Pytanie o jakość traf 4pietro4

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » wt, 24 marca 2009, 11:03

ATM pisze:Traxman- jeśli to nie będzie tajemnicą Twojego warsztatu, dobrze by było pokazać schemat. Będzie jasne w jakim układzie prowadzone były pomiary.
Nie to nie jest tajemnica, OPA454 zasilane z 90V jako stopnie nieodwracajacego wzmacniacza x10 na każde z "ramion" oraz sterujący NE5532 albo coś podobnego w roli odwracacza i bufora do generatora. Chociaż zastanawiam się na szybko nad zwykłym LM385 bo do EL84 te 10Vpp dostarczy bez problemów.
Mam chyba jednego LME kupionego w tym właśnie celu.

Co do transformatorów to cały problem w żelazie - one potrafi mieć straszne rozrzuty parametrów, byłem ostatnio w firmie nawijającej trafa, kupują role walcowanej blachy, tną, wyżarzają i magnesują samodzielnie - bo podobno to jedyny sposób na zapewnienie powtarzalności wyrobów.
Schemat wzmacniacza pomiarowego, nie sądzę, aby w tym przypadku potrzebny był bardziej złożony. Co o tym sądzisz?
Clipboard02.gif

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » wt, 24 marca 2009, 14:00

Myślę, że do pomiarów zupełnie wystarczy.

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8655
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Piotr » śr, 1 kwietnia 2009, 12:07

Muszę przyznać, że jestem zaskoczony rozwojem tego wątku. Oczywiście pozytywnie. Wyniki pomiarów zamiast sprzeczki wywołały ulepszenie elementów. Oby tak dalej 8)

Natomiast pomysł sterowania lampy ze scalaka wydaje mi się dość dziwaczny. Jakie widzicie zalety takiego rozwiązania?

_idu

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: _idu » śr, 1 kwietnia 2009, 12:38

A jakie miały by być zalety stosowania lampy?
Dodatkowe wnoszone zniekształcenia?
Tak to chociaż mamy obraz stopnia mocy i współracującego z nim trafa.

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pn, 6 kwietnia 2009, 21:39

Uruchomiłem wzmacniacz pomiarowy, pasmo przenoszenia -3db(1kHz) 3Hz-600kHz powinno wystarczyć, 10Hz-100kHz w zasadzie bez nierównomierności, zniekształcenia przy Ug1 24Vpp THD+N=0.15%. Zmieniłem jedynie wzmacniacz na OPA2134 i sprzęgający na 100uF/10V BP, bo obcinał zbyt szybko na niskich częstotliwościach. Różnice napięć sterujących w zasadzie pomijalne. Jutro spróbuję na lampach - ciekawe jak to gra.
Spróbowałem
gra znośnie, z oczywistych przyczyn cicho, postaram się coś pomierzyć do końca tygodnia.


ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » wt, 7 kwietnia 2009, 07:03

Właśnie takich parametrów spodziewałem się po tej konfiguracji.
Teraz należy poczekać, pewnie dostaniesz kontrę, że owszem harmoniczne dobre, lecz na pewno TiM zbyt wysokie :D

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » sob, 11 kwietnia 2009, 21:42

Pomierzyłem, przepisać już nie mam siły. Warunki jak poprzednio Ua=285V, Uh=6.3V.
Dla 20 i 25Hz bardzo trudno odczytać THD ze względu na zmieniające się odczyty i silne zniekształcenia przebiegu (oscyloskop) pomiary orientacyjne. Zniekształcenia generatora w całym zakresie poniżej 0.5%.
TrafoEL84.png

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » sob, 11 kwietnia 2009, 23:24

Widzę, że Traxman zrobił nam prezent na święta.
Dokładam wiec także coś od siebie – wykres.
Pasmo, tak dla mocy 10W jak i 1W, idealne, bez zafalowań, plaskie. Dla mocy 10W - od 10Hz do 90KHz, przy 1W , od 10Hz do 100KHz.
Zniekształcenia na niskim poziomie.
W realnym układzie , z pętlą ujemnego sprzężenia zwrotnego, osiągi będą jeszcze lepsze., to znaczy, mam na myśli zniekształcenia harmoniczne.
Tylko skąd brać blachę o grubości 0,35mm? :(
Pozdrawiam.

