Generator do kalibracji podstawy czasu

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

akomenda
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: śr, 27 marca 2019, 16:15
Lokalizacja: Kraków

Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: akomenda »

Cześć wszystkim,

Czy ktoś z forumowiczów byłby w stanie polecić dobry generator dzięki któremu mógłbym precyzyjnie skalibrować podstawę czasu w oscyloskopie? Czy ktoś z was w tym celu używał Zopan PGP-9 ? Czy raczej nie polecacie tego sprzętu ? :)

Pozdrawiam
Artur

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 724
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: zjawisko »

Jakiś typowy generator prostokąta (rodzina PGP, funkcyjny) plus częstościomierz (jako okresomierz) do dokładnego nastawienia generatora?
Zresztą i sam typowy krajowy częstościomierz dysponuje wyjściem o wybieranych (i dokładnych) częstotliwościach wzorcowych, tylko niestety przy tych wyższych stromość zboczy leży.

Obowiązkowo rzecz jasna wygrzanie przed strojeniem - zazwyczaj serwisówka zaleca konkretny czas (30-60 minut).

akomenda
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: śr, 27 marca 2019, 16:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: akomenda »

Dzięki za odpowiedź. Posiadam takie wyposażenie oraz dobrej klasy analogowy oscyloskop Flukea jako punkt odniesienia. Aktualnym problemem tego typu przyrządów jest to, że musimy być pewni ich parametrów. Dlatego też pytam ogólnie czy warto byłoby zainwestować w taki generator czy też nie. Jeśli ktoś z forumowiczów pracował na takim sprzęcie. Jestem świadomy oraz wyczulony jeśli chodzi o podstawy metrologii takie jak zapewnienie odpowiednich warunków, czas wygrzewania czy klasy przyrządów. Nie ukrywam też, że lubię nasz krajowy sprzęt laboratoryjny. Naprawiam,zbieram dzięki temu mam możliwość zdobycia doświadczenia, którego nie zdobędzie się na studiach oraz oczywiście, aby za ileś tam lat ktoś mógł zobaczyć co się robiło oraz z czego korzystało :D

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 143
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: alpher »

Wszystko zalezy od tego w jakim oscyloskopie chcesz te podstawe czasu kalibrowac.
Mini-3 i Tek 2465 to dwa zupelnie rozne scenariusze.

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 724
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: zjawisko »

Jak tak sobie przeglądam serwisówkę dość prostego modelu (Unima OS301) to najbardziej wyrafinowaną czynnością wydaje się być zestrojenie odpowiedzi impulsowej wzmacniacza Y.
Wymagany jest tu przebieg prostokątny 1MHz o czasie narastania zbocza <10ns. Z tego co widzę to generatory PGP-5 i PGP-7 spełniają ten warunek (nie jestem w stanie teraz znaleźć parametrów PGP-6 i innych modeli) ale już np przekombinowany PGP-9 nie spełnia tego warunku - jest przeznaczony do generacji dłuższych impulsów.
O funkcyjnych G430 i G432 nie ma jednak nawet co wspominać (50ns).

Ewentualnie jakiś zaimprowizowany generator na bramkach TTL 74S lub szybszych AS powinien dać radę. Lub sama szybka bramka sterowana zewnętrznym generatorem.

Natomiast do strojenia zakresów podstawy czasu producent zaleca impulsy szpilkowe o ostrym zboczu i dokładnych czasach powtarzania.

Strojenie wymaga również zmiany napięcia zasilającego (a więc autotransformator regulowany) celem kompensacji obwodów odpowiedzialnych za stabilność w funkcji zmian napięcia sieci.
Ogólnie - jak napisał kolega wyżej - należałoby określić jakiej klasy ma być ten kalibrowany oscyloskop. Czy zabawkowy, czy prosty, czy profesjonalna kobyła na pół stołu. :)

U mnie osobiście od pewnego czasu stoi masa krajowego sprzętu pomiarowego odpowiednio zaopiekowanego i wstępnie uruchomionego; do kalibracji i używania. Fajnie byłoby mieć więcej czasu żeby to ogarnąć. :?

dodano:
Bo np strojenie oscyloskopu wyższej klasy jest już bardziej kłopotliwe. :lol: Patrz chociażby serwisówka OS150 - wymaga użycia generatora o czasie narastania/opadania zboczy 1-2ns.

alpher
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 143
Rejestracja: czw, 18 stycznia 2007, 03:50

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: alpher »

1-2 nS :) to moze byc troche drogo, ale na przyklad moj zmodyfikowany tani chinol FY6600 przy 10MHz prostokata ma takie "rise time":

Obrazek

Szczeze watpie by jakies wypociny "zopanu" mialy 1 nS ( miezalne a nie w instrukcjii). 8)

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 724
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: zjawisko »

Nie jestem w stanie teraz określić dokładnie, ale pamiętam że kiedyś sprawdzałem mojego PGP-7 i nie miałem zastrzeżeń co do stromości zboczy względem wartości podanej na (jak zwykle cierpliwym) papierze. Producent deklaruje zakres regulacji od 5,5ns.

ZRK w opisie podaje konkretny typ swojego generatora - GI-932. Co to był za twór pojęcia nie mam, przy czym Kasprzak to nie tylko magnetofony o dyskusyjnej jakości ale i cały wydział produkcji specjalnej. Był to rok 1970 a więc i sam generator musiał być dość ciekawy.
zrk.jpg

akomenda
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: śr, 27 marca 2019, 16:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Generator do kalibracji podstawy czasu

Post autor: akomenda »

Dziękuję Panowie za zaangażowanie. Jak na razie miałem na myśli proste oscyloskopy typu C1-118A. A zatem jak na razie zadowolę się metodą pół-środkową czyli generator funkcyjny + mój oscyloskop jako wzorzec. O proszę nie widziałem nigdy takiego generatora(G1-932), a dość mocno obserwuje u nas rynek jeśli chodzi o sprzęt pomiarowy. Jeśli znajdę w dobrej cenie tego zopana(PGP-9) to zaryzykuje. Niestety na naszych portalach aukcyjnych sporo jest ofert typu "znalazłem w piwnicy, stare o to drogo wystawię i napisze,że działa bo lampka świeci". To nie odtwarzacz DVD, jeśli lampka świeci to działa,ale czasami trudno to wytłumaczyć. Czasami mija się z celem kupno takich urządzeń w oferowanych cenach, ponieważ trzeba sporo czasu poświęć na doprowadzenie go do parametrów fabrycznych lub lepszych. Oczywiście zależy też gdzie i w jakich warunkach sprzęt leżał. :)

ODPOWIEDZ