Canva 333 ( tuner STB)

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2450
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Boguś » wt, 5 czerwca 2018, 21:39

Witam
Czy ktoś jest w posiadaniu tunera TV naziemnej Canva 333 i mógłby zobaczyć jaki układ siedzi w przetwornicy? U mnie z układu zostały tylko piny w PCB. Reszta odleciała wraz z napisem w kosmos :(

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5580
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Thereminator » wt, 5 czerwca 2018, 22:20

Więc to musiał być Sputnik ;)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2450
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Boguś » wt, 5 czerwca 2018, 22:35

Thereminator pisze:
wt, 5 czerwca 2018, 22:20
Więc to musiał być Sputnik ;)
Niech będzie i sputnik, wsjo rawno ale jaki model ?

bratyslaw
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 190
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: bratyslaw » śr, 6 czerwca 2018, 16:34

Masz możliwość zrobienia zdjecia płyty? Jakieś się u mnie walają, może coś podpasi. Kiedyś wystrzeliła mi przetwornica w tunerze Manty, zamieniłem ją na zasilacz od jakiegoś DVD...

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1500
Rejestracja: wt, 15 kwietnia 2008, 01:21
Lokalizacja: Nysa woj.opolskie.

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: krzem3 » czw, 7 czerwca 2018, 13:04

Boguś Tobie chodzi o Tą Canve na zdjęciu?

krzem3
Załączniki
Canva DVB-T.JPG


Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5580
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Thereminator » czw, 7 czerwca 2018, 14:07

krzem3 pisze:
czw, 7 czerwca 2018, 13:04
Boguś Tobie chodzi o Tą Canve na zdjęciu?
krzem3
Przecież w pierwszym poście wyraźnie jest wyraźnie opisane o co chodzi
Boguś pisze:
wt, 5 czerwca 2018, 21:39
Witam
Czy ktoś jest w posiadaniu tunera TV naziemnej Canva 333 (...)

Obrazek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2450
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Boguś » czw, 7 czerwca 2018, 23:54

Thereminator pisze:
czw, 7 czerwca 2018, 14:07
krzem3 pisze:
czw, 7 czerwca 2018, 13:04
Boguś Tobie chodzi o Tą Canve na zdjęciu?
krzem3
Przecież w pierwszym poście wyraźnie jest wyraźnie opisane o co chodzi
Boguś pisze:
wt, 5 czerwca 2018, 21:39
Witam
Czy ktoś jest w posiadaniu tunera TV naziemnej Canva 333 (...)

Obrazek
Tak to jest dokładnie ten tuner. Interesuje mnie tez wartość kondensatora C86
Dla bratyslawa > zdjęcia płyty od góry i od spodu
Załączniki
IMG_1332.JPG
IMG_1331.JPG

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3968
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Romekd » pt, 8 czerwca 2018, 10:48

Witam.
Nie jest to przypadkiem płyta i usterka (albo podobna) opisana w wątku z liku poniżej?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2858852.html

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2450
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Boguś » pt, 8 czerwca 2018, 21:02

Romku, płytka bardzo podobna ale to nie jest to samo. Jedynie układ może być podobnego typu ale nie jest on u nas osiągalny. Tuner poszedł do utylizacji.

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3968
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Romekd » pt, 8 czerwca 2018, 21:11

Też zauważyłem później, że między płytkami są pewne różnice, choć zasilacze powinny być (co do użytych w nich elementów) identyczne. Faktycznie układ nieosiągalny, a wartość tunera zbyt mała by bawić się w przeróbkę układu przetwornicy, przystosowującą ją do współpracy z innym układem scalonym.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

bratyslaw
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 190
Rejestracja: pt, 22 maja 2015, 09:04
Lokalizacja: Parczew

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: bratyslaw » pt, 8 czerwca 2018, 23:35

Cóż, może już "po ptokach", ale dopiero wieczorem wróciłem do domu. Nie znalazłem identycznej płyty, ale kilka układów, które standardowo przewijają się przez te tunerki tak. Trzeba by dopasować:
PN8106 http://www.datasheetspdf.com/pdf/808115 ... n/PN8106/1
TMG0165 http://www.datasheetspdf.com/pdf/731364 ... /TMG0165/1
FSDL0365RN http://dalincom.ru/datasheet/FSDM0365RN.pdf
VIPer22a http://www.st.com/content/ccc/resource/ ... 087939.pdf
We wspomnianej wcześniej Mancie "odciąłem" istniejącą przetwornicę i w innej obudowie umieściłem zasilacz z DVD (+5 i +12 Voltów).

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2450
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Canva 333 ( tuner STB)

Post autor: Boguś » sob, 9 czerwca 2018, 20:51

bratyslaw pisze:
pt, 8 czerwca 2018, 23:35
Cóż, może już "po ptokach",
Tak jak wcześniej napisałem i faktycznie jest już po ptoszkach.
Ale znalazłem inny tuner może nawet lepszy, Opticum HD N2 który "zgłupial" i za 10 zł zamówiłem sobie do niego zaprogramowana pamięć na alegro.
A info o układach może być przydatna.

ODPOWIEDZ