Edit
Poprawiłem opis wykresu, z blacha 0,35 na 0,27mm
Załączniki
Blacha 0,27mm.JPG
Blacha wyżarzana 0,27mm
Ostatnio zmieniony wt, 14 kwietnia 2009, 13:29 przez ATM, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » ndz, 12 kwietnia 2009, 07:07

Będę miał chwilę to wklepię wszystkie pomiary. Warto będzie je zamieścić na jednym wykresie. Wzmacniacz testowy idzie do szuflady, może się jeszcze przydać. Wygląda na to, że warto inwestować w cieńsze blachy - jakość stali dużo lepsza (pasmo przenoszenia i zniekształcenia).
Mam transformator kupiony dawno temu na blachach 0,27, ale niestety pod 300B, więc ni jak go porównać, to były chyba najlepsze blachy jakie można było kupić. Chociaż ze starego urządzenia mam trafo na blachach 0.2mm niestety nie do się go rozebrać w celu przewinięcia.
Gdzieś w necie była strona z pomiarami "wielkich" ciekawe jak wyniki mają się do traf przereklamowanych?

Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2337
Rejestracja: śr, 22 listopada 2006, 14:45
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: KaKa » ndz, 12 kwietnia 2009, 11:40

Sposób nawijania traf był identyczny w obydwóch przypadkach?
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1235
Rejestracja: sob, 22 września 2007, 23:07
Lokalizacja: Rumia

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Beier » ndz, 12 kwietnia 2009, 12:17

Rozmawiałem kiedyś z Jasiem. Pytałem właśnie o blachy 0,27mm czy jest to gra warta świeczki. Powiedział że 0,35mm-0,5mm to takie optimum - kompromis między stratami na prądy wirowe a procentem wypełnienia - i że nie warto się bawić w tak cienkie blaszki. Patrząc na wykształcenie Jasia to chyba wie co mówi :)

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » ndz, 12 kwietnia 2009, 20:22

KaKa pisze:Sposób nawijania traf był identyczny w obydwóch przypadkach?
Tak, identyczne cewki, aby porównanie miało sens.

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » ndz, 12 kwietnia 2009, 22:31

Zamieszczam wszystkie wykresy zbiorczo, dla pomiarów przy mocy P=10W.
Poziom -3dB, liczony względem napięcia przy 1000Hz, jest uśredniony, ze względu na pewne wahania wartości napięć przy tej częstotliwości.
Chcąc uzyskać lepszą czytelność wykresów dla niskich wartości, obciąłem wykresy wyższych poziomów zniekształceń.
Mimo tego, wyszedł dość spory galimatias.

Edit
Zgodnie z prośbą Kol. Traxmana, jako, że taki model transformatora już nie istnieje, usunięte zostały pomiary na rdzeniu EI-stara wersj

Edit 2
Poprawiłem opisy z blacha 0,35 na 0,27mm
Załączniki
Zbiorczo-P=10W.JPG
Zbiorczo P=10W
Legenda do wykresu.JPG
legenda do wykresu
Ostatnio zmieniony wt, 14 kwietnia 2009, 13:31 przez ATM, łącznie zmieniany 3 razy.

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pn, 13 kwietnia 2009, 07:35

Ten stary EI84 możesz usunąć, ten model już nie istnieje.

4pietro4
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 33
Rejestracja: wt, 23 grudnia 2008, 18:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: 4pietro4 » wt, 14 kwietnia 2009, 08:30

Witam
Ja tylko tytułem wyjaśnienia ...
> Traxman
Jeśli ten trzeci mierzony to ta moja próbna sztuka to wszędzie , tak w tabelach , jak w wykresach należy wprowadzić poprawki w opisach.
Chodzi o to że transformator ten nie jest zbudowany na bazie kształtki 0,35 mm , tylko transformatorowej ,wyżarzanej 0,27 mm.
Pozdrawiam
4p4

ODPOWIEDZ