Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 217
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Szrot majster » śr, 1 sierpnia 2018, 23:57

Witam!
Jesteśmy na etapie wykańczania nowego domu,
Ja mam wielką halę na strychu i jedną ścianę przeznaczam na ekran projekcyjny.Mam już zamówiony uchwyt sufitowy i jeszcze farbę na ekran kupię-droga(55zł, 0,9L i jeszcze przesyłka)
Teraz napiszę o co chodzi.
Kiedyś kupiłem regenerowany projektor XGA Sanyo PLC-XE33.Ma nową lampę-u mnie przepracowała ok 90h ,bo nie było gdzie tego używać.
Jest to projektor z Anglii dla szkół,specjalnie oznaczony(pomarańczowa obudowa),by nie kradli.Dałem za niego w 2014 roku 450zł na allegro.Miałem jeszcze oryginalny pilot ale po wizycie"klientów" z OLX muszę kupić drugi,bo zaje.... pilot.I 50zł nie moje :twisted: :twisted: :twisted:
Jak wiadomo w projektorach pracują lampy ksenonowe i taka lampa po wyłączeniu MUSI ostygnąć!!!Bo inaczej,albo szybko zdechnie albo po zaniku napięcia wystrzeli z hukiem.
Ja jakimś fanem HD i 4k nie jestem i ten projektor mi starczy.
Potrzebuję UPS,który podtrzyma napięcie do momentu wychłodzenia lampy(ok 1minuty).Nie chcę ryzykować,bo u mnie światło może nie gaśnie często,ale bez ostrzeżenia.Przyczyną jest przeciążona sieć(pełno firm i warsztatów),ptaki wlatujące w linie 15kV a także....złodzieje prądu i inny"element".Kiedyś to przez rok gasło mi światło kilka razy w tygodniu,bo spłonął warsztat samochodowy a nie odłączono prądu od spalonego budynku.Było tak,że widziałem nad zgliszczami rozbłysk,słyszałem huk i był"blackout".I tak 4-5 razy w miesiącu.
Patrzyłem na UPS-y na Allegro ale takie z sinusoidalnym przebiegiem na wyjściu są drogie jak cholera.Sam mam staruszka APC Back-UPS CS 650,którego kupiłem z 10 lat temu w lombardzie za 80zł i potem przekonałem się czemu tak tanio,bo po krótkim czasie zdechł akumulator.UPS wylądował w szopie ale zaczęły się problemy z tymi spalonymi ruinami i kupiłem akumulator VIPOW-podobno szajs.Używam tego UPS-a do podtrzymania routera ADSL ale bateria jest stara(3 lata) i chyba kupę nową.
Dziś odpaliłem projektor z UPS-a,zrobiłem symulację zaniku zasilania i wychładzania lampy MH.Wszystko działa prawidłowo.Czy mogę użyć tego zasilacza,czy kupić nowy,Teraz modne są zasilacze z "sinusoidą modyfikowaną" line-interactive.Sinusy raczej do kotłów.Czy do projektora można użyć zwykłego UPS-a czy musi być taki do zasilaczy z Active PFC?Nie będzie głupiał?Nie zniszczy mi lampy.A te do APFC też mają często "sinusoidę modyfikowaną" a nowe zsilacze(zwłaszcza z wyższej-200zł i więcej),półki mają prawie zawsze APFC i jakoś"dogadują się z UPS-ami"zwykłymi"
Proszę o szybką odpowiedź

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 180
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Marek7HBV » czw, 2 sierpnia 2018, 15:58

Witaj.Jeżeli wewnętrzny zasilacz projektora to przetwornica z 2xx V na wymagane dla lampy i elektroniki napięcia jest bez dodatkowego transformatora[można zajrzeć do środka] to śmiało można podłączyć.Warto sprawdzić zakres napięć na kondensatorze głównym zasilacza projektora w różnych warunkach[praca/stby/schładzanie] przy pełnym naładowaniu akumlatora-chodzi o to by nie przekroczyć max napięcia pracy przetwornicy,ok 350V.Ta kontrola jest wskazana,bo widzę że Kolega lubi oszczędnie-znaczy się z byle czego i można się przejechać. powodzenia M.

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 217
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Szrot majster » czw, 2 sierpnia 2018, 17:18

