Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

Witam.

Złożyłem zasilacz na podstawie schematu stąd : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1287723.html , płytkę PCB użyłem tą zaprojektowaną przez autora tematu w wersji dopasowanej do transformatora głównego na rdzeniu ETD39. Jedyną zmianą było przerobienie strony wtórnej zasilacza, co nie ma wpływu na działanie sterownika, oraz trafo główne nawinąłem na rdzeniu ETD44 z uzwojeniem pierwotnym liczonym na 420V.
Nawinąłem także samodzielnie przekładnik prądowy i transformator sterujący.
Wszystko wykonałem wg. opisu w artykule z linku, zamontowałem elementy na PCB i przystąpiłem do pierwszego uruchomienia.

I tu właśnie jest problem- wg. opisu napięcie na C1 w obwodzie zasilania sterownika jest za niskie, przy zasilaniu z tego zasilacza beztransformatorowego powinno być 18V, u mnie jest to zaledwie 800mV... Dalsze próby przeprowadzałem już przy zasilaniu sterownika z odrębnego zasilacza 12V o wydajności prądowej 200mA, napięcie wzrosło do około 1,6V ale chwilę po podłączeniu zaczyna spadać. Szukałem jakiegoś zwarcia między ścieżkami ale nic nie znalazłem. Wszystkie elementy w obwodzie są nowe i dobrej jakości, kondensatory elektrolityczne użyte Samwha i BC, reszta poliestrowa.
Generalnie walczę z tym sterownikiem już trzy tygodnie i efektów brak :evil: :evil: :evil: Doradźcie dlaczego to nie działa bo już mnie denerwuje ten zasilacz :? Dodam że druga przetwornica wg. tego schematu też ma zaniżone napięcie sterownika do 14V (przy zasilaniu z zasilacza beztransformatorowego).

Dodam że mam oscyloskop.


Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1929
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Marek7HBV »

Jeżeli tranzystory BD są sprawne to odwrotnie podłączono diodę DZ1. :D

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

Marek7HBV pisze:
śr, 15 września 2021, 13:27
Jeżeli tranzystory BD są sprawne to odwrotnie podłączono diodę DZ1. :D
Tranzystory BD135/BD136 były wlutowane nowe, sprawdzałem je pod kątem zwarć i nie wydają się być uszkodzone.
DZ1 jest wlutowana poprawnie, w drugiej przetwornicy mam diodę wlutowaną tak samo i z tej samej parti, no chyba że dostała jakiegoś dziwnego przebicia albo jest błędnie namalowany pasek na niej (o ile to możliwe). Zdjęcia dodać niestety nie mogę :(

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Einherjer
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1471
Rejestracja: pt, 22 stycznia 2010, 18:34
Lokalizacja: Wrocław/Nysa

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Einherjer »

Olkus pisze:
śr, 15 września 2021, 14:30
Marek7HBV pisze:
śr, 15 września 2021, 13:27
Jeżeli tranzystory BD są sprawne to odwrotnie podłączono diodę DZ1. :D
Tranzystory BD135/BD136 były wlutowane nowe, sprawdzałem je pod kątem zwarć i nie wydają się być uszkodzone.
DZ1 jest wlutowana poprawnie, w drugiej przetwornicy mam diodę wlutowaną tak samo i z tej samej parti, no chyba że dostała jakiegoś dziwnego przebicia albo jest błędnie namalowany pasek na niej (o ile to możliwe). Zdjęcia dodać niestety nie mogę :(

Pozdrawiam,
A.
Jakiej drugiej przetwornicy? Czy TL494 masz w podstawce? Jeśli tak to go wyjmij o zobacz coś się wtedy dzieje jak to zasilisz ze stabilizowanego zasilacza.

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

Einherjer pisze:
śr, 15 września 2021, 15:30
Olkus pisze:
śr, 15 września 2021, 14:30
Marek7HBV pisze:
śr, 15 września 2021, 13:27
Jeżeli tranzystory BD są sprawne to odwrotnie podłączono diodę DZ1. :D
Tranzystory BD135/BD136 były wlutowane nowe, sprawdzałem je pod kątem zwarć i nie wydają się być uszkodzone.
DZ1 jest wlutowana poprawnie, w drugiej przetwornicy mam diodę wlutowaną tak samo i z tej samej parti, no chyba że dostała jakiegoś dziwnego przebicia albo jest błędnie namalowany pasek na niej (o ile to możliwe). Zdjęcia dodać niestety nie mogę :(

Pozdrawiam,
A.
Jakiej drugiej przetwornicy? Czy TL494 masz w podstawce? Jeśli tak to go wyjmij o zobacz coś się wtedy dzieje jak to zasilisz ze stabilizowanego zasilacza.
Drugiej takiej samej przetwornicy którą złożyłem wg. oryginalnego projektu.
Wymieniłem już wcześniej diodę zenera, brak efektów. Dziś wstawiłem trzecią zerkę i okazało się że napięcie wynosi to 12V :D Muszę jakieś porządniejsze diody kupić, bo te to jakaś lipa :cry: Tak więc TL494 chyba sprawny.
Zasilam to z zasilacza w stabilizowanego w oparciu o 7812.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

Podłączyłem sterownik do sieci i teraz napięcie na C1 wynosi 100mV, no co jest??? :evil:

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

Olkus pisze:
śr, 15 września 2021, 16:11
Podłączyłem sterownik do sieci i teraz napięcie na C1 wynosi 100mV, no co jest??? :evil:

Pozdrawiam,
A.


Dobra, mam już to 18V.
Do mostka prostowniczego podałem napięcie 12V przez żarówkę samochodową 12V 21W, napięcie na wyjściu uzwojenia wysoko napięciowego wynosi - 0,1mV, a na uzwojeniu pomocniczym (12V) 48mV. Żarówka się nie świeci, napięcie natomiast spadło z 12V do 2,5V, a stabilizator robi się ciepły. Zapewne wina trafa sterującego?

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4773
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: AZ12 »

Witam

Całkiem prawdopodobne zwarcie wewnątrz transformatora sterującego, albo następuje nasycenie jego rdzenia. Odłącz go i sprawdź, czy sterownik dalej działa prawidłowo.
Ratujmy stare tranzystory!

Olkus
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: śr, 12 maja 2021, 10:57
Lokalizacja: Kraków/Węglówka
Kontakt:

Re: Zasilacz impulsowy wysokiego napięcia- problem z uruchomieniem

Post autor: Olkus »

AZ12 pisze:
śr, 15 września 2021, 19:56
Witam

Całkiem prawdopodobne zwarcie wewnątrz transformatora sterującego, albo następuje nasycenie jego rdzenia. Odłącz go i sprawdź, czy sterownik dalej działa prawidłowo.
Trafo nie powinno mieć zwarcia - starałem nawijać się porządnie. Rdzeń to EEL19.
Odłączę i sprawdzę ale to dopiero w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: CCH35, EBC33, 35Z4GT(35Z5GT), 12K8GT, 12Q7GT

ODPOWIEDZ