Julia Stereo - brak niskich tonów.

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: ECC83 » śr, 18 marca 2015, 14:06

Witam
Mam problem z moją Julią Stereo. Wszystko jest jak należy, poza tym, że podczas słuchania jest ewidentnie mało basu. Więcej jest go nawet w takich odbiornikach jak Jowita.
Diagnostykę rozpocząłem od głośnika i tu mam pierwszy dylemat.
Jak wiadomo membrana głośnika powinna drgać. Ale u mnie drga tylko ta "kopułka", którą zaznaczyłem na zdjęciu strzałką. Duża część głośnika prawie w ogóle się nie porusza nawet przy dużej głośności i ustawieniu gałki niskich tonów na pozycję MAX, aczkolwiek wtedy naprawdę malutkie drgania tej części da się wyczuć. I teraz moje pytanie. Czy tak ma być, czy mogę podejrzewać jakieś uszkodzenie?
Załączniki
SAM_1081.JPG

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: ECC83 » śr, 18 marca 2015, 15:11

No i niestety nic z tego nie będzie.
Zdjąłem ostrożnie tą kopułkę i okazało się, ze cewka jest całkowicie zablokowana. Chyba raczej nie uda mi się naprawić.
Problem będzie tylko z dobraniem zamiennika, ale może znajdę na allegro.

Awatar użytkownika
szewek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 618
Rejestracja: pn, 26 października 2009, 20:35
Lokalizacja: Wschodnia Wielkopolska
Kontakt:

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: szewek » śr, 18 marca 2015, 16:22

"Ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą."

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: ECC83 » śr, 18 marca 2015, 16:48

Udało mi się odrobinkę wycentrować membranę. Jest lepiej niż było, już drga, ale to nie jest jeszcze całkowita sprawność.
Podjąłem decyzję, że zostawiam jak jest. Do okazyjnego posłuchania się nadaje.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3493
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: TELEWIZOREK52 » śr, 18 marca 2015, 21:35

Utnij pasek np. kliszy fotograficznej szerokości ok.1cm i wsuń między magnes a cewkę. Delikatnie przejedź po obwodzie ruszając membraną. Drugi etap - Z tej samej kliszy wytnij pasek o szerokości = obwodowi cewki i delikatnie wsuń między magnes a cewkę. Możesz tak zostawić na dobę i co jakiś czas poruszać membraną. Może również pomóc lekkie zwilżenie cewki/membrany ale trzeba uważać żeby nie odkleiła się cewka. Ja używałem denaturatu.


Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: ECC83 » czw, 19 marca 2015, 16:53

Po pewnym czasie głośnik przestał prawie w ogóle grać, bo cewka zaklinowała się na dobre. Zrobiłem więc zabieg z kliszą, natomiast odstęp między magnesem a cewką był tak mały, że nawet nie mogłem jej tam włożyć. Podjąłem więc decyzję o bardzo delikatnym nacięciu kliszą kosza i uniesieniu go. Cewka ani drgnęła. Siedzi tak mocno, jakby ktoś ją przykleił, więc głośnik już nie wydaje prawie w ogóle żadnego dźwięku.
Podjąłem decyzję, że poszukuję nowego głośnika do Julii, a ten zostawiam i przy odrobinie weny twórczej będę prowadził dalsze eksperymenty.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1287
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: Vic384 » czw, 19 marca 2015, 16:58

Czesc
Prawdopobnie magnes sie odkleil i zablokowal cewke.
Pozdrowienia

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2399
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Julia Stereo - brak niskich tonów.

Post autor: Boguś » czw, 19 marca 2015, 21:06

Vic384 pisze:Czesc
Prawdopobnie magnes sie odkleil i zablokowal cewke.
Pozdrowienia
Ale nawet i to jest do naprawienia. Głośnik odzyska 100% sprawności. Naprawiłem już kilka głośników z urwanymi/odklejonymi magnesami

ODPOWIEDZ