Transformatory do obudowy rack 1U

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Polecicie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można zamówić toroidy? Po dwóch tygodniach wstępnego zapytania odpisali mi tylko z Toroidy.pl :cry:

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

Jak głośnikowe to raczej tylko tam.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Nie, nie. Chodzi o sieciowe. Głośnikowe już mam ogarnięte :roll:

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

Sieciowe to Indel jeszcze ma , ale na zamówienie nie robią.
Są tańsi od toroidów.pl ale oferta mniejsza i nie zawsze są takie jak potrzeba.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Do końcówki zamówiłem zestaw u p. Ogonowskiego. Zasilające do preampów zamawiam w Eurotrafo. Tak więc można powiedzieć, że się udało :wink:

Nawiązując do schematu zasilacza, który wyżej wrzuciłem. Zrobiłem sobie jego symulację, wyszły mi oczywiście inne napięcia niż te mierzone w urządzeniu (o ile jest to poprawnie, no i w symulacji nie ma bleederów):
psu1.png
Trafo w oryginale ma anodowe 345VAC - za pewne ze względu na końcówkę. Ja potrzebowałbym jedynie zasilać preamp czyli niby te 367VDC. Jeśli zamówię trafo z anodowym 300VAC to wystarczy? Według moich "symulowanych" wyliczeń na spokojnie, ale chciałbym się upewnić. No i oczywiście czy ma to sens, czy może lepiej zamówić wyższe i obniżyć je w układzie?

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

W Eurotrafo zamówiłeś toroidy czy klasyczne ?

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Będę zamawiał toroidy

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

A możesz coś więcej napisać na ten temat - termin, cena, podejście do zamawiającego.

Pozdrawiam
Wiesław.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Podejście świetne, cena moim zdaniem tez dobra - trafo z anodowym, zarzeniem i dwoma dodatkowymi 9V wyszlo 165 netto. I co ważne wejdzie w 1U. Termin 2 tygodnie od zamówienia.

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

Dzięki za info,
Aha jeszcze jedno - zaliczkę dawałeś?

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

U p. Ogonowskiego tak, w Eurotrafo jeszcze do tego nie doszło. Dostałem info że płatność za pobraniem więc być może nie ma zaliczki

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Dotarły sieciowe do preampów. Kolejność uzwojeń jaką nawinęli:
SEC1 - 300V / 0.03A (anodowe)
SEC2 - 9V / 0.15A (bramka szumów)
SEC3 - 3,15-0-3,15V / 1.7A (żarzenie)
SEC4 - 9,5V / 1.7A (sterowanie, przekaźniki itp)

Jest ok? Bo wysłałem im w innej kolejności a zrobili jak wyżej

Awatar użytkownika
Czary
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 13
Rejestracja: pn, 27 lutego 2017, 16:06

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Czary »

Cześć, ponieważ sam szukam mozliwie małego toroida do OTL, mam prośbę o zamieszczenie zdjęć i wymiarów.
Pozdrawiam, Czarek.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Trafo jak trafo, wygląda tak samo. Wymiary to ok 105mm średnica (w miejscu gdzie wychodzą przewody) i wysokość teoretycznie ok 34mm przy uzwojeniach jak wyżej

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Co myślicie o takim ustawieniu traf?
IMG_20191216_212613.jpg
Zasugerowałem się oczywiście Mesą:
Obrazek

Z tym, że sieciowe łatwiej byłoby mi zamontować na leżąco, na stojąco mam 2mm zapasu z wysokości. Co do głośnikowych - ustawiłem je na boku, z myślą zastosowania ekranów (tylko takie znalazłem). I tu przy okazji mam drugie pytanie. Czy zakładać ekrany na głośnikowe? Jako, że byłyby blisko siebie to chętnie bym założył.
Dodatkowo posiadam zapasowy kawałek obudowy, z którego mogę zrobić ściankę oddzielającą trafa od PCB (równolegle do przedniego panelu, jak w Mesie 20/20), a w razie potrzeby nawet prostopadłą oddzielającą sieciowe od głośnikowych.

ODPOWIEDZ