Telewizor - dorobienie wejścia composite

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » ndz, 19 lutego 2017, 00:50

Ostatnio pozyskalem mały telewizorek kineskopowy 7 cali zailany 12V. Wyposażony jest jedynie w gniazdo antenowe. Chciałbym dorobić do niego wejście composite. Czy przeróbka polega zwykle na znalezieniu odpowiedniego wyjścia z głowicy, odłączeniu przewodu i wypuszczeniu go na zewnątrz bądź ewentualne dorobienie przełącznika, czy też zwykle trzeba jeszcze coś pozmieniać?

P.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3655
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: AZ12 » ndz, 19 lutego 2017, 09:02

Witam

Musisz wpiąć się do wejścia wzmacniacza luminancji.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1021909.html
Ratujmy stare tranzystory!

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 944
Rejestracja: śr, 19 listopada 2003, 14:33
Lokalizacja: Grudziądz

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: maciej_333 » ndz, 19 lutego 2017, 15:57

Często faktycznie wystarczy znaleźć wyjście sygnału luminancji z detektora wizji. Jednak niestety tanie, przenośnie telewizory często miały jakiś układ scalony typu "wszystko w jednym". W takiej sytuacji może nie być takiej możliwości. Pozostaje wówczas modulator, który można pozyskać np. z tunera SAT, albo VCR. Najlepiej napisz na jakich układach jest ten odbiornik wykonany. Wtedy powinno dać się ocenić jak i czy taką modyfikację da się wykonać.

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: tuxcnc » ndz, 19 lutego 2017, 18:19

Kiedyś dorabiałem takie wejście do radzieckiego telewizora, dość nowoczesnego, to był jeden z ostatnich czarno-białych modeli zbudowany na układach scalonych.
Był tam taki problem, że z poprzedniego stopnia sygnał video wychodził ze składową stałą rzędu kilku woltów.
Oczywiście prosty przełącznik nie załatwiał sprawy i trzeba było dodać kilka elementów.
Możesz mieć też problem a amplitudą sygnału.
Krótko mówiąc jeśli nie masz schematu, to trzeba dokładnie zmierzyć sygnał w układzie, a potem kombinować jak uzyskać taki sam ze standardowego composite video.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6283
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: Marcin K. » pn, 20 lutego 2017, 07:35

Cześć. Napisz co to za telewizor. Dorabiałem takie wejście w malutkiej Elektronice z ZSRR. Ma budowę modułową więc po usunięciu płytki głowicy i p.cz. mamy dostęp do wejścia video i synchro. Odwracasz sygnał synchro w fazie i gotowe :-)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » pn, 20 lutego 2017, 07:51

Dziękuję za odzew. Postaram się wkleić dziś zdjęcie. Generalnie jest to jakiś chiński telewizor z wbudowanym radiem.

Jak znajdę chwilę (ale czasu ostatnio mało) to rozkręcę go i zrobię zdjęcia płyty. Może rzeczywiście jest on tak zaprojektowany, że trzeba będzie wykorzystać modulator.

Pozdrawiam
P.

Awatar użytkownika
^ToM^
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 329
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: ^ToM^ » pn, 20 lutego 2017, 07:51

Napisz jaki masz ten telewizor. Kiedyś dorabiałem takie gniazdo w Veli i poszło bez problemu. Nawet zrobiłem wejście audio i przełącznik jak w późniejszych Biazetach TMP w postaci gniazda DIN 5 stykowego.
MHz pisze:Ostatnio pozyskalem mały telewizorek kineskopowy 7 cali zailany 12V. Wyposażony jest jedynie w gniazdo antenowe. Chciałbym dorobić do niego wejście composite. Czy przeróbka polega zwykle na znalezieniu odpowiedniego wyjścia z głowicy, odłączeniu przewodu i wypuszczeniu go na zewnątrz bądź ewentualne dorobienie przełącznika, czy też zwykle trzeba jeszcze coś pozmieniać?

P.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » pn, 20 lutego 2017, 11:27

Wieczorem wkleję fotkę. Generalnie jest to mały telewizorek turystyczny z radiem, zasilanie 12V, w środku Chiny. Marka Braun coś tam. Szukałem w sieci schematu, ale bez powodzenia. Możliwe, że występuje pod innymi nazwami lub schemat jest dostępny dla wersji 5 cali.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2276
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: Boguś » pn, 20 lutego 2017, 13:38

Dziwne , mam ze 3 takie TV i w każdym jest wejście cinch A/V, można by tak podejrzeć jak to jest zrealizowane ( 5" tiross, benttey) bo schematy to raczej nie osiagalne

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » wt, 21 lutego 2017, 08:29

Wklejam zdjęcia. TV jest na układzie CP5151. Jest to popularny układ w takich telewizorkach. Oryginalny datasheet jest po chińsku, ale jest to zamiennik popularniejszych układów, np. KA2915. Nóżka piąta to wyjście video, a 11 audio.

Znalazłem w sieci opisy prób innych w dokonaniu takiej modyfikacji:

http://www.bidouille.org/hack/minitv
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235086.html

Przykładowy schemat
http://www.votshema.ru/uploads/posts/20 ... an5151.jpg

W podanych opisach znajdują się informacje o pojawiających się problemach. W przypadku pierwszego autor musiał dodać inwerter, co spowodowało jednak zmniejszenie amplitudy sygnału. Wymieniona była także, o ile dobrze rozumiem, duża stała składowa. W przypadku drugiego linku na obrazie jest nadmiarowa treść.

Jeśli ktoś ma jakąś wskazówkę na sucho to poproszę. Spróbuję dokonać tej modyfikacji (niestety pewnie dopiero w weekend) i dam znać o efektach.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg

Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 528
Rejestracja: wt, 23 listopada 2004, 23:19
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: Witek » śr, 22 lutego 2017, 10:06

Fragment schematu z wtórnikiem emiterowym z fabrycznego rozwiązania.
Ten układ scalony występował również w monitorach do systemu monitoringu.
Załączniki
Video in.png
(68.35 KiB) Nie pobierany

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » śr, 22 lutego 2017, 11:06

Dziękuję, zmontuję taki wtórnik. Proszę tylko podać wartości elementów i typ tranzystora bo niezbyt dokładnie je widzę.
P.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6283
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: Marcin K. » śr, 22 lutego 2017, 13:08

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

MHz
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 97
Rejestracja: pn, 14 lutego 2011, 20:02

Re: Telewizor - dorobienie wejścia composite

Post autor: MHz » pt, 4 sierpnia 2017, 07:14

Zeszło kilka miesięcy, ale wreszcie udało mi się zająć telewizorkiem i osiągnąć sukces. Skorzystałem ze schematu (jego fragment ale mniej wyraźny był już umieszczony wcześniej):
bw tv3     k w d  Darshan ruwan suresh matugama srilanka  suresh electronic mathugama   tel  0725153555 web  lankatronic blogsp.jpg
Zrobiłem na szybko taka przejściówkę:
20170803_133510.jpg
Efekt jest taki:
20170803_133440.jpg

Dziękuję za pomoc i wskazówki w modyfikacji.
P.

ODPOWIEDZ