Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 387
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: ^ToM^ » czw, 7 czerwca 2018, 14:28

Zeskanowałem porządnie dobrej jakości instrukcję do V560 - załączniki. Ta co krąży w necie jest fatalnie zrobiona.
Multimetr_V560_Instrukcja Techniczna_1.PDF
(1.97 MiB) Pobrany 61 razy
Multimetr_V560_Schematy_2.PDF
(919.67 KiB) Pobrany 67 razy
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » pn, 2 lipca 2018, 18:29

Witam ponownie po dłuższej przerwie.
Wczoraj usiadłem do miernika i wymieniłem podejrzany dekoder na egzemplarz ofiarowany mi przez kol. Akordeonistę, za co pięknie dziękuję. Wymiana nie przyniosła żadnej zmiany - powtórzyłem poprzednio wykonywane próby, zwieranie kolejnych nóżek do masy powoduje zaświecanie się diod w wyświetlaczu, zwieranie nóżki 3 nie zapala ósemki. Muszę powiedzieć, że ręce mi opadły, bo nie wiem już co to może być.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 180
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: Marek7HBV » pn, 2 lipca 2018, 22:13

Witaj KUBAFANT.Cudów nie ma,analiza schematu i opis prób naprawy wskazują że przyczyną wyświetlania może być sygnał strobujący ST2 i jego stan na N4 IC526[7447].Wymagany stan wysoki na BI/RBO [N4] z układu strobującego IC511 może po prostu głupio ginąć na przerwie w druku[w tych naszych sprzętach było to częstą usterką].Wskazane jest dokładne sprawdzenie połączenia i ewentualny test N4 wymusić stan wysoki,N3 stan niski.Nie pamiętam tego miernika i nie wiem czy wygaszał nieznaczące zera N5 RBI[ze schematu wynika że nie]Także ważną informacją jest czy pozostałe cyfry wyświetlają rozsądny wynik,czy może przypadkowy-świadczyć to będzie o działaniu układu strobującego.Z tabeli funkcji 7447 wynika że przy sprawnym układzie jedynie stan wysoki na N4 i N5 ,,jednocześnie,,pozwala na wyświetlenie czegokolwiek.Warto posiedzieć trochę nad naprawą,zapewne jest to błachostka z której można będzie kiedyś żartować.Powodzenia M. P.S. Istnieje też możliwość że na wejściach ABCD jest jednocześnie stan wysoki,czyli,,15,,np.w wyniku przerwy masy IC521-wynikiem tego będzie wygaszenie wyświetlacza!

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » pt, 6 lipca 2018, 20:50

Problem w tym, że ja się wcale nie znam na tych cyfrowych zagadnieniach. Wyświetlane na pozostałych modułach cyfry odpowiadają rzeczywistości, przy zmianie zakresu przesuwają się o jedno miejsce. Na nóżce 4
występuje napięcie 2,5 V (zdaniem miernika chińskiego) lub prostokąt o amplitudzie ok. 4,5 V zdaniem oscyloskopu.
Wnioskuję, że gdyby nie było kontaktu, nie oglądałbym prostokąta? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » śr, 12 września 2018, 09:13

Drodzy przyjaciele,
Błagam, niech mi ktoś pomoże z tym cyfrowym dziadostwem! Sam nie potrafię tego zrobić, a komuś obeznanemu z tematem zajęłoby to parę chwil.

Chętnie zapłacę i oddam po prostu komuś do naprawy... chodziłem po serwisach RTV, ale nikt nie chciał wziąć, a przecież chodzi tylko o ten wyświetlacz.

Pozdrawiam


HaMar
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 487
Rejestracja: czw, 24 listopada 2011, 22:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: HaMar » śr, 26 września 2018, 11:02

Witam serdecznie kolegę kubafant i resztę dyskusyjnego towarzystwa. Jeżeli nie znajdzie się "pomocnik" z Warszawy, chętnie pomogę. Jedyny warunek, trzeba by przesłać do Poznania. Mam ponad 30 lat praktyki w serwisie pomiarowym i (co chyba ważniejsze) możliwość kalibracji takiego miernika po naprawie.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » śr, 26 września 2018, 19:11

Bardzo pięknie dziękuję za chęć pomocy - na razie zaoferował się kol. Tszczesn z podwarszawskiego Otwocka, jeżeli z jakichś przyczyn nie uda nam się usunąć usterki i skalibrować miernika wyślę go do Poznania :)

Dzięki za odzew!

