TELEWIZOREK52 pisze: ↑śr, 18 listopada 2020, 01:17
Witam i tak się zastanawiam. Po cholerę te wszystkie kody. Rozumiem gdyby to byla np. produkcja wojskowa. Ilość miejsca ? Czy np. X87 dużo więcej miejsca zajmuje ? Na upartego i godzina produkcji by się zmieściła. Tylko po co ? Pozdrawiam.
Dla zmylenia przeciwnika.
Tesla na ten przykład miała to unormowane i praktycznie cała produkcja
od A do N ma jeden sensowny kod daty.
anodeon pisze: ↑śr, 18 listopada 2020, 11:25
Jest jeszcze kwestia oznaczeń: na pudełku widnieje UCY74A50, na układach - same 74A50:
Tego bym się nie czepiał. Oznaczenie 74A to wytwór CEMI. Jeśli się nie mylę to A w oznaczeniu światowych układów TTL zaistniało dopiero w latach 80 - jako układy AS - Advanced Schottky. I tu nie ma miejsca na jakąkolwiek pomyłkę, gdyż różnica w czasie propagacji bramki A i AS może być nawet dziesięciokrotna.
o ile seria "A" to były (chyba) tylko proste układy kombinacyjne, o tyle seria "szara" CEMI obejmująca przerzutniki (i nie tylko) ewidentnie kształtem obudowy i rodzajem powłoki na wyprowadzeniach przypomina francuskie SFC.
Tak, seria A to był zestaw podstawowych bramek, ekspander i parę ich nietypowych odmian z dołożonym w oznaczenie "0". I nic więcej. Drążyłem ten temat tutaj
viewtopic.php?p=364160#p364160
Karty katalogowe są na Elenocie.
Układy szare... Tu są dwie opcje:
1. Przemalowane ściągnięte z Francji SFC celem symulacji uzysku. Początkowo kombinowano też z układami kalkulatorowymi. Czy ścierano nieudane oznaczenia czy oryginalne, amerykańskie - trudno mi orzec. Obudowy były niechlujnie szlifowane (tylko w miejscu napisu) i znakowane ponownie.
2. Dar know-how z zaprzyjaźnionej Francji. Razem z materiałem na obudowy - stąd ta sama barwa.
PS Przetestowałem garść tych 74A50 (z kropkami i bez) - logicznie - sprawne, efektów "termicznych" - nie stwierdziłem, czasów propagacji nie mierzyłem.
Statycznie to one działają, tu bym nie wymyślał. Gorzej z pracą dynamiczną. Pamiętam że porównywałem kiedyś UCY74A00 z UCY7400 z późniejszej produkcji i jeśli bramka UCY7400 miała średni czas propagacji rzędu 10ns to przy UCY74A00 sprawdzałem czy coś mi się nie zepsuło.
Ale to wspominki z zakamarków pamięci, należałoby to sprawdzić na świeżo w miejsce bajania. Mam zarówno jedne jak i drugie, ale to nie teraz.
Jeden ze sposobów pomiaru średniego czasu propagacji jest beznadziejnie prymitywny. Łączy się szeregowo trzy bramki z negacją, wyjście z wejściem całości i... całość się wzbudza na częstotliwości ograniczonej właśnie szybkością układu. A stąd już krótka droga do pomiaru częstotliwości tak powstałego generatora i przeliczeniu na czas propagacji jednej bramki.
I tak np układ na UCY7400 wzbudza się około 17MHz co daje tp=(1/17000000)/2/3=9,8ns.
74H00 - 28MHz - 6ns
74S00 - 56MHz - 3ns
74LS00 - 18MHz - 9ns
74F00 - 48MHz - 3,5ns
74ALS - 42MHz - 4ns
Tyle znalazłem w notatkach.