Generator-wobulator K937-problem z napięciem wyjściowym

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Markwa
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Generator-wobulator K937-problem z napięciem wyjściowym

Post autor: Markwa »

Witam!

Niedawno kupiłem generator K937. Urządzenie działa, choć napięcie wyjściowe jest bardzo niskie i spada z każdym zakresem. Dla pierwszego zakresu wynosi około 90 mV, ale dla trzeciego już koło 60 mV. Raczej nie jest to normalne zachowanie, więc rozkręciłem przyrząd i zacząłem mierzyć napięcia w porównaniu ze schematem. Jako pierwszego podejrzanego wymieniłem T208 (na bsx19) choć nie dało to efektu, więc wróciłem do oryginału. Na potencjometrze RV201 od regulacji napięcia wyjściowego było około -6V, ustawiłem -18,6V jak na schemacie, co spowodowało zmianę wszystkich napięć na tranzystorach w układzie stabilizacji na niepoprawne. Podejrzewam więc że tutaj jest problem, choć nie wiem dokładnie co może powodować takie zachowanie. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i wie co może być winne takiemu zachowaniu. W międzyczasie przestała działać też modulacja AM, oraz doszło do odpadnięcia dwóch rdzeni do zmiany częstotliwości (były przyklejane). Na razie najważniejsza jest naprawa tłumika, myślę że później powinienem się zająć modulacją AM. Z zestrojeniem nie powinno być problemu. Wieczorem mogę podać dokładne wyniki pomiarów napięć, niestety nie mam czym testować tranzystorów (mam P561, ale nie wiem zbytnio jak go obsługiwać), więc muszę polegać na pomiarach napięć.
Dziękuję za każdą pomoc!
Pozdrawiam.
Załączniki
157D0BE9-0621-43F7-9CD0-225732FA1E4A.jpeg
157D0BE9-0621-43F7-9CD0-225732FA1E4A.jpeg (20,66 KiB) Przejrzano 511 razy

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1818
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Generator-wobulator K937-problem z napięciem wyjściowym

Post autor: Marek7HBV »


Markwa
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Re: Generator-wobulator K937-problem z napięciem wyjściowym

Post autor: Markwa »

Dziękuję bardzo za link, sprawdziłem działanie układu stabilizacji i jest sprawny, ponieważ napięcie na R239 jest stałe na pierwszych czterech zakresach, później spada, choć pytanie czy to nie wina pomiarów oscyloskopem i jego impedancji. Zacząłem więc mierzyć napięcia na poszczególnych stopniach przy F=1MHz. Na bazie tranzystora T201 napięcie międzyszczytowe wynosi 44mV, na jego kolektorze 720mV, a na wyjściu jest wtedy około 710mV. Po odłączeniu tłumika napięcie przed nim wzrasta do 1,6V, ale podejrzewam że to ze względu na jego stałą impedancję 75 Ohm. Mimo tego, że wszystko wydaje się działać, to napięcie cały czas jest za niskie. Przy wyjściu jest napisane, że powinno ono wynosić 100mV. Mniej-więcej tyle jest teraz, ale wartości międzyszczytowej, a podejrzewam że chodzi tu o napięcie skuteczne. Jutro spróbuję podłączyć pod poszczególne stopnie zewnętrzny generator i dam znać jakie daje to efekty.

Markwa
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 28 lipca 2018, 14:21

Re: Generator-wobulator K937-problem z napięciem wyjściowym

Post autor: Markwa »

Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz napięcia na T208 i okazały się niezgodne ze schematem, wlutowałem więc jeszcze raz BSX19, teraz na wyjściu przy F=1MHz mam napięcie miedzyszczytowe 210mV, czyli skuteczne to jakieś 74mV. Niestety, ale brakuje stabilizacji napięcia na wyjściu. Na R209 natomiast stabilizacja jest. Napięcie miedzyszczytowe na bazie T208 wynosi 830mV. Czyżby BSX19 miał problem z wzmacnianiem wysokich częstotliwości? Na razie stopień z T208 wprowadza większe tłumienie niż wzmocnienie, a tak chyba nie powinno być. Oprócz tego okazało się, że T209 jest uszkodzony, więc pewnie dlatego modulacja AM nie działa. Postaram się kupić w poniedziałek obydwa tranzystory takie, jakie powinny być w oryginale i dam znać o efektach.

ODPOWIEDZ