Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Olkus
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 423
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Olkus »

Romekd pisze:
wt, 21 września 2021, 14:04


Nadal jest błąd, zarówno na schemacie (zniknął gdzieś TL431), jak i na rysunku płytki drukowanej (proszę mi wskazać ścieżkę łączącą dren tranzystora z napięciem wejściowym, którą zaznaczyłem poniżej na czerwono).
zas. HV. sch_2.png

Pozdrawiam
Romek
Już jest ta ścieżka :roll: :roll:

Pozdrawiam,
A.
Załączniki
poprawione...
poprawione...
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1984
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Marek7HBV »

Olkus pisze:
wt, 21 września 2021, 15:17
Romekd pisze:
wt, 21 września 2021, 14:04


Nadal jest błąd, zarówno na schemacie (zniknął gdzieś TL431), jak i na rysunku płytki drukowanej (proszę mi wskazać ścieżkę łączącą dren tranzystora z napięciem wejściowym, którą zaznaczyłem poniżej na czerwono).
zas. HV. sch_2.png

Pozdrawiam
Romek
Już jest ta ścieżka :roll: :roll:

Pozdrawiam,
A.
Ale się Koledze te żarty trzymają :lol: . :D

Einherjer
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1480
Rejestracja: pt, 22 stycznia 2010, 18:34
Lokalizacja: Wrocław/Nysa

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Einherjer »

:arrow: Olkus, weź ten projekt odeślij w cyfrowy niebyt. A przynajmniej PCB. Potem narysuj porządnie schemat i dopiero zabierz się za PCB. W ten sposób Eagle będzie mógł zapewnić zgodność połączeń na PCB z tymi na schemacie. Doceniam Twój entuzjazm, ale zamiast robić dziesięć rzeczy na raz bez żadnego zrozumienia i byle jak, mógłbyś zrobić jedną a porządnie. Na początek postarać się zrozumieć jak ten układ działa. Potem nauczyć się jak właściwie używać programu do projektowania PCB. Tak jak teraz to daleko nie zajedziesz...

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1920
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: TooL46_2 »

Olkus pisze:
wt, 21 września 2021, 13:44
Schemat narysowałem Jest w załączniku wyżej.
A doczytales jak przekonwertowac schemat do PCB? Wydaje mi sie, ze schemat narysowales ale potem "dziergales" plytke tak czy siak recznie. Nie tedy droga. Zerknij do linkow ktore wrzucilem wczesniej -- wyjasnione krok po kroku jak to zrobic. Inaczej bedziemy ciagnac temat w nieskonczonosc a Ty dalej nie nauczysz sie jak to rysowac.

Jakikolwiek program elCAD zapewnia mozliwosc konwersji schematu do PCB: najpierw rysujesz schemat, potem konwertujesz do PCB i dostajesz elementy w wielkim chaosie ale przynajmniej wszystkie polaczenia sa wiec nie ma jak sie pomylic. Nastepny krok to poukladac wszystkie elementy i narysowac sciezki. Calosc, dla tego schematu, pewnie komus wprawnemu zajelaby moze 30 minut ale to dobry projekt na poczatek by sie nauczyc poprawnie rysowac bo niezbyt skomplikowany.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Olkus
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 423
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Stabilizator wysokiego napięcia o wydajności 0,5A

Post autor: Olkus »

Einherjer pisze:
wt, 21 września 2021, 16:06
:arrow: Olkus, weź ten projekt odeślij w cyfrowy niebyt. A przynajmniej PCB. Potem narysuj porządnie schemat i dopiero zabierz się za PCB. W ten sposób Eagle będzie mógł zapewnić zgodność połączeń na PCB z tymi na schemacie. Doceniam Twój entuzjazm, ale zamiast robić dziesięć rzeczy na raz bez żadnego zrozumienia i byle jak, mógłbyś zrobić jedną a porządnie. Na początek postarać się zrozumieć jak ten układ działa. Potem nauczyć się jak właściwie używać programu do projektowania PCB. Tak jak teraz to daleko nie zajedziesz...
No dobra, posiedzę jeszcze nad tym schematem. Generalnie już trochę używać Eagle umiem. Od kolegi Jurka dostałem też książkę w wersji elektronicznej o tym programie, która bardzo mi pomogła.
Marek7HBV pisze:
wt, 21 września 2021, 15:39


Ale się Koledze te żarty trzymają
:)

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

ODPOWIEDZ