Aktywność służb "Archeo".

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Szrot majster
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 364
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Szrot majster »

gustaw353 pisze:
pt, 30 sierpnia 2019, 19:04
Witam.
TV Philipsa często miały zespół zasilacza skojarzony z układem odchylania poziomego. Wykonywał on funkcje stopnia odchylania H i jednocześnie przetwornicy zasilającej cały TV. Częstotliwość na jakiej toto pracowało to oczywiście częstotliwość odchylania poziomego z pełną synchronizacją . Układ musiał jeszcze obsłużyć jednocześnie kilka standardów wówczas obowiązujących we Francji ( np. 820 linii).
Zasilacz wys. nap. dla kineskopu był niezależnym stopniem.
Takie rozwiązanie miało swoją potoczną nazwę - chyba czoper (nie pamiętam jak to się pisało).
---------------------------------------
Takie same rozwiązanie zastosowano w radzieckim TV "Электроника Ц430" , przy tym można go zasilać z sieci 220V lub z akumulatora 12V
Witam!
Mam Philipsa Leonardo 937, na chodzie, jak widać, nie chciało mi się kabli i modulatora AV szukać.
TV kupiony w Hamburgu w 2006 roku, na deszczu stał, na szczęście krótko i Turek mi go takiego mokrego odpalił, oczywiście sprawny to wziąłem za całe 5 EURO, trochę sobie pograł i kilkanaście lat stał w niesamowicie gorącym i mocno zakurzonym pokoju.
Ten TV ma właśnie czoper , jest to chassis KT3, były wersje z syntezą i pilotem, ten jest najprostszy, zwykła szufladka jak w Heliosie i isostaty.
Telewizor całkowicie oryginalny, ma fabryczny powielacz WN z logo Philips, jak go wtedy kupiłem, to mu "na szybko" domontowałem fonię równoległą, właściwie to robiąc go, dwie noce nie spałem, we śnie go zrobiłem, chyba dobrze bo 16 lat przetrwał u mnie.
Kolory i ostrość bez zarzutu, jest tu tylko dekoder PAL i głupieje na konsolach do gier, mam taki gówniany konwerter HDMI-RCA i ma on przełącznik PAL/NTSC, niestety nie na wszystkim tak idzie(szyfrowanie HDCP).
Jak podłączyłem DVD to na polskiej płycie DVD był obraz, na koncercie w NTSC zerwał synchronizację, oczywiście przy zastosowaniu konwertera by to działało, ja dałem z gniazd RCA wizję i fonię na modulator AV(za ten modulator lata temu grosze zapłaciłem, zasilacz miałem od starego splittera Cyfry+)
Załączniki
Leonardo937.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Wykopaliska trwają! Ten oto procesor
komp.JPG
sterował kiedyś jakąś nowoczesną obrabiarką{prawdopodobnie} i wykonywał pracę porównywalną do obecnie stosowanych układów PIC.A teraz zostanie dawcą tranzystorów germanowych i diodek{w dużej ilości}
czesci.JPG
. Wtedy wystarczał RAM 48 Bajtowy
ram.JPG
:lol: . :D

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Sezon jeszcze trwa :lol: .
P2420596.JPG
P2420597.JPG
Może by tak zrobić wskażnik wysterowania na takim lampowym oczku magicznym? :D

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 6176
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Thereminator »

To przypadkiem nie kineskop od Sony Watchmana lub czegoś podobnego?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1580
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Aktywność służb "Archeo".

Post autor: Marek7HBV »

Thereminator pisze:
wt, 25 sierpnia 2020, 21:18
To przypadkiem nie kineskop od Sony Watchmana lub czegoś podobnego?
Ten akurat to jest samsung od videodomofonu. :D

ODPOWIEDZ