Sinik pralki Miele

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2782
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Sinik pralki Miele

Post autor: Boguś »

Poproszono mnie o uruchomienie tego silnika sęk w tym ze nie mam pojęcia jak to zrobić. Może ktoś miał z tym do czynienia i pomoże?
Załączniki
miele1.jpg
miele2.jpg

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 808
Rejestracja: wt, 8 listopada 2005, 15:36
Lokalizacja: Bytom

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Janusz »

To są raczej dwa silniki w jednej obudowie. Już gdzieś coś takiego widziałem. Najniższe obroty, pranie, obsługuje nawrotna część indukcyjna, i ta współpracuje z kondensatorem. Wyższe zakresy czyli wirowanie - silnik komutatorowy. Ten drugi, być może ma odczep na uzwojeniu wzbudzenia, podobnie jak silniki w mikserach w których w taki sposób rozwiązano regulację prędkości obrotowej.
785mm

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2782
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Boguś »

Tak tyle się domyślałem, ma to jeszcze prawdopodobnie tachometr. I problem w tym ze nie ma nigdzie ( a przynajmniej ja nie potrafię) znaleźć rozpiski połączeń. znajomy chciał to zastosować do niewielkiej trajzegi, krajzegi ?

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 808
Rejestracja: wt, 8 listopada 2005, 15:36
Lokalizacja: Bytom

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Janusz »

Krajzega.
Tylko musi poszukać innego silnika.
785mm

bambus
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 96
Rejestracja: czw, 19 lutego 2009, 17:02

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: bambus »

Jeśli udało by się uruchomić ten silnik na 6900obr, do tego niewielka przekładnia pasowa na jakieś 4000 obr i tarcza do cięcia nie większą jak 250mm to może jakoś by to cięło cienkie deseczki.

Jeśli kolega chce mieć krajzege (cyrkulację, piłę tarczową) do większych cięższych prac to niech pomyśli o silniku 3-4kW 3f. Ja taką skonstruowałem, silnik ma 2900obr, a tarcza ok 3600. Tarcza wystaje z blatu chyba 140mm (regulowana wysokość) i takiej grubości drewno mogę ciąć.

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2782
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Boguś »

Janusz pisze:
ndz, 9 sierpnia 2020, 13:41
Krajzega.
Tylko musi poszukać innego silnika.
Tak mu powiedziałem i silnik oddałem

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2782
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Boguś »

bambus pisze:
pn, 10 sierpnia 2020, 09:03
Jeśli udało by się uruchomić ten silnik na 6900obr, do tego niewielka przekładnia pasowa na jakieś 4000 obr i tarcza do cięcia nie większą jak 250mm to może jakoś by to cięło cienkie deseczki.

Jeśli kolega chce mieć krajzege (cyrkulację, piłę tarczową) do większych cięższych prac to niech pomyśli o silniku 3-4kW 3f. Ja taką skonstruowałem, silnik ma 2900obr, a tarcza ok 3600. Tarcza wystaje z blatu chyba 140mm (regulowana wysokość) i takiej grubości drewno mogę ciąć.
Ja takowa (stacjonarną) posiadam z silnikiem 1,5kW do moich potrzeb wystarcza a do drobnych prac małą przenośną z silnikiem 850wat. A kolega niech dalej duma...może mu się jakiś motor odpowiedni utrafi

Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 808
Rejestracja: wt, 8 listopada 2005, 15:36
Lokalizacja: Bytom

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Janusz »

Sam ostatnio rozglądałem się za jakimś silnikiem 2900 obr/min i 2,2 - 3 kW, bo ubzdurało mi się zrobić przetwornicę wirującą 1,5 kW/28 V na bazie radzieckiej prądnicy G-731.
W każdym razie ceny takich silników na znanym portalu nie są jeszcze straszne. Inną rzeczą jest, że w przypadku wielu z tych produktów, współczynnik bezpieczeństwa powinien wynosić przynajmniej 0,75; o ile nie 0,5 mocy znamionowej.
785mm

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1717
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: ballasttube »

W internecie są schemat urządzeń AGD,w tym także pralek,tylko trzeba szukać po angielsku lub po francusku.
(MIELE jest chyba francuska).Być może że i inna firma pokaże podobny układ zasilania silnika.
Na tabliczce znamionowej na pokazanym rysunku była wartość kondensatora do części kondensatorowej:16uF.
Oczywiście jest to kondensator bezbiegunowy,foliowy.Najlepiej na 400V prądu przemiennego.

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2782
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Boguś »

Silnik został zezłomowany.

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 6176
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: Thereminator »

ballasttube pisze:
śr, 12 sierpnia 2020, 10:56
W internecie są schemat urządzeń AGD,w tym także pralek,tylko trzeba szukać po angielsku lub po francusku.
(MIELE jest chyba francuska).
Niemiecka. Powstała pod koniec XIX wieku.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1717
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Sinik pralki Miele

Post autor: ballasttube »

Dziękuję za informację.
Jak jeszcze pracowałem,miałem styczność z dokumentacją na pralkę tej firmy i była po francusku.
Czyżby mieli tam swoją filię kiedyś?

ODPOWIEDZ