Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: Marek7HBV »

Naprawiałem radiomagnetofon stacjonarny{zasilanie sieciowe 230V} i ku mojemu zaskoczeniu okazało się że magnetofon kasetowy wyposażono w elegancki silniczek z wiatrakiem!
DSC04200.JPG
w porządnym ekranie magnetycznym
DSC04198.JPG
.Magnetofon zwalniał i po kilku minutach pracy zatrzymywał się.Przyczyną było uszkodzenie{upływność} kondensatorów pracy{dwóch-połączonych równolegle}
DSC04202.JPG
.Po ich wymianie wszystko gra i trzeba przyznać że żaden dioroski magnetofon nie miał tak małego poziomu zakłóceń od silnika :lol: . :D

bratyslaw
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 309
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: bratyslaw »

Takie silniki w kaseciakach stosowali nasi bracia zza Buga. Choćby w takim Majaku, wyprodukowanym przez istniejące do dzisiaj zakłady zbrojeniowe:
IMG_20210215_230346.jpg
Lub takim:
IMG_20210215_230602.jpg
Silnik wygląda tak (sprzęt brudny, czeka na swą kolej):
IMG_20210215_230722.jpg
Mechanika tych magnetofonów jest nie do zajechania, pracuje pewnie i nie ma takiej kasety, której by nie dała rady :) Swoją drogą Majak (i chyba też ten drugi) ma świetnie jak na moje ucho działający układ redukcji szumów, coś a'la DNL, ale o niebo lepszy, oparty o układ К157ХП3: https://rudatasheet.ru/microchips/k157hp3_ka157hp3/
Płytki, jak w sprzęcie profesjonalnym lakierowane:
IMG_20210215_230435.jpg
Powiedzenie "gniotsa, nie łamiotsa" pasuje tu jak najbardziej :lol:
Aaa... znalazłem jeszcze jednego kaseciaka (choć ośmiościeżkowca) z silnikiem AC, zasilany po amerykańsku, więc obroty trochę za niskie (nie mogę od kilku lat dorobić większego koła pasowego :)):
IMG_20210215_235128.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1714
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: Marek7HBV »

Fajny.Próbował Kolega zwiększyć kondensator{jeżeli silnik jest z kondensatorem pracy} aby zwiększyć obroty? :D

bratyslaw
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 309
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: bratyslaw »

Nie, nie kombinowałem nic. Nawet nie pamiętam jakiego rodzaju jest ten silnik. Ostatnio otwierałem go celem czyszczenia i naprawy z 8 lat temu, a schemat jest w środku przyklejony do pokrywy :D Tak na marginesie - cały jest zbudowany na tranzystorach germanowych, w głowicy UKF na wejściu tranzystor FET, czułość super. 1970 rok... 8)

Awatar użytkownika
Szrot majster
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 530
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W starym domu gdzieś leży kaseciak typu deck UNIVERSUM, stereo z Dolby B i ma silnik AC, jak to zobaczyłem, to mnie "zamurowało", pierwszy raz takie coś widziałem(poza szpulowymi oczywiście).
Muszę tam pasek wymienić.
Co do amerykańca kolegi bratysław: proponuję zrobić falownik, prosty na układzie CMOS i dwa tranzystory, do tego trafo 2x12V i gotowe, w sieci pełno przykładów, nawet kwarc można zastosować, mocy tam nie trzeba, po co psuć unikatowy mechanizm, amerykański sprzęt w Europie nie leży na ulicy jak niemiecki( ten zwłaszcza na Pomorzu, choć u mnie go wypierają graty ze Skandynawii)

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1807
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: ballasttube »

A propos tak zwanych żartobliwie taśmociągów: co się dzieje u naszego Kolegi Chrzana,
specjalisty naszego od tych sprzętów?
Coś nie widzę jego wpisów tutaj od pewnego czasu.Mam nadzieję,że miewa się dobrze?

bratyslaw
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 309
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: bratyslaw »

Tego 8-tracka psuć nie zamierzam, ale falownika montować też mi się nie chce :D Problem obrotów tymczasowo (8 lat :lol:) rozwiązałem nakładając chyba 2 rurki termokurczliwe na koło pasowe silnika, w planach jest dorobienie lub przystosowanie większej "szajbki". W planach :D Zresztą używam go bardzo sporadycznie.
A z Tomaszem wczoraj chyba ze 2 godziny pogadałem wracając że Stolicy do domu; zaczęło się od wzmacniaczy a na Arce Noego skończyło :) Ma się dobrze, a nieobecność na Forum spowodowana jest problemami natury komputerowej.

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1807
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Silnik jednofazowy kondensatorowy w kaseciaku?

Post autor: ballasttube »

Dziękuję,Kolego Bratysław, za odpowiedź i pozdrawiam Wszystkich.
Jacek"b/t"

ODPOWIEDZ