Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Napięcia na poszczególnych lampach:

EL86
1. Nie jest podłączona
2. 14mV
3. 0V
6. 0V
7. 147,2V
8. 153,3V
9. Nie jest podłączona

EBC81
1. 380mV
2. - 1,713V
3. 0V
6. - 249,3mV
7, 8. - 2mV
9. Nie jest podłączona

EF89
1. 0V
2. - 1,007V
3. 0V
6. 0V
7. 136,5V
8. 36,19V
9. 0V

ECH81

1. 44,19V
2. - 1,949V
3. 0V
6. Nie ma dostępu do nóżki
7. Nie ma dostępu do nogi
8. 34,69V
9. - 113,6mV.

E88CC
Brak dostępu do podstawki

Mam nadzieję że nie pomyliłem nigdzie numerów wyprowadzeń, tam jest bardzo ciasno w środku.

Kondensator 4uF który wymieniłem był na 64V, udało się odczytać etykietę, ja dałem na, 100V więc jest zapas.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1873
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: ballasttube »

Główne elektrolity wyglądają na upływne,te potrójne.
Jak Kolega ma życzenie je formować,to Jego wola,
ale do prób można coś podstawić z zewnątrz po odlutowaniu
plusów.
Nie mogę znaleźć tego 16uF/200V, schemat po powiększeniu rozmywa się.
Jeżeli nie obciąża on prostownika, tylko jest gdzieś indziej,to raczej
trochę większy za niego nie przeszkodzi.
Obecnie typowe są na 250V lub 400V.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1873
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: ballasttube »

Kolega Bratysław:
nie neguję niechlubnych wyjątków:-)
Dla kontrastu: cała grupa firm:AEG,Siemens,Telefunken i Seibt
potrafiła w roku 1935 podwiesić transformator głośnikowy na
koszu głośnika poza zasięgiem dosyć pobliskiego transformatora
sieciowego,a sam transformator z lampą prostowniczą oddzielić
grubą żelazną przegrodą pionową od lamp odbiorczych.
Wszystkie one wypuściły wtedy w zasadzie taki sam odbiornik bez przemiany
wg tego samego schematu, w swoich skrzynkach i pod swoimi nazwami.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1849
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Marek7HBV »

Na n8{anoda triody} ECH81 jest zbyt niskie napięcie i n9{siatka triody} też-co wskazuje na brak oscylacji.Na dole schematu są tabele z napięciami w czasie pracy.Pomiar na katodzie EL86 {n3} jest nieprawidłowy lub jest zwarty kondensator blokujący. :D

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Tego potrójnego raczej będzie trzeba uformować, jak pisałem pod chassis jest bardzo ciasno i może być problem z wciśnięciem tam nowych kondensatorów.

U mnie w radiu głośnik wisi 5cm nad trafem sieciowym, co raczej dobrym pomysłem nie jest...

Cod do pomiarów to tak jak pisałem mogłem pomylić nogi lamp, tam jest tak ciasno że sonda od miernika może zrobić zwarcie i trzeba uważać. Podziwiam osobę, która składała to radio.
Kondensator od EL86 mogę wymienić, który to na schemacie?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Dodatkowo pojawił się kolejny problem... Czasem radio włącza się normalnie i odbiera na FM, a czasem w głośniku jest tylko ciche buczenie... Nie wiem od czego to zależy.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1873
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: ballasttube »

Można m.in.posprawdzać lampy,ostukać wiele różnych elementów,lampy-też.
Może być zimny lut,nawet na którejś z nóżek wspomnianej ECH81.
Ze schematu aplikacyjnego na Radiomuzeum wychodzi,że katoda EL86 jest
na nóżce nr 3,patrząc na lampę od spodu,licząc ze wskazówkami zegara.
S1 tej lampy to nóżka nr 2.Warto tam sprawdzić kondensator siatkowy sprzęgający.

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Ostukać jak radio gra czy jak wyłączone? I co to da bo kiedyś słyszałem o tym sposobie.
Luty mogę przelutować, bynajmniej te do których jest dostęp. Kondensator sprawdzę, najwyżej wymienię.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10249
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: tszczesn »

Jak nie gra to spróbuj mierzyć napięcia na lampach - może wykryjesz rejon gdzie jest zmiana i ograniczysz ilość podejrzanych elementów. Generalnie - to wredny problem jest, bo zapewne przyczyną jest niepewny kontakt, a to może być wszystko - niepwny styk przełącznika, niepewny kontakt nóżki lampy w podstawce, niestykające doprowadzenie elementu (np kontakt wyprowadzenia kondensatora z okładziną), zimny lut, przewód pęknięty pod izolacją i pewnie sporo innych rzeczy. Jak masz generator p.cz. i m.cz.to sprawdź (w czasie niegrania) poszczególne stopnie, poczynając od siatki lampy głośnikowej i cofając się element po elemencie.

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Generatorów nie posiadam, mogę zrobić jakieś proste. Mam trochę PCF82, może z tego by coś wyszło? A jak nie to na scalaku.
Te napięcia które podałem wcześniej były zmierzone jak właśnie nie grało, zapomniałem o tym napisać, przepraszam.
Fakt, jest to wredny problem bo by poprawiać luty trzeba rozbierać radio, do E88CC bez rozebrania wszystkiego się nie dostanę, a jak rozbiorę to nie będzie sensu czegokolwiek mierzyć. Jeśli to przełącznik to też problem, ciężko go będzie rozebrać no i znów demolka w środku :? Radio wydaje się być grzebane, są dwa rezystory, które nie wyglądają na oryginalne, dodatkowo upalona izolacja na przewodach, tak jak by ktoś tam nieumiejętnie manewrował lutownicą.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1849
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Marek7HBV »

To w takim razie podejrzany jest rezystor w anodzie triody{EBC n.1}. :D

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Marek7HBV pisze:
czw, 24 czerwca 2021, 09:53
To w takim razie podejrzany jest rezystor w anodzie triody{EBC n.1}. :D
Sprawdzę go jak będę miał radio przy sobie.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Wymieniłem opornik w nodze 1 EBC81 bo miał przerwę, po tym zabiegu radio głośno zagrało na FM, ale gdy przełącznikiem zmieniłem zakres i potem wróciłem na UKF, gra bardzo cicho i odbiera mało stacji...
To wina przełącznika?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

Poczekałem chwilę i znów radio włączyłem, w głośniku bardzo cicho słychać muzykę i dodatkowo coś jak skwierczenie/syczenie. Podczas tego napięcie na nodze 1 EBC81 wynosi 70,1V. Wcześniej podczas normalnej pracy było 88,9V. Radio na maksymalnej głośności gra trochę ciszej niz przy normalnym słuchaniu, ale wtedy pojawia się ten dziwny dźwięk w głośniku.

Dziwne to...


Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 139
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka

Re: Philips B4S62A/00- brak odbioru na AM

Post autor: Olkus »

EM84 chyba już dogorywa, listki słabo świecą i nie schodzą się nawet przy silnych stacjach. Coś się stanie jeśli jej nie będzie w radiu? Bo nowej nie kupię ze względu na cenę.
Napięcie na EBC81 ustabilizowało się na 71,08V przy normalnej pracy odbiornika.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

ODPOWIEDZ