Kolumny ?

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Kolumny ?

Post autor: Ryba » sob, 31 stycznia 2015, 16:56

Co powiecie o tych kolumnach ? tak naprawdę to nie wiem czy to kolumny :wink: bo na pewno nie spełniają żadnych norm zrobione na pałę :wink:
Niema zwrotnic , jest tylko wysoko tonowy podłączony pod anodę lampy przez kondensator 10nf .
Budy całe z drewna ,środek wyklejony cienkim filcem
Obrazek
Zrobiłem maskownice żeby kogoś nie kopnęło :wink:
Obrazek
Wszystko sam w piwnicy wystrugałem .Co prawda siedziały w nich początkowo Philipsy 9710 a teraz te głośniki .
Kupię NTE132

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 489
Rejestracja: ndz, 14 lutego 2010, 20:20
Lokalizacja: Trostberg

Re: Kolumny ?

Post autor: matmax426 » sob, 31 stycznia 2015, 20:58

Bardzo ładnie wykonanie, retro styl na 120% :)
Podaj więcej informacji, moc, impedancja i przede wszystkim z czym współpracują?
Jak grają? Jesteś zadowolony z jakości?
Ω µ Π φ α β ε ω

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3237
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Kolumny ?

Post autor: Tomek Janiszewski » sob, 31 stycznia 2015, 20:58

Ryba pisze:Niema zwrotnic , jest tylko wysoko tonowy podłączony pod anodę lampy przez kondensator 10nf
A jaka jest impedancja tego głośnika wysokotonowego? Bo jeżeli normalna tj. z przedziału 4 do 15 omów - to ten kondensator nie tyle filtruje sygnał, co różniczkuje go: zdawałeś sobie z tego sprawę? To znaczy w praktyce: 2kHz będzie przenoszone z amplitudą dwukrotnie większą niż 1kHz, 5kHz - pięciokrotnie większą, 10kHz - dziesięciokrotnie większą etc. natomiast 1MHz (w razie gdyby wzmacniacz się wzbudził) - będzie już miał amplitudę współmierną z napięciem zasilania lamp (zakładając że przy takiej częstotliwości jego impedancja odpowiednio wzrośnie). Taki był Twój zamysł? Dlaczego nie połączyłeś głośnika wysokotonowego normalnie, tj równolegle z głównym, szeregowo przez kondensator o pojemności kilku uF, co dałoby zwrotnicę 6dB/okt? Czy może zastosowałeś głośnik wysokotonowy elektrostatyczny?
Wszystko sam w piwnicy wystrugałem .Co prawda siedziały w nich początkowo Philipsy 9710 a teraz te głośniki .
Wystrugałeś w znaczeniu zbudowałeś (tylko skąd wtedy te tabliczki) czy tylko przełożyłeś "te głośniki"? Co to za jedne, wyglądają na normalnopasmowe zawieszone na papierze.

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 958
Rejestracja: pt, 12 grudnia 2008, 09:34

Re: Kolumny ?

Post autor: Piotrek J. » sob, 31 stycznia 2015, 21:20

Te głośniki to pochodzą z jednego z najlepszych modeli Grundiga - 5050W :( http://www.radiomuseum.org/r/grundig_5050w_1.html
No ale cóż...

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Kolumny ?

Post autor: Ryba » ndz, 1 lutego 2015, 01:15

Nie tylko w tym modelu były te głośniki . Kupiłem same głośniki i początkowo nie wiedziałem co kupiłem .z tego co znalazłem w internecie to wiem że wysokie tony to głośniki pojemnościowe , nie mam pewności czy dobrze je podłączyłem ?.
Grać grają i to jak :D , dość długo tak se gram i jeszcze nic się nie zepsuło . Ale gdyby ktoś doradził i podpowiedział jak je prawidłowo podłączyć chętnie przeczytam .
Panie Tomaszu od razu się przyznaję tym razem radia nie rozebrałem .Co do kolumn pisałem że budy zrobiłem początkowo pod Philipsy 9710 stąd tabliczki które też sam zrobiłem ,na miedzianej blasze wygrawerowałem widoczny napis .Co do głośników są perm.-dyn. 25 cm papierowy , wysokie tony to elektrostatyczne . Bałem się pokazywać te moje wynalazki żeby jak zwykle po uszach nie oberwać , ale postanowiłem pokazać , może trochę rozładuje tak napięcie w Pana temacie .
Co do grania ,gram na wzmacniaczu 6V6PP . Nie napiszę zbyt wiele o odsłuchu tych kolumn trzeba by samemu posłuchać ,dla mnie grają pięknie bardzo naturalny dźwięk a stereofonia 3D . Tylko trzeba siedzieć w środku bo jest najpiękniej :wink:
Kupię NTE132


Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3237
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Kolumny ?

Post autor: Tomek Janiszewski » pn, 2 lutego 2015, 07:46

Ryba pisze:nie mam pewności czy dobrze je podłączyłem ?.
Przynajmniej w pierwszym przybliżeniu - tak. Głośnik wysokotonowy elektrostatyczny może sam dla siebie stanowić filtr górnoprzepustowy, podobnie jak niskotonowy głośnik dynamiczny może stanowić sam dla siebie filtr dolnoprzepustowy. Nachylenie filtru można było zwiększyć, bocznikując głośnik cewką, i włączając całość przez kondensator. Ale dla obliczenia tych elementów trzeba by znać charakterystykę impedancji (zespolonej) głośnika w funkcji częstotliwości. Zastępczy schemat takiego głośnika składa się w pierwszym przybliżeniu z dwóch szeregowo połączonych pojemności, z których jedna jest zbocznikowana rezystancją.
Grać grają i to jak :D /.../ może trochę rozładuje tak napięcie w Pana temacie

A pomiary zrobiłeś? Bez pomiarów nic nie ma prawa poprawnie brzmieć! :twisted: :lol: :P :wink:
A swoją drogą - wykonanie pierwsza klasa.
Ostatnio zmieniony pn, 2 lutego 2015, 22:27 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.

Ryba
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 395
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 11:06

Re: Kolumny ?

Post autor: Ryba » pn, 2 lutego 2015, 10:22

Nie robię zwrotnic bo nie mam komory :wink: tylko takie najprostsze z jednego kondensatora :) a resztę na ucho a mam duże i odstające :) dla mnie szerokopasmowe najlepiej graja bez filtrów.A druga sprawa to jestem za cienki żeby konstruować zestawy głośnikowe , tak mi jest najłatwiej :wink:
Ja używam sprzętu jak na pierwszym zdjęciu :wink: :D
https://www.google.pl/search?biw=1280&b ... w4#imgdii=_
Narysuje później schemat jak to podłączyłem .
Kupię NTE132

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolumny ?

Post autor: dolphin123 » pn, 2 lutego 2015, 16:11

Tomek Janiszewski pisze: A pomiary zrobiłeś? Bez pomiarów nic nie ma prawa poprawnie brzmieć! :twisted: :lol: :P :wink:
A czy jak budujesz wzmacniacze to nie wspierasz się pomiarami? :) Bardzo proste pytanie.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3237
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Kolumny ?

Post autor: Tomek Janiszewski » pn, 2 lutego 2015, 20:52

dolphin123 pisze:
Tomek Janiszewski pisze: A pomiary zrobiłeś? Bez pomiarów nic nie ma prawa poprawnie brzmieć! :twisted: :lol: :P :wink:
A czy jak budujesz wzmacniacze to nie wspierasz się pomiarami? :) Bardzo proste pytanie.
A ja odbiję piłeczkę. Rozumiem że mając do dyspozycji tylko miernik uniwersalny i ewentualnie oscyloskop, nie mając zaś programowanego generatora akustycznego, analizatora widma, rejestratora wyników - nie ma co porywać się na budowę wzmacniacza? No to widać ja z innej bajki jestem.

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolumny ?