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 387
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: ^ToM^ » wt, 2 października 2018, 08:52

Myślę, że koledzy dadzą radę. Jednak jakby już naprawdę nic nie pomogło to do mnie poślesz. Dwa takie już naprawiłem, więc i trzeci pewnie też dam radę. :)
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » śr, 3 października 2018, 10:53

Bardzo dziękuję! Będę pamiętał o tej możliwości :)
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » ndz, 21 października 2018, 22:08

Szanowni Koledzy,
Z tego miejsca chciałbym jeszcze raz podziękować za pomoc i dobre chęci z waszej strony. W dniu dzisiejszym wraz z kol. Tszczesn udało się nam odnaleźć przyczynę problemu.
Co ciekawe, moja diagnoza, poparta zresztą przez Kolegów była słuszna - winowajcą był uszkodzony układ scalony 7447. Jednak iście szatańskim przypadkiem wymieniłem martwy dekoder na... drugi martwy dekoder, który dostałem, aczkolwiek bez gwarancji.

Po włożeniu nowego układu miernik ożył od razu. Bardzo żałuję nieprzemyślanej podmiany modułu wyświetlacza - jedna cyfra świeci wyraźnie mocniej. Może uda mi się dokupić taki, jaki był poprzednio - MAN6760 i jakaś dobra dusza mi go zainstaluje.

Temat uważam za wyczerpany.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 387
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: ^ToM^ » pn, 22 października 2018, 08:57

Najlepiej wymienić wszystkie LCD na nowe. Te wyświetlacze kupisz normalnie na allegro. Sam wymieniałem, wiec nie ma z tym problemu. Zwróć uwagę aby kupić z prawidłową polaryzacją. Nowe będą świecić znacznie lepiej niż stare. Chyba że tam masz MAN'y - one były w miarę dobre. Natomiast CQP....do bani były.
Cieszę się, że udało się to wam naprawić!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3946
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: AZ12 » pn, 22 października 2018, 09:18

Witam
^ToM^ pisze:
pn, 22 października 2018, 08:57
Najlepiej wymienić wszystkie LCD na nowe.
W tym sprzęcie NIE ma wyświetlaczy LCD, są LED.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 255
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: kubafant » pn, 22 października 2018, 16:16

^ToM^ pisze:
pn, 22 października 2018, 08:57
Chyba że tam masz MAN'y - one były w miarę dobre. Natomiast CQP....do bani były.
Cieszę się, że udało się to wam naprawić!
Też się cieszę :)
Istotnie, tak jak napisałem siedzą tam 4 MANy (dla cyfr) i jeden oryginalny CQVP (dla znaku i jedynki). Nie wiem co będzie prościej zrobić: dokupić MAN czy raczej wymienić pozostałą trójkę na nowe.

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 387
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: ^ToM^ » czw, 25 października 2018, 08:50

AZ12 pisze:
pn, 22 października 2018, 09:18
^ToM^ pisze:
pn, 22 października 2018, 08:57
Najlepiej wymienić wszystkie LCD na nowe.
W tym sprzęcie NIE ma wyświetlaczy LCD, są LED.
Oczywista pomyłka pisarska z mojej strony. Cały czas mówimy o wyświetlaczach LED. :)
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
Szrot majster
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 217
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Multimetr cyfrowy Meratronik V560 - naprawa wyświetlacza

Post autor: Szrot majster » czw, 25 października 2018, 20:30

Witam!
Jeszcze dałbym poradę,by wymieniając scalaki wstawiać je w podstawki precyzyjne.Będzie łatwiej wymieniać.No i CEMI też buble czasem produkowało-choćby stereodekodery UL1601(było to w Amatorach i każdy odbiornik grał inaczej, czasem w ogóle stereo nie było,choć dioda swieciła....w każdej pozycji przełącznika zakresów. Ten układ po prostu był nieudany).W Radmorze też to g..... siedziało.
A stare bramki i inne układy cyfrowe TTL to psują się ze starości i nawet jak wymienisz na NOS-a to też lubi paść.
A diody LED CEMI to już syf totalny. W latach 90-tych miałem 8 lat i chciałem robić migające diody do magnetofonu.Ale na diody kasy nie miałem,za to lubiłem śmietniki i złomowiska.No i kiedyś pozyskałem trochę diod LED ze starych sensorowych przełączników z TV. Te diody normalnie parzyły palce i padały natychmiast-czasem kilka minut poświeciły. A jaki z tego smród był...
A LED 5mm kiedyś nie kosztował mało. W podstawówce zrobiłem skrzyżowanie uliczne na diodach LED. Dostałem "dwóję" bo "niezgodne z programem"-miały być żaróweczki pomalowane farbką i przyklejone plasteliną.Nawet dwa odbiorniki detektorowe i to grające wykonałem jako 8-latek.
I nikt tego nie docenił..

ODPOWIEDZ