Telefunken T4?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Kupiłem taką obudowę. Zamontowana skala Roland Brand ale kształt skrzynki, nawet zdaje sie materiał wskazuje ze pochodzi z Telefunkena. W zwiazku z tym poszukuję pozostałych elementów. Zdaję sobie sprawę z tego, że to trudno ale może ktoś będzie w stanie pomóc?

Pozdrawiam
Załączniki
B9BDE228-8B27-4C90-8DE1-2A4237B5B446.png

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1656
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Telefunken T4?

Post autor: ballasttube »

Witam Kolegę.
Miałem kiedyś "polskiego" Telefunkena z taką "lewą" skalą, bodaj typ Fenomen(chyba Phaenomen po niemiecku).(T7z?)
Skrócony super z reakcją w p.cz.,ustawianą na stałe trymerkiem.Lampy: AK2 i bodaj AF7 (chyba nie-AF3 z uwagi na reakcję)
oraz Res964(AL1 na cokole wtyczkowym 5-nóżkowym,bezpośrednio żarzona) i 506,czyli mniej więcej AZ1,lekko od niej słabsza, na cokole kołkowym.Proponuję Koledze szukać chassis w tym kierunku.Może nie jest to jedyny Telefunken z "lewą" skalą, ale na pewno jeden z nich.Otwory w skrzyni są porobione dodatkowe pod "sublokatora" o podobnych gabarytach,który tam"gościnnie zamieszkiwał". Może to nawet nie był Roland Brandt,a tylko dopasowana została od niego skala "podchodząca" , a to był jeszcze inny "sublokator" np.marki Mende?Ale kierunkiem poszukiwań dla Kolegi jest, moim zdaniem, Telefunken.
Pozdrawiam Kolegę.
Jacek"b/t"

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10039
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken T4?

Post autor: tszczesn »

Rozmiary otworów na skalę i głośnik są AFAIR identyczne, więc jak ktoś miał "lewe" chassis to mógł te elementy zamienić miejscami. Znalezienie chassis T4 raczej mało prawdopodobne jest, ale może jakiś destrukt się gdzieś trafić.

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Mam chassis i glosnik T4. Poszukuję skanu skali i tylnej ścianki . Poratuje ktoś?

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Nikt nie jest w stanie pomóc? Może ktoś wie w jakich innych modelach Telefunkena jest taka sama skala?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10039
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken T4?

Post autor: tszczesn »

Nie, w T4 skala jest konkretnie od T4. W miarę dokładne zdjęcie (10MPix) wystarczy? Nie jestem w stanie zdjąć swojej skali aby położyć ją na skaner, ta guma amortyzująca skleiła ją na mur z metalem chassis, nie chcę jej złamać.

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Dzięki za ofertę pomocy i proszę o zdjęcie na adres ralfbart@poczta.fm
Jesteś w stanie zmierzyć jaki jest wymiar szkła skali i wymiar samego rysunku skali?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10039
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken T4?

Post autor: tszczesn »

Poszło.

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Serdeczne dzięki, z Twojego zdjęcia udało sie wyciągnąć taką skalę
Załączniki
CAE1862D-179B-4810-AD66-4EEA3D7463C9.jpeg

kogigogi

Re: Telefunken T4?

Post autor: kogigogi »

Bardzo fajnie że ktoś pomógł i ktoś swoją pracę upublicznił dla innych ,być może w potrzebie teraz lub kiedyś :!:

Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 799
Rejestracja: śr, 2 sierpnia 2006, 12:00

Re: Telefunken T4?

Post autor: tradytor »

Porównałem tę skalę ze skalą T5 i wyszło, że są identyczne. Potrzebuję wzorca do zrobienia kopii do T5u i powyższy skan bardzo dobrze do tego się nadaje, zatem dziękuję koledze barto_s za owego skanu tutaj umieszczenie. Pozdrawiam. Wojtek.

kogigogi

Re: Telefunken T4?

Post autor: kogigogi »

Podpinając się pod temat , potrzebuję zdjęc chassis T4z głównie spodu radia (okolic kondensatorów elektrolityczych zasilacza) , mam to radyjko nieco po ,,przejściach,, i przeróbkach , a chciałbym maksymalnie do orginału powrócić.

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

tradytor pisze:
śr, 14 lutego 2018, 23:23
Porównałem tę skalę ze skalą T5 i wyszło, że są identyczne. Potrzebuję wzorca do zrobienia kopii do T5u i powyższy skan bardzo dobrze do tego się nadaje, zatem dziękuję koledze barto_s za owego skanu tutaj umieszczenie. Pozdrawiam. Wojtek.
To nie jest skan tylko obróbka ze zdjęcia tak wiec jakość nie jest najlepsza. Jestem teraz na etapie dorabiania skali, kupiłem szybki o grubości 1mm (takie jak używane do ręcznych ostrzegaczy ppoż) i będę drukował na nich skale metodą UV. Jak poczekasz jeszcze kilka dni podzielę sie tutaj rezultatem.

kogigogi

Re: Telefunken T4?

Post autor: kogigogi »

kogigogi pisze:
czw, 15 lutego 2018, 06:26
Podpinając się pod temat , potrzebuję zdjęc chassis T4z głównie spodu radia (okolic kondensatorów elektrolityczych zasilacza) , mam to radyjko nieco po ,,przejściach,, i przeróbkach , a chciałbym maksymalnie do orginału powrócić.
Ponawiam prośbę ,nadal poszukuje ....

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 262
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Telefunken T4?

Post autor: barto_s »

Skala wydrukowana na cienkim 1mm szkle
Załączniki
79522DC7-7AAB-479D-86C9-E48A9DD15412.jpeg

ODPOWIEDZ