Pytanie o jakość traf 4pietro4

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » pt, 11 września 2009, 16:33

Mam rysować ? :D

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pt, 11 września 2009, 16:34

Bardzo proszę.

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » pt, 11 września 2009, 21:38

No i coś już jest.
Czerwony to TG 84 , Piotrowy,
zielony to TG? 50/26, z zapasów Traxmana.
Dla tego ostatniego transformatora, nie uwzględniłem kilku pierwszych pomiarów zniekształceń,
będących na poziomie kilkadziesiąt %.
Tak wysokie wartości umieszczone na osi, zbyt zagęśżczały widok pozostałej części wykresów.

Traxman, raz piszesz, że to TG 50/26, a dalej , że TS50/26, więc jak?
Wziąłęś zwykłą sieciówkę?
Jeśli rzeczywiscie, to wyniki pomiarów całkiem , całkiem. Dół marny, ale góra...nie spodziewałem się,(jeśli to sieciówka)
Dla obu transformatorów, wysoki poziom zniekształceń w dolnym zakresie częstotliwości.
TG50- pomiary przerwałeś przy 25KHz?
Edit-
Wymieniłem załączniki, zmiana oznaczeń z TG50/26, na TS50/26.
Załączniki
TG84 TS5026 P=10W.JPG
P=10W
TG84, TS50 P=1W.JPG
P=1W
Ostatnio zmieniony sob, 12 września 2009, 10:13 przez ATM, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » sob, 12 września 2009, 09:59

Mierzyłem sieciowy z zasilacza TS, TG to pomyłka, pomiary przerwałem, bo patrząc na wyniki na dole pasma otrzymałem jasną odpowiedź, że to trafo nie nadaje się do wzmacniacza, więc szkoda było czasu na pomiary. Wyniki dla niego są rzeczywiście zaskakujące powyżej 200Hz, ale dolne pasmo zniekształcenia niestety są nie do zaakceptowania. Zabrakło indukcyjności i "żelaza". Góra jest właśnie chyba z tego powodu taka dobra, mamy też gratis podział na cztery sekcje i bardzo dobre wykorzystanie długości rdzenia, uzwojenie jest na prawie 60% rdzenia.
Mam nadzieję, że wyniki zakończą spory czy sieciowy nadaje się do wzmacniacza lampowego w charakterze głośnikowego.

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: fugasi » sob, 12 września 2009, 10:49

A nie jest przypadkiem tak, że duże sieciówki właśnie z racji rozmiarów rdzenia mają mniejszą indukcyjność? Może TS mniejszej mocy, z większą ilością zwojów uzwojenia pierwotnego mają szanse na lepsze rezultaty?
_


traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » sob, 12 września 2009, 11:17

Sieciowy nawija się na minimalne zużycie materiałów, dążąc do jak największej gęstość prądu w uzwojeniach i maksymalnych natężeń pola magnetycznego.

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: fugasi » wt, 15 września 2009, 13:23

Myślę że jednak da się zagrać na sieciowym. Sam jeszcze nie próbowałem (bo ja zwolennik QRP a nie PP :P) ale Rosjanie... http://www.radiostation.ru/home/usilitel.html
_

Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3451
Rejestracja: śr, 23 marca 2005, 18:28
Lokalizacja: Białystok

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: Zibi » wt, 15 września 2009, 19:18

Da się, tylko byle jak, bo przekładnia to nie wszystko. Pomiarów pasma przenoszenia i zniekształceń jakoś tam nie zauważyłem, ale Traxman takiego porównania dokonał i wnioski są oczywiste. To, co rzuciło się w oczy, jest niezapomnianym widokiem ... http://www.radiostation.ru/home/pot/pot1.jpg
Załączniki
pot1.jpg

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » wt, 15 września 2009, 20:15

Były już w puszce po piwie, kartonie po butach, teraz w garze, ciekawe co następne - metalowy kosz na śmieci?
Że nie szkoda ludziom pracy. Chociaż akurat ten w garze jest stworzony do przenoszenia.

pasio
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 702
Rejestracja: wt, 23 marca 2004, 16:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: pasio » wt, 15 września 2009, 22:53

Witam !
Dobrze ekranowane...
pzdr

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9627
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: painlust » śr, 16 września 2009, 07:15

To pewnie wzmacniacz do kuchni...

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: fugasi » śr, 16 września 2009, 08:44

Garnki są boskie. :mrgreen:
A tu ciekawy artykuł z "Radia" (w oryginale, po rosyjsku) na temat wykorzystania ichnich transformatorów żarzeniowo-anodowych jako głosnikowych we wzmacniaczach PP. Ponieważ forum nie przyjmuje djvu, wrzuciłem go do archiwum rar (bez kompresji).

EDIT: do archiwum dodałem jeszcze jeden, wcześniejszy artykuł.
Załączniki
TS-jako-TG.rar
Dwa artykuły "Radio" 5/2005 i 12/2005
(351.54 KiB) Pobrany 179 razy
_

traxman

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: traxman » pn, 16 listopada 2009, 21:37

Dzisiaj miałem czas pomierzyć ostatnie zamówione wyroby Piotra 4pietro4. Jest to transformator który wykorzystuje rdzeń podwójny RZC z transformatora o mocy ok.90VA. Wyniki w załączniku. Mi się podoba. Gdybyś miał czas ATM możesz skrobnąć wykresy.(Dla porównania w pliku jest EI84 z nowym sekcjonowaniem.
RZC.xls
(22.5 KiB) Pobrany 142 razy

ATM
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 574
Rejestracja: pn, 2 lutego 2004, 09:55

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: ATM » wt, 17 listopada 2009, 07:03

W najbliższych dniach zrobię oczywiście.

4pietro4
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 33
Rejestracja: wt, 23 grudnia 2008, 18:47

Re: Pytanie o jakość traf 4pietro4

Post autor: 4pietro4 » wt, 17 listopada 2009, 14:43

>traxman
Cieszę się ,że jesteś zadowolony.
Z pobieżnego rzutu okiem widzę ,że osiągnąłeś na nich większą moc , mimo nieco mniejszego przekroju rdzenia od typowego EI z kolumną środkową 28x42 mm.
Czyżby zalety indukcji RZC :) ?

ODPOWIEDZ