Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Dział poświęcony nielampowym urządzeniom, układom i elementom "retrotechnicznym"

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Rekreacyjnie za bezcen zakupiłem sobie murzynka 3013/7. Pisałem już na forum w poszukiwaniu kwarców do niego na częstotliwości CB. Myślałem też o przerobieniu go na 28 MHz, tam mógłbym legalnie z niego korzystać ale to i tak tylko eksponat więc zrobiłem na CB :P
Oczywiście kwarców nie było u nikogo o sklepach nawet nie wspominając :roll: Dziękuję kolegą z forum za chęć pomocy ...
Jedyny do kupienia był kwarc 38.000530MHz. W radiu jest to kanał 30. Jako że to radyjko nie ma żadnego powielania pokusiłem się o dorobienie pozostałych z tych właśnie kwarców.

Kwarce otwierałem, po oszlifowaniu zgrzewu można delikatnie odłamać obudowę od podstawy. Potem składałem na poksipol. Po złożeniu obsmarowywałem dookoła tak aby się nie dostał do środka. Opary z cyny przy lutowaniu czy kleju osadzają się na płytce kwarcowej w środku i ciągną go w dół ....

Obrazek

Po rozebraniu z jednej strony płytkę przytrzymywałem patyczkiem do uszu a z drugiej delikatnie malowałem cyną ołowiową ze starej żaróweczki skalowej :mrgreen: Wtedy kwarc schodzi w dół. Ołowiować należy z obu stron po równo. Trzeba uważać aby nie zadrapać płytki kwarcowej. Do góry jest gorzej, delikatnie go szlifowałem ceramicznym wkrętakiem tak aby nie podrapać.
Kanał 40 dorobiłem z kwarcu 38.137MHz.

Obrazek

Jest stabilnie i kwarce już nie jadą. Trzeba je dorabiać odrobinę wyżej bo po zamknięciu przez pewien czas jadą w dół. W radiu jest korekcja ..... Radio praktycznie schodzi na pasmo 11m bez problemu. Jedyne co to dolutowałem w filtrach wejściowych kondensatory 1,8p i w PA zwiększyłem dwie pojemności ...
Pozdrawiam


Edit:
Nie dopisałem kwarce oczywiście po delikatnym rozłamaniu obudowy jeszcze przed jej zdjęciem wlutowujemy w radio potem ściągamy obudowę. Tak samo przed wylutowaniem zakładamy i kleimy.
Kwarców trzeba mieć więcej ja popsułem 6 sztuk :-) Jakiś gość sprzedaje je na allegro w cenie 6zł za 10 sztuk. Wziąłem na zapas gdyby takie radio jeszcze kiedyś wpadło mi w ręce, 30 sztuk ;-)
Załączniki
kwarc.jpg
kwarce.jpg
radio.jpg
kanaly.jpg
radyj.jpg
50.jpg
oscy.jpg
Szukam skrzynki do radia FIGARO

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1929
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Marek7HBV »

Da się 8) . :D

jackie01
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: ndz, 16 stycznia 2011, 18:51

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: jackie01 »

Gratuluję ;)

Awatar użytkownika
Szrot majster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 764
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ten Radmor to ma jeszcze plus na masie czy to nowszy model?

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Murzynki chyba wszystkie były już po nowemu, z plusem na plusie :)
Szukam skrzynki do radia FIGARO

Awatar użytkownika
Szrot majster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 764
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Szrot majster »

KrzysztofS pisze:
śr, 28 kwietnia 2021, 16:39
Murzynki chyba wszystkie były już po nowemu, z plusem na plusie :)
A jakie miały plus na masie, takie pamiętam, służby ich kiedyś używały?

Kiedyś widziałem radioodbiornik Lutnia, to jest odmiana Jubilata.
Chciałem wymienić czerwone elektrolity, niestety nie zauważyłem, , że ta konstrukcja jest "odwrócona" z plusem na chassis, kupa smrodu była

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Plus na masie miały wszystkie blaszaki. Takie jak jeżdżą jeszcze sporadycznie w PKP. Na sto procent wszystkie Zwey i podobne..... Do tego FM315 i 316.....
Blaszak :P
Obrazek
Załączniki
blaszak.jpeg
blaszak.jpeg (5,45 KiB) Przejrzano 1172 razy
Szukam skrzynki do radia FIGARO

