Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

Zmontowałem to cudo.
Niestety przy próbie uruchomienia z zasilaniem (na razie) zarżenia pali mi spektakularnie (z dymem) LM358 U6.
Jakieś pomysły ?

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 6048
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska
Kontakt:

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Thereminator »

Skoro innym składającym się nie paliły - błąd w montażu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

Thereminator pisze:
ndz, 9 lutego 2020, 14:38
Skoro innym składającym się nie paliły - błąd w montażu.
Gorzej :oops: Okazało się, że zamówiłem LM358LV. Czyli (do głowy by mi nie przyszło, ze takie są a różnica polega na 2 literkach po symbolu) wersje z max napięciem zasilającym 5V. Wymiana na "zwykłe" LM358 pomogła.
Potem był jeszcze cyrk z wyświetlaczem. W opisie z AVT nie ma ani słowa o tym, że trzeba pin wyświetlacza R/W podłączyć do masy. Po wertowaniu watku znalazłem wpis i ..miernik działa. :D

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

A teraz pytanie:
W trakcie pomiaru niektórych lamp a nawet jednej z duotrody (na razie były z serii ECC 81 82 83 88 i E88CC) miernik wariował i załączał (wzbudzał) się przekaźnik zakresu pomiaru iA. Pomiar iA sie wyświetlał natomiast co zrozumiałe nie było S i pozostałych danych.
Mam podpięta na razie podstawkę noval 9 na w miarę krótkich kabelkach.
Lamy do wyrzucenia czy miernik fisiuje ?
Załączniki
t2.jpg

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

...miernik.

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

lukasz_t pisze:
sob, 29 lutego 2020, 10:47
...miernik.
Od czego zacząć ?
- mycie PCB
- kondensatory 100nF do masy na wyjścia napięciowe (wzbudzenia)
- ?

Zapomniałem napisać, że w obwodzie zarżenia po mostku dołożyłem "buck regulator" na LM2596 bo miałem za duże napięcie na linii V15/

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

Przeważnie padają scalaki, lub tranzystory w torze pomiaru, albo uszkodzony FET...albo jeszcze zły transil przy nóżce Atmegi i gasi napięcia do masy...

Emil88d
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 21
Rejestracja: czw, 20 lutego 2020, 16:32

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Emil88d »

Witam, już praktycznie złożyłem miernik z dostępnego kitu AVT i w zasadzie brakuje mi tylko transformatora. Mam pytanie czy mogę w celu przetestowania działania miernika zamiast 13v ac wykorzystać popularne trafo 11,5v ac do zasilania halogenów?
Oraz czy później w drugim kroku mogę wykorzystać bezpośrednio napięcie sieciowe 230v ac bez użycia trafa separacyjnego?
Z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
kubafant
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1844
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: kubafant »

Emil88d pisze:
sob, 14 marca 2020, 22:31
Oraz czy później w drugim kroku mogę wykorzystać bezpośrednio napięcie sieciowe 230v ac bez użycia trafa separacyjnego?
Prosta droga na cmentarz.

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

...trochę bez sensu, bo i tak trafo będziesz musiał kupić.

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

lukasz_t pisze:
ndz, 1 marca 2020, 00:06
Przeważnie padają scalaki, lub tranzystory w torze pomiaru, albo uszkodzony FET...albo jeszcze zły transil przy nóżce Atmegi i gasi napięcia do masy...
Miernik działa i mierzy - ale czasami sie wzbudza przekaźnik anodowego. Na tym polega problem.

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

Za pracę przekaźnika odpowiada Atmega16.

dino
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 45
Rejestracja: pt, 22 maja 2009, 23:07

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: dino »

Generalnie wiem jak i co działa.
Ale u mnie przy pomiarze niektórych lamp (najbardziej na Teslach E88CC) przekaźnik który przełącza zakres prądu anodowego zaczyna "wibrować" czyli układ pomiarowy wpada w oscylacje.
Takie "usterki" nie mają nic wspólnego z klasyczną analizą schematu. Z moich doświadczeń raczej coś jest skopane w projekcie/opisie i (taj jak było z nie działającymi niektórymi wyświetlaczami) układ tym razem czasami się wzbudza.
Przeglądanie całego wątku jest b upierdliwe dlatego pytam czy ktoś miał taki problem.
Przewód napięcia siatki mam nie ekranowany - może to ?

Awatar użytkownika
lukasz_t
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 833
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2009, 15:45
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: lukasz_t »

...upierdliwe to są takie pytania jak twoje i podobnym, dzięki którym wątek nie potrzebnie się wydłuża i później ciężko cokolwiek odnaleźć w tym szumie.

Emil88d
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 21
Rejestracja: czw, 20 lutego 2020, 16:32

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Emil88d »

lukasz_t pisze:
sob, 14 marca 2020, 23:56
...trochę bez sensu, bo i tak trafo będziesz musiał kupić.
Ok, rozumiem że takie zalecenia bardziej z obawy o zdrowie i życie jak mniemam;) Już zamówiłem odpowiednie trafo. Mam jeszcze pytanie o kilka niuansów.
Jak rozumiem uruchamiam bez atmegi, ale z czy również bez sterownika złącza rs232? Ma to znaczenie?
Jak wyglada sprawa z przewodem ochronnym, widzę na projekcie AVT podłączenie ochrony do radiatora. A czy mogę wykorzystać wolny pin masy w płytce pcb pod podstawki?
Załączniki
0D60CDC0-DD93-4897-ACB1-94D80D87388E.jpeg

ODPOWIEDZ