Zasilacz ZT-980-4

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
Szukam kogoś do pomocy w naprawie zasilacza Unitra Unima ZT-980-4.
Po włączeniu zapala się tylko czerwona lampka sygnalizująca przeciążenie, napięcia na wyjściu brak.Nie robiłem żadnych innych pomiarów,bo nie wiem czy mogę go na dłużej zostawić włączonego,żeby nie zwiększyć uszkodzeń.Znalazłem opis i schemat,ale nie bardzo potrafię zlokalizować elementy odpowiadające za poszczególne funkcje.Doczytałem w instrukcji,że zasilacz trzeba skalibrować,ale do tego chyba musi poprawnie działać.
Jeżeli taka naprawa jest bardzo skomplikowana,to może ktoś by się jej podjął -w rozliczeniu PLN lub dobra radiowe przed i powojenne.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

To może zacząć od najprostszego pomiaru.Przy wyłączonym zasilaczu{i prawidłowo założonych zworkach na gniazdach wyjściowych np+ i np-} zmierzyć omomierzem wyjście{+/-} czy zwarcie jest na nim.Jeżeli jest ,to dioda D15 lub kondensatory blokujące C13 i 20uF{bez oznaczenia-prawdopodobnie przyłączony bezpośrednio do wyjścia} mogą mieć zwarcie. :D :D PS.http://www.zfian.imif.uph.edu.pl/images ... 80-1-4.pdf

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
Zasilacz do niedawna normalnie działał (zworki na swoim miejscu),czasem tylko przy załączaniu na moment mignęła lampka stabilizatora prądu. Po zakupie w urządzeniu wymieniłem wszystkie elektrolity,używałem go sporadycznie jako źródło napięcia anodowego w odbiornikach bateryjnych.
Kondensator na zaciskach odlutowałem i bez efektu.Oporność na zaciskach wyjściowych ok. 7 kohm,dioda sprawdzona, C 13 był wymieniony.
Sprawdziłem omomierzem tranzystory T 16-T 19 i diodę D 14. Styki przełączników i isostaty potraktowałem preparatem Kontakt
Podejrzewam,że zadziałał układ ogranicznika prądu,ale nie jestem w stanie rozszyfrować które elementy za to odpowiadają.
Proszę zatem o dalsze wskazówki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4628
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: AZ12 »

Witam

Zacznij od sprawdzenia układu ogranicznika prądu, prawdopodobna przerwa w obwodzie rezystorów.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

Drugi poziom sprawdzania.Wykonać pomiar napięć zasilających w punktach pomiarowych:p,D,E względem B,oraz połączonych C14 I C15{Uwaga :!: -ponad 100V}. :D

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
Czyli mogę go włączyć i mierzyć bez obawy dalszego uszkodzenia?

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

Jeżeli nie ma przepływu prądu przez zwarcie na wyjściu to włączenie zasilania na dłużej jest bezpieczne{przynajmniej dla tranzystorów mocy}. :D

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
B-D 0V
B-E 0V
B-A 25V
B-C 25V
Na C 14-C 15 145V
Diody D 8 i D 9 na omomierz dobre

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

B-C raczej -25V.Przy wyłączonym zasilaczu sprawdzić rezystencję między B i D oraz B i C{powinny wynosić dużo więcej niż 10k}.Sprawdzić T5 i T6. :D :D

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

T5 i T6 sprawne- wylutowałem i sprawdziłem omomierzem.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

inar pisze:
ndz, 6 września 2020, 18:06
T5 i T6 sprawne- wylutowałem i sprawdziłem omomierzem.
To w takim razie ciekawe dlaczego w punktach D i E brak napięć zasilających :oops: :oops: :?: :?: . :D :D

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
Przepraszam-chyba źle pomierzyłem=w punktach D i E jest odpowiednio +15 i -15 V.
Przy przełączeniu na pomiar prądu wskazówka miernika wychyla się w zależności od położenia przełącznika regulacji prądu-przy maksymalny prawym wychyla się maksymalnie.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

To zostało jeszcze napięcie odniesienia-punkt O i p{też mierzyć względem B}.Jeżeli będzie w ,,p,, ok 11V,to następnym krokiem jest sprawdzenie R73 i R74. :D

inar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 317
Rejestracja: ndz, 4 stycznia 2015, 20:54

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: inar »

Witam!
Jeżeli dobrze zlokalizowałem,to te dwa druty oporowe na tekstolitach po bokach radiatora.Oba przepalone.Mam 2,2 Ohma 2W-w szereg byłoby 4,4-czy to nie za dużo i czy mocowo wytrzymają? Spróbuję jeszcze poszukać takich ceramicznych,prostokątnych,jakie były w telewizorach.
Pytanie też dlaczego się przepaliły-nie żyłowałem zasilacza-brałem tylko anodowe do bateryjnego Juhasa i do końca było dobrze.Po dwóch miesiącach włączam (bez obciążenia) i zaraz brak napięcia.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz ZT-980-4

Post autor: Marek7HBV »

No to już coś wiemy :roll: :roll: :roll: Trzeba sprawdzić T16-T19 i T13,T14 oraz 42 i 47{profilaktycznie}.Na rezystorach R73 i 74 w czasie normalnej pracy wytraca się mniej niż 1 W{razem},tylko w razie przeciążenia{awarii} może być więcej.Ich wartość ma wpływ na dokładność i wskazane jest trzymanie się 2 procentowej dokładności{do posiadanych można podłączyć równolegle mniejszej mocy,tak aby uzyskać potrzebną wartość}.Spalenie ich wydaje się nieprawdopodobne{chyba że bezpiecznik sieciowy jest nadwymiarowy :roll: } i raczej następowało w długim okresie eksploatacji i częstych przeciążeń. :D

ODPOWIEDZ