Awatar użytkownika
Szrot majster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 764
Rejestracja: śr, 12 listopada 2003, 15:57
Lokalizacja: Dolna Grupa(wioska)

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Szrot majster »

KrzysztofS pisze:
śr, 28 kwietnia 2021, 21:06
Plus na masie miały wszystkie blaszaki. Takie jak jeżdżą jeszcze sporadycznie w PKP. Na sto procent wszystkie Zwey i podobne..... Do tego FM315 i 316.....
Blaszak :P
Obrazek
Witam!
Czy rozwiązanie z plusem na masie było ze względu na samochody Warszawa i Nysa z + na karoserii czy z tego powodu, że nie potrafiono produkować germanowych tranzystorów NPN?

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Nie no, nie wszystkie radiotelefony były samochodowe. To było robione właśnie ze względu na tranzystory i chyba jakieś problemy z importem NPN ?? No i w takim układzie z plusem na obudowie podobno używa się mniej elementów. Głównie kondensatorów na zasilaniu.
Ja do tej pory mam problemy w naprawie tych radiotelefonów 8) 8) Dlatego lubię to robić. Mam blaszaka na 145MHz. Wstawiłem syntezę i działa do dziś :P
Szukam skrzynki do radia FIGARO

Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 63
Rejestracja: śr, 10 lutego 2010, 19:17
Lokalizacja: Piła/Nowy Tomyśl

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Arek (defender) »

Niesamowite, coś kiedyś słyszałem o domowej pracy na temat przeciągania rezonatorów ale nigdy tego nie widziałem na żywo.
Co do rezonatorów to kiedyś kupiłem fabryczny na pasmo CB i stało się coś dziwnego, pracował w stopniu generatora o znacznej mocy bo około 30mW i tam podczas startu uzyskiwał ten stopień pełną moc przez około jedną sekundę a potem równo moc spadała, bardzo płynnie jakby celowo tak sterowana w ciągu około pięciu sekund niemal do zera, ale praca nie ustawała, tak że drugi stopień mocy jaki był w tym nadajniku z jednego znamionowego Wata mocy oddawał po kilku sekundach około kilkadziesiąt mW. Po wymianie rezonatora wszystko było prawidłowo. Dziwne zjawisko, raz w życiu tego doznałem. Czy mogło być to przeciążenie rezonatora i jakieś uszkodzenie elektromechaniczne ?

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Za pewne jakieś uszkodzenie mechaniczne płytki kwarcowej lub jej styków ..... Lub nie piszesz czy był to wytwór fabryczny bo mógł być źle dobrany układ generatora do typu kwarcu / cięcia .... Układ mógł się wtedy wzbudzać nie koniecznie na częstotliwości podstawowej kwarcu .... Ale teraz kto to wie :P

Co do tych kwarców dorabianych to dwa zupełnie odjechały, w trakcie szlifowania mogłem dotknąć brudną ręką i coś tam sobie z czasem zgniło albo wyrosło. Chyba coś jadłem w trakcie :twisted: 8) Pozostałe są OK nie wymagały korekty. Odjechały symbolicznie wiadomo inna temperatura itp ....
Tak że jak coś to przy takich zabawach czystość i czekoladki batony na potem :mrgreen:
Szukam skrzynki do radia FIGARO

Awatar użytkownika
^ToM^
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 612
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: ^ToM^ »

KrzysztofS pisze:
czw, 22 kwietnia 2021, 18:06
...Jest stabilnie i kwarce już nie jadą. Trzeba je dorabiać odrobinę wyżej bo po zamknięciu przez pewien czas jadą w dół. W radiu jest korekcja ..... Radio praktycznie schodzi na pasmo 11m bez problemu. Jedyne co to dolutowałem w filtrach wejściowych kondensatory 1,8p i w PA zwiększyłem dwie pojemności ...
Pozdrawiam
Wspaniała robota! Praktycznie tak dobra jak sejf Franza Jägera z Berlina. :lol:
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 179
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2008, 13:49
Lokalizacja: Warszawa Szczecin Goleniów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Przyjdź i popraw bo nie mam czasu w pracy a zrobić trzeba :P Skopane 2 na 10 to chyba mało przy takich kaskaderskich zabiegach :lol: 8) :lol:
Szukam skrzynki do radia FIGARO

ODPOWIEDZ