Transformatory do obudowy rack 1U

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Mam już obudowę i panele do tego wzmacniacza więc wolałbym go zrobić w 1U :cry: Sieciowe to raczej nie jest problem, gorzej z głośnikowym. Znalazłem do kupienia takie trafo, ale wątpię, że jest coś warte:

https://www.tubeampdoctor.com/en/output ... -plexi-kit

Problem chyba polega na tym, że nikt nie robi toroidów na płaskich rdzeniach.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1472
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV »

swisher pisze:
ndz, 15 września 2019, 13:48
No trochę ciężko by było zmieścić 50mm w obudowę 38mm :wink:

Nie rozumiemy się :roll: Podzielić tak jak się dzieli bułkę by szyneczkę włożyć.Ten typ transformatora jest z łatwością podzielny-jego rdzeń ma 30mm grubości i po podzieleniu uzyskujemy 15mm.Zostaje 2x 4mm na karkas i uzwojenie,a to pryszcz dla fachowca[piszę o dwóch transformatorach zrobionych z jednego-może być jedna połówka z większego],przecież sam Kolega deklarował chęć nawinięcia.Tak samo głośnikowe-choć wskazany byłby rdzeń EI.O poszukiwaniach transformatorów do projektu Kolegi czytam już z pół roku,a wystarczy kupić dwa złomy po 3 dychy[sprawne ] i przewinąć-chyba że szkoda na to czasu :cry: P.S. A przy wykorzystaniu całej dostępnej wysokości wnętrza to można zastosować część rdzenia z transformatora 200W i nawinąć wszystko na jednym rdzeniu[pojedynczy transformator sieciowy] :D

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: LuC »

A nie da się na górnej części obudowy zamocować traf? Zerknij np na 9005 Marshall'a będzie widać o co chodzi.
Wtedy wejdzie w zasadzie każdy toroid, albo leżące EI, panele się nie zmarnują a przy montażu w case i tak wskazane by było zostawić z 1U prześwitu chociaż dla wentylacji.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Nie rozumiemy się :roll: Podzielić tak jak się dzieli bułkę by szyneczkę włożyć.Ten typ transformatora jest z łatwością podzielny-jego rdzeń ma 30mm grubości i po podzieleniu uzyskujemy 15mm.Zostaje 2x 4mm na karkas i uzwojenie
A w ten sposób! Nie miałem pojęcia, że da się tak rozdzielić. Tak jak wspominałem, jeśli byłaby taka potrzeba to byłbym w stanie nawinąć trafo, ale nie je obliczyć.
O poszukiwaniach transformatorów do projektu Kolegi czytam już z pół roku,a wystarczy kupić dwa złomy po 3 dychy[sprawne ] i przewinąć-chyba że szkoda na to czasu :cry:
Nad projektem (preampy, końcówka, sterowanie) siedzę już od 7 lat, więc jak widać czas jest. Gdybym posiadał taką wiedzę to z pewnością ulepiłbym coś ze złomu, ale nie mam pojęcia jakie rdzenie można by wykorzystać. Niektórzy już na pamięć znają symbole transformatorów i wiedzą który jakie ma kształtki i maksymalną moc, ja niestety nie :wink:
A nie da się na górnej części obudowy zamocować traf?
Pewnie, że się da, ale wygląda to tragicznie :D Myślę, że z wentylacją nie będzie problemu. Case będzie otwierany całkowicie z przodu i z tyłu, obudowa będzie miała sporo otworów + wentylator.

Źle się trochę za wzmacniacz zabrałem. Założyłem, że skoro w dostępnych w sprzedaży wzmacniaczach nie mieli problemu z transformatorami to ja też je będę w stanie kupić. Jakbym zaczął od transformatorów to pewnie wyszłoby wszystko w obudowie 2U.

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 449
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: LuC »

Czy ja wiem, czy tak źle, 9005 może nie najlepszy przykład. Wpuszczane leżace EI z deklami na górze wyglądały by ok, niepodważalna zaleta że dużo łatwiej znaleźć gotowe transformatory. Roboty zdaje sie tez mniej, choc nie wiem jaka konkretnie budowe ma twoja obudowa i przede wszystkim czy jest wystarczajaco sztywna na takie rozwiazanie.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Konstrukcja jest dość stabilna. Pokrywy przykręcane z trzech stron do ramy + planuję w środku jakieś ścianki rozdzielające, do których też będzie można przykręcić pokrywy. Ale wolę uniknąć tego rozwiązania. Będę się upierał przy obudowie 1U, jeśli nic z tego nie wyjdzie (zwłaszcza finansowo) to zamówię nowe panele pod 2U.
Przejrzałem trochę transformatory i największy jaki się zmieści z wysokości to TS4, czyli kształtka El-42. Jest szansa zbudować dobrej jakości trafo głośnikowe z użyciem tej kształtki z powiększonym karkasem jak w projekcie wspomnianym przez Thereminatora?

Marek7HBV - jeśli się nie mylę to jedno sieciowe trafo z rdzeniem od 200W będzie dość wysokie, skoro 80W już się nie mieści.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1472
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV »

Kształtka EI42 ma niecałe 150 mm/2 powierzchni okna http://elektronikjk.pl/elementy_czynne/ ... ory/1.html i nic dobrego z tego nie wyjdzie :cry:

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

To może ja pokażę o co mi chodzi...
P10108001a.jpg.032168028226b2d9991ad27a98d40424.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1472
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV »

Chodzi o miejsce na drut-jest go zbyt mało by nawinąć odpowiednią ilość zwojów dla przeciętnego transformatora PP na 10W.Co najwyż lichotę,,co się pali,, :lol:

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Dzięki wszystkim za wskazówki i pomoc! Zamawiam nowe panele pod 2U. Tak, że obudowa 1U będzie na sprzedaż :D

W związku z tym szukam najlepszego rozwiązania na trafo głośnikowe. Coś z tego jest bardziej warte uwagi?
- LO PP25-1
- TTG-EL84PP
- TGL 20/002
- 4pietro4 (o ile jeszcze nawija)

Znalazłem o wiele tańszy toroid sieciowy od Indela. Pytanie,c zy jest sens dopłacać do wersji audio, czy to tylko takie audiofilskie voodoo?

https://sklep.lampyelektronowe.pl/?997, ... udio-indel
vs.
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?996, ... alny-indel

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Co do głośnikowych to chyba zdecyduję się na 2 sztuki LO PP25-1. Zacząłem czytać o buczeniu transformatorów i zgłupiałem - toroid vs. kształtka.

Licząc na styk wychodzi 0.22A anodowe i 4.06A żarzenie - czy wybór trafa z 0.3A i 4.5A nie będzie ze zbyt małym zapasem?

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 6066
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Kontakt:

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Thereminator »

Ja bym dał większy zapas, bo jednak wzmacniacz instrumentalny pracuje w innych warunkach niż domowe audio.
Ostatnio zmieniony czw, 19 września 2019, 00:22 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

Masz na myśli żarzenie czy anodowe też? Dla żarzenia 5A wystarczy (wychodzi zapas 23%)?

Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 846
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Wiech »

swisher pisze:
czw, 19 września 2019, 00:09
....Licząc na styk wychodzi 0.22A anodowe i 4.06A żarzenie - czy wybór trafa z 0.3A i 4.5A nie będzie ze zbyt małym zapasem?
Jeżeli ma być prostownik na mostku to transformator powinien mieć min 0,35A anodowego.
Z 0,3A otrzymasz około 0,2A DC.

Awatar użytkownika
swisher
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 113
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher »

To anodowe ma mieć 60% zapasu? :wink:

ODPOWIEDZ