Transformatory do obudowy rack 1U

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
swisher
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 84
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher » wt, 10 września 2019, 17:44

Witam!
Mam ogromny problem ze znalezieniem transformatorów do wzmacniacza dwukanałowego ("kopia" Mesy 20/20). Projekt składa się z dwóch zestawów - 6N2P-EW + 2x6P14P. Ze względu na maksymalną wysokość wewnątrz obudowy (38mm) jedyne co udało mi się znaleźć to takie trafa:
toroid.png
Na początku chciałem to rozbić na dwa transformatory - osobno anodowe i osobno żarzenie - ale drugi transformator wyszedłby wyższy niż dostępne miejsce. Zatem jedynym rozwiązaniem jest wstawienie osobnych transformatorów (któreś z tabeli). Czy lepiej byłoby rozdzielić kanały i każdy zasilić swoim transformatorem, czy połączyć uzwojenia wtórne obydwu w celu zwiększenia prądu (o ile tak można zrobić oczywiście) ?

Wszelka pomoc mile widziana :wink:

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 685
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV » wt, 10 września 2019, 18:30

Zastosowałbym ostatni w tabelce-6P14P są jeszcze tanie :lol: ,natomiast stosując dorywczo EL84 można by uzyskać naprawdę 20W.Pozostałe transformatory to cieniasy do słuchania kwartetów smyczkowych :cry:

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3316
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: cirrostrato » śr, 11 września 2019, 08:05

Marek7HBV pisze:
wt, 10 września 2019, 18:30
Zastosowałbym ostatni w tabelce-6P14P są jeszcze tanie
https://allegro.pl/oferta/para-lamp-6p1 ... 8421670910 Jak widać pojęcie tanie jest pojemne (tu oferta od tego samego sprzedającego https://allegro.pl/oferta/para-lamp-6p1 ... 7703815654), nawet nie E-W (nie mówiąc o E-R) a poszły na pniu.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 685
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV » czw, 12 września 2019, 18:21

cirrostrato pisze:
śr, 11 września 2019, 08:05
Marek7HBV pisze:
wt, 10 września 2019, 18:30
Zastosowałbym ostatni w tabelce-6P14P są jeszcze tanie
https://allegro.pl/oferta/para-lamp-6p1 ... 8421670910 Jak widać pojęcie tanie jest pojemne (tu oferta od tego samego sprzedającego https://allegro.pl/oferta/para-lamp-6p1 ... 7703815654), nawet nie E-W (nie mówiąc o E-R) a poszły na pniu.
Dla kogoś ,kto użytkuje profesjonalny wzmacniacz w RAK-u,grającego nawet półprofesjonalnie koszy rzędu 4 pln za godzinę są do przyjęcia :roll: I nawet więcej,a na pewno i tak będzie to mniej niż koszt strun i pałeczek do perkusji[to z własnej praktyki :lol: ] nie wliczając środków dopingujących :wink:

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 392
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: LuC » czw, 12 września 2019, 18:53

Z tym roznie bywa, poziom swiadomosci i kultury technicznej nie zawsze idzie w parze z profesjonalizmem muzyka. Btw. na miejscu autora zapytalbym o wycene potrzebnego transformatora (sieciowego) w obecnym telto - powinno sie zmiescic w granicach 150-200 a parametry beda wg zyczenia.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013


Awatar użytkownika
swisher
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 84
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher » sob, 14 września 2019, 12:39

Marek7HBV - wyczuwam szydere w odpowiedzi :D
zapasu jest dosc sporo jak na zestaw dla jednego kanalu. Musiałbym dwa takie kupic. Mesa to zrobila na ksztaltce Ul, ale ja nic takiego nie mogę znaleźć, nawet na zamówienie.
Co lepiej wybrać na żarzenie - 6v czy 2x 3,15?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4304
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: AZ12 » sob, 14 września 2019, 13:15

Witam
swisher pisze:
sob, 14 września 2019, 12:39
Co lepiej wybrać na żarzenie - 6,3V czy 2x 3,15V?
Jak chcesz żarzyć lampy ECC81, ECC82, ECC83 zwłaszcza DC lepiej 2x 6,3V. Można z takiego uzwojenia żarzyć lampy AC 6CC41 (6N2P) lub pentody EF86, ale wtedy nie będzie możliwa symetryzacja żarzenia ich włókien jeśli odczep środkowy uzwojenia żarzenia będzie podłączony do masy. Symetryzacja żarzenia lamp mocy w zasadzie jest zbędna.
Ostatnio zmieniony sob, 14 września 2019, 13:22 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5790
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Kontakt:

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Thereminator » sob, 14 września 2019, 13:21

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
swisher
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 84
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher » sob, 14 września 2019, 17:19

Dodam tylko że pisząc o 'kopii' Mesy 20/20 mam na myśli dwukanałowy wzmacniacz w obudowie 1U, a nie 20W na dwóch 6P14P (chociaż byłoby miło) :wink:

AZ12 - Lampy tak jak w pierwszym poście - 6N2P-EW i 6P14P. Żarzenie w końcówce i preampach będzie zmienne. Jeśli jedyna różnica to symetryzacja rezystorami to może lepiej zastosować 2x3,15?