Post autor: dolphin123 » pn, 2 lutego 2015, 21:11

Otóż to, trafiłeś w sedno. mając do dyspozycji tylko miernik uniwersalny i oscyloskop jesteś w stanie Panować nad budową wzmacniacza i absolutnie tego nie neguję. Natomiast nie zrobisz dobrego zestawu jak nie pomierzysz charakterystyki i fazy, nie zgrasz tego w całość. Potrzebujesz do tego mikrofon, kilka pomiarów, nie potrzebujesz komory bezechowej. Tyle, że nie chcesz tego rozumieć i tu jest Twój problem :roll:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1693
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 19:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Kolumny ?

Post autor: gustaw353 » pn, 2 lutego 2015, 21:47

Башня.jpg
To nie kolumna a wieża (башня) - jak to pomierzyć ?... i czy w ogóle są te pomiary potrzebne jak i tak zbudowanie czegoś takiego już sprawia wielką frajdę !

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3237
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Kolumny ?

Post autor: Tomek Janiszewski » pn, 2 lutego 2015, 22:25

gustaw353 pisze:To nie kolumna a wieża (башня) - jak to pomierzyć ?... i czy w ogóle są te pomiary potrzebne
Ale po co mierzyć aż tak (nomen omen) wysoko? Już to widzę jak konstruktorzy radia takiego jak Bethoven czy Stradivari zgrywali fazę poszczególnych umieszczonych w otwartej skrzynce głośników, o cyzelowaniu wypadkowej charakterystyki z dokładnością do pół decybela już nie mówiąc. A skoro tego nie zrobili - to takiego szajsu nie powinno się w ogóle dawać słuchać, na złom i opał z nim! :D
A, i przypomnę że koronną tezą Audiostereowicza w podbitym niedawno wątku było to, że proponowane w połączenie GD30/10 z GDW6,5/1,5 z użyciem kondensatora i ewentualnie cewki jest drogą donikąd, bo to się nie zgra fazowo. Cóż, pozostaje tylko czekać w nadziei że w końcu zgra się ta płyta. :twisted:

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolumny ?

Post autor: dolphin123 » pn, 2 lutego 2015, 22:58

No i takie właśnie masz podejście do tematu Tomku- jak nie umiesz czegoś zrobić to trzeba to wyśmiać, zamiast spróbować zrozumieć temat. :)
gustaw353 pisze: i czy w ogóle są te pomiary potrzebne jak i tak zbudowanie czegoś takiego już sprawia wielką frajdę !
Czemu służy ten temat? Na razie tylko można poczytać opowieści o wklejaniu listewek, żadnych konkretów. Taka sztuka dla sztuki, skleję kilka desek, wywalę tysiąc zdjęć i milion zdań aby się dobrze bajki czytało, które nie mają pokrycia w rzeczywistości:) Zamiast skupić się nad najważniejszą sprawą jaką jest prawidłowa budowa zwrotnicy, Tomek woli opisywać jak wkleja listewki :) W innych działach o budowaniu wzmacniaczy takie rzeczy nie mają miejsca, liczą się konkrety, a tu jakaś kpina jest.. :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3237
Rejestracja: śr, 19 listopada 2008, 15:18

Re: Kolumny ?

Post autor: Tomek Janiszewski » wt, 3 lutego 2015, 09:03

dolphin123 pisze:Zamiast skupić się nad najważniejszą sprawą jaką jest prawidłowa budowa zwrotnicy, Tomek woli opisywać jak wkleja listewki
Ot jeden guru z audiostereo z drugim będą jak mantrę powtarzać własne rojenia jakoby zwrotnica o strukturze szeregowej była nieprawidłowa, bo dotąd takiej nie widzieli, i mają nadzieję że trochę tego błota którym się chlapie w końcu się przyklei.

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 926
Rejestracja: czw, 11 grudnia 2008, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Kolumny ?

Post autor: dolphin123 » wt, 3 lutego 2015, 22:36

Ze skrajności w skrajność Tomku... Nie siedzimy teraz na audiostereo, a piszemy na triodzie.
Nikt nie napisał tu, że zwrotnice szeregowe to zło. Nie mniej, aby je zaprojektować dobrze też trzeba pomiarów, ale dalej tego nie rozumiesz.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se

ODPOWIEDZ