Witam
Niespecjalnie mam możliwości rozbierania projektora,bo nie mam miejsca na to(budowa) ale ten UPS od lat utrzymuje pod napięciem router adsl, zasilacz telefonu stacjonarnego i już rok jeszcze radiobudzik (ze zwykłym trafem).Nic nie piszczy i się nie psuje.UPS w czasie pracy na akumulatorze wydaje ciche brzęczenie-jak każdy UPS.
Skontaktowałem się że sprzedawcą od którego mam ten projektor-nie jest to firma krzak,tylko serwis i handel używanymi projektorami i innym sprzętem komputerowym poleasingowym i powiedział że nie ma problemu,by ten UPS pracował z projektorem.Problem zaczyna się,gdy ktoś używa zasilacza komputerowego ATX z aktywnym PFC.Ten projektor nie ma korekcji PFC.
Zasilanie lampy projektora odbywa się podobnie jak każdej lampy MH czy innej wyładowczej w nowego typu oprawach ulicznych.Jest osobny zasilacz lampy i osobny elektroniki.
Trafa tam nie i żadnego dławika szeregowego do lampy też nie ma-to nie LRF- y z lat 70-tych.Sama elektronika
Jak pisałem, działa poprawnie.
Jeszcze coś: napięcie generowane przez UPS jeżeli zostanie zmierzone miernikiem bez pomiaru wartości skutecznej jest zaniżone.Po pomnożeniu przez 1.4 jest takie jak w sieci.
Kiedyś podłączyłem do tego UPS telewizor CRT i dekoder cyfrowy-działał bez problemu
I TV i dekoder nie piszczały,co ma miejsce przy turystycznych przetwornicach 12/230V.
Podłączyłem też kiedyś eltrona 100U i grał normalnie,tylko trafo lekko buczało.Wzmacniacz bez problemu osiągał pełną moc 100W.
A byle jak to robię z braku kasy- jakbym spał na worku pieniędzy,to bym nie robił ze śmieci,tylko zgodnie ze standardami.
A ten szajsowaty akumulator żelowy wymienię w drugiej połowie miesiąca na nowy.
UPS jest robiony według starej szkoły-APC nigdy śmieci nie robił.
Czekam na dalsze odpowiedzi.
Jeszcze 2 pomiary
166V na baterii
241V w sieci (mieszkam blisko trafostacji)
158V razy 1.4 daje 220V.
Jeszcze zdjęcia
Załączniki
IMG_20180802_173840-1024x576.jpg
IMG_20180802_173826-1024x576.jpg

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3949
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: AZ12 » pt, 3 sierpnia 2018, 08:58

Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 709
Rejestracja: sob, 31 grudnia 2005, 15:05
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Ukaniu » pt, 10 sierpnia 2018, 18:50

CS jest OK
Wymień mu wszystkie elektrolity w środku to konieczne.
Do serwisu trafia ich dziesiątki bo są jeszcze w obiegu i nie ma reklamacji.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!


Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 217
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Szrot majster » sob, 11 sierpnia 2018, 23:32

Ukaniu pisze:
pt, 10 sierpnia 2018, 18:50
CS jest OK
Wymień mu wszystkie elektrolity w środku to konieczne.
Do serwisu trafia ich dziesiątki bo są jeszcze w obiegu i nie ma reklamacji.
Witam!
A po co mam wymieniać te elektrolity jak działa stabilnie i nie był katowany?
Ja mam mało pieniędzy i nie bardzo mam pieniądze na te kondensatory i ich transport, a w Grudziądzu nie ma nic.
A w ogóle dużo jest tego do wymiany? Bo na fotkach z internetu widziałem parę małych, które raczej nie puchną.
A co może się stać jak nie wymienię?
Chyba prościej wywalić tego APC i kupić nowy ,tym bardziej,że akumulator też już ma trzy lata.
A co by tu kupić?Widziałem jakieś Power Walker z czystym sinusem za 400zł. Zawsze nowy,na gwarancji i bateria nowa.A stary grat wyremontuję i się spali.Ostatnio ojcu w sklepie spalił się UPS od kas fiskalnych(wystrzelił układ ładowania, bo akumulator był kompletnie zajechany).
Musi być czysty sinus czy starczy byle co z Allegro?
Czekam no odpowiedź.

Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 709
Rejestracja: sob, 31 grudnia 2005, 15:05
Lokalizacja: Jaktorów

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Ukaniu » sob, 11 sierpnia 2018, 23:49

Elektrolity wymienić musisz, wszystkie. Nichicony PW, CS -sieciowy. Z tyłu masz dwie śrubki zerknij ile i jakie...
Bateria 120 + kondensatory to nie będzie 1/2 kosztu g. z supermarketu.
JA sobie życzysz sinus to inna sprawa ale to kwestia gustu.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 217
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: Szrot majster » ndz, 12 sierpnia 2018, 20:41

Witam!
Jeszcze mnie nurtuję jedna sprawa:na UPS-ach do pieców gazowych C.O. pisze,że przewód neutralny z wyjścia UPS-a NIE MOŻE być łączony z neutralnym sieci.I na Elektrodzie czytałem o zniszczeniu drogiego UPS-a przemysłowego podłączonego w starej instalacji TN-C.Czy problem dotyczy UPS-ów z separacją czy takich komputerowych g.... też?
Bo przecież w nowych instalacjach jest układ TN-S,nie ma przewodu PEN tylko N i PE,do PE podpięte są bolce w gniazdach 230V.Czy jak podłącze projektor do komputera kablem VGA i zasilanie projektora przez UPS do sieci to będzie działać?
Dodam,że w obecnej,starej ruderze długo mieszkał nie będę i tu już robić nic nie będę.
Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9647
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Zasilacz UPS do projektora multimedialnego.

Post autor: tszczesn » ndz, 12 sierpnia 2018, 21:39

Komputerowych na pewno nie. Przewód ochronny jest wspólny, musi być, bo różne urządzenia mogą być łączone do różnych zasilań (z UPSem i bez), a ich metalowe obudowy są łączone z PE.

ODPOWIEDZ