

salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1366
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Ulubione przepisy

Post autor: salicjonał »

Przygotowałem sobie jadłospis na dwa tygodnie.

J A D Ł O S P I S
1. Piątek – ryba, może być mintaj, halibut, pstrąg itp.
2. Sobota – krupnik na ozorach
3. Niedziela – nie ma co pisać. Jak zwykle + pierś z indyka
4. Poniedziałek – jak wyżej
5. Wtorek – zupa jarzynowa na nóżkach z kurczaka
6. Środa – szaszłyki warzywne z boczkiem
7. Czwartek – pieczeń wołowa z zapiekanymi ziemniakami
8. Piątek – ryba jak w p. 1 z surówką z pory
9. Sobota – szaszłyki mięsne
10. Niedziela – jak wcześniej
11. Poniedziałek – jak wyżej
12. Wtorek – zupa rybna + fasolka lub kalafior
13. Środa – zupa porowa lub kurczak z rożna
14. Czwartek – zupa fasolowa na żeberkach + frytki
15. Piątek – szpinak, ziemniaki, jajka, skwarki + maślanka
16. Sobota – żurek z kiełbaską i ziemniaki
17. Niedziela – jak zwykle
18. Poniedziałek – jak wyżej
19. Wtorek – zupa grzybowa na skrzydełkach + kotlet mielony + fasolka
20. Środa – pierogi z mięsem + duszona kalarepa
21. Czwartek – kotlet schabowy + surówka z białej kapusty
22. Piątek – ryba
23. Sobota – pieczeń wieprzowa z ziemniakami i kapustą duszoną
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 762
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ulubione przepisy

Post autor: taipan3 »

Jak przeczytałem krupnik na ozorach zrobiłem się głodny :D

Awatar użytkownika
saico
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2029
Rejestracja: pt, 12 lutego 2010, 11:00
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Re: Ulubione przepisy

Post autor: saico »

Jak zwykle w piątki standardem jest rybka, która lubi pływać:)

staszeks
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2029
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulubione przepisy

Post autor: staszeks »

В ЕС разрешили употребление в пищу мучных червей
UE zezwoliła na spożywanie mączników
https://rusvesna.su/news/1620152961

SMACZNEGO
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

staszeks
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2029
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 19:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ulubione przepisy

Post autor: staszeks »

powyższe powinno być uzupełnione przez UE o rozwiązanie proponowane w Chinach.
https://rusvesna.su/news/1620152961
В ресторанах Китая посетителей будут штрафовать за недоеденные блюда
W Chińskich restauracjach będą karać klientów za niedojedzone dania.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 951
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Ulubione przepisy

Post autor: Alek »

Pozostawiwszy na razie "smakowite" owady pozostałym kolegom, zaproponuję jednak kurczaka w cymesie. Pierwej więc zaczniemy od sporządzenia cymesu, choć zapewne troszkę fałszywego, bo zupełnie nie wiem jak się robi prawdziwy. Ja robię tak: Marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Dusimy w niewielkiej ilości wody, na parze i pod przykryciem. Gdy się nieco poddusi, osobno smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zeszkloną cebulę, ze dwie garści pozbawionych pestek śliwek- mirabelek (w zastępstwie w porze zimowej może być nieco dżemu morelowego). Całość mieszamy i dodajemy nieco miodu. Czasem dla kontrastu warto dodać nieco papryki w proszku ostrej. Całość takiej procedury to ze 2-3 godziny na małym ogniu.
Cały cymes w tym, żeby nie przypalić.

Na sam koniec smażymy pierś kurczaka pokrojoną na nieduże kawałki (smażę na maśle i smalcu) i dodajemy do cymesu. Tak sporządzone danie jest dobre podawane z ryżem, ale i z ziemniakami było też było w porządku.

Awatar użytkownika
taipan3
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 762
Rejestracja: ndz, 17 czerwca 2007, 09:34
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ulubione przepisy

Post autor: taipan3 »

Trzeba poczekać na mirabelki ale przepis wart wypróbowania
Ciekawym i wartym uwagi warzywem jest pietruszka, u nas znana tylko jako dodatek do włoszczyzny .
Kiedyś zrobiłem pietruszkę pieczona na blasze w piecu polaną sosem na bazie z miodu
Palce lizać

ODPOWIEDZ