Thereminator - to byłoby idealne rozwiązanie, myślę że też dla trafa głośnikowego. Nawinę bez problemu, ale nie mam pojęcia jak je wyliczyć i gdzie dostać odpowiednie części.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 685
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Marek7HBV » sob, 14 września 2019, 20:44

Jeżeli ma być to tylko ,,kopia,kopii,, :lol: można tak: 2x https://sklep.toroidy.pl/pl/p/STS0030-T ... 30230V/109 i do żarzenia np. https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTH0030-T ... 012V-H/187 -choć niekoniecznie ,bo do halogenów jest pełno na złomie :roll:P.S. Co prawda transformatory Indela można kupić taniej :roll: .Ale jeżeli Kolega chce nawijać osobiście to można wykorzystać rdzeń np z TS90
tr90.JPG
i podzielić jego rdzeń co da te 25 mm-żeby sobie ułatwić pracę można wykonać dwa transformatory 115/100/3.15 V i połączyć je szeregowo[będzie mniej do nawijania i grubszym drutem :lol: ].Głośnikowe też można zrobić z podzielonego TS90[cały ma grubość 50mm].

Awatar użytkownika
swisher
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 84
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher » ndz, 15 września 2019, 13:48

No trochę ciężko by było zmieścić 50mm w obudowę 38mm :wink:

Do anodowego to musiałbym mieć chyba 0,25A gdybym chciał to w ten sposób rozbić, a takie trafa mają już 44mm bo pytałem.

W mesie sprawa ma się tak:
IMGP0302.jpg
Ponoć te głośnikowe lubią się palić jak się za mocno rozkręci i w sumie nic dziwnego. Ktoś tam wyliczył, że można z nich wyciągnąć max 13,5W

Synergy rozwiązało sprawę o wiele lepiej:
SynergySYN-5050_PowerAmp_08_1400x.jpg

Zainteresowało mnie rozwiązanie które podrzucił Thereminator, zacząłem trochę szukać, ale nie mogę znaleźć nigdzie takich karkasów.

BTW Marek7HBV nie wiedziałem że 20/20 to kopia czegoś :wink:

Awatar użytkownika
LuC
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 392
Rejestracja: pn, 4 października 2010, 21:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: LuC » ndz, 15 września 2019, 13:59

Karkas to raczej byś musiał sam wyciąć z FR4 albo tekstolitu i złożyć na potrzebny wymiar.
"I say we take off and nuke the entire site from orbit. It's the only way to be sure.'
GG 4835013

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5790
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Kontakt:

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Thereminator » ndz, 15 września 2019, 14:00

Tamto fikuśne trafko wremir nawinął sam na własnoręcznie wykonanym karkasie, co widać na fotkach. Zresztą opis tamtej konstrukcji jest też na triodzie, tylko fotki wyparowały viewtopic.php?f=19&t=26385

Ja bym celował w toroid - łatwiej dostępny i mniej będzie siał.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
swisher
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 84
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: swisher » ndz, 15 września 2019, 14:22

A faktycznie, byłem przekonany, że to kupny karkas.

Też chciałem dać toroidy, ale znów jest problem z tą wysokością. Tutaj jest gotowiec, ale ma aż 65mm wysokości:
https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTG-EL84P ... h-pull/561

Chyba, że można jakieś sieciowe wykorzystać jako głośnikowe.

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5790
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Kontakt:

Re: Transformatory do obudowy rack 1U

Post autor: Thereminator » ndz, 15 września 2019, 16:54

No to może warto rozważyć, czy to naprawdę musi być 1U. Transformatorów o takich parametrach i gabarytach jakich potrzebujesz raczej nie zdobędziesz - to nietypowy wyrób na konkretne zamówienie, nie do dostania "luzem" w normalnej sprzedaży. Mesa zamawia duża partię transformatorów, więc ich producentowi ich nawijanie się opłaca; przy detalicznym zamówieniu koszt jednostkowy znacznie rośnie - jeśli nawet znajdziesz wykonawcę potrzebnych ci transformatorów, to cena może być mało atrakcyjna. Do obudowy 2U lub 3U łatwiej coś dobrać z seryjnej produkcji.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

ODPOWIEDZ