Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 65
Rejestracja: pn, 6 lipca 2015, 22:43
Lokalizacja: Szczecin

Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: ArMi Si » śr, 15 lutego 2017, 21:11

Kiedyś zbudowałem malutki wzmacniacz gitarowy na dwóch lampach- ECL86 (końcówka), 6n2p-EW (przedwzmacniacz). Wczoraj chciałem sobie przypomnieć jak to grało, było wszystko ok. Niestety, dzisiaj rano gdy włączyłem wzmacniacz jego moc drastycznie spadła, praktycznie od chwili załączenia. Tal jak na barwie czystej, tak jak i na przesterowanej. Sprawdziłem napięcia, ok. Syglnał za każdym stopniem wzmocnienia też prawidłowy.
Z kolumny słychać dźwięki, jednak jest on bardzo cichy. Transformator wyjściowy to TG2,5... taki popularny z radia. Oporność uzwojenia od strony lampy to około 2 Omh, od strony wyjścia 360 Ohm. Zamieniłem lampy, transformator wyjściowy (też na TG2,5, maja takie same oporności). Bez poprawy.
Oba pomiary wykonane na jednakowym ustawieniu potencjometrów. Zdjęcia nie przestawiają jednakowego sygnału, ten jest z przeteonika gitary. Maja tylko obrazować poziom sygnału.
Co się mogło wydarzyć?
Załączniki
IMG_6570.JPG
Sygnał na kolumnie (wyjściu transformatora).
Działka- 200mV.
IMG_6565.JPG
Syganał na transformatorze po stronie lampy i napięcia zasilania.
Działka- 5V
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo


Vic384
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1165
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: Vic384 » śr, 15 lutego 2017, 21:31

Czesc
Wyglada na to, ze zamieniles wejscie z wyjsciem trafka.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 65
Rejestracja: pn, 6 lipca 2015, 22:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: ArMi Si » śr, 15 lutego 2017, 23:38

W drugą stronę nic nie słuchać.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo

Vic384
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1165
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: Vic384 » śr, 15 lutego 2017, 23:46

Czesc
Moj TG ma opornosc uzwojenia anodowego 347 omow i wtornego okolo 1.4 oma. Twoj powinien miec podobnie.
Cos zle laczysz.
Pozdrowienia

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: tuxcnc » czw, 16 lutego 2017, 02:35

Jeśli działało i nagle przestało, to znaczy że się coś urwało, albo spaliło, albo przebiło ...
Nie chcę Ci pisać, że "wzmacniacz się zepsuł", po prostu znikoma szansa że ktokolwiek Ci pomoże przez internet.
Zamiast zachodzić w głowę co się mogło stać, zacznij systematycznie wszystko sprawdzać.
Idź po kolei i niczego nie pomijaj, bo mało prawdopodobne.
Ja już widziałem przewody z nieuszkodzoną izolacją, za to w środku żyły pęknięte jakby ktoś nożem przeciął.
Bardzo prawdopodobne, że coś się wczoraj nagrzało i pękło kiedy stygło ...

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 385
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: thn.technik » czw, 16 lutego 2017, 07:02

Te 2 Ohm'y to ci wyszły z odłączonym trafo lub z wyjętymi lampami ECL czy w kompletnym układzie? - bo to wygląda na jakieś zwarcie...

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 65
Rejestracja: pn, 6 lipca 2015, 22:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: ArMi Si » czw, 16 lutego 2017, 11:25

Pomiary bez lamp- wyjście głośnikowe 0,8 Omh, wyjście z lampy 380 Omh. Mam 4 takie transformatory, każdy to samo pokazuje. Zaznaczam, że na wyjściu z lampy mocy sygnał jest dobry. Wdzytako sprawdzone- ok.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: tuxcnc » czw, 16 lutego 2017, 15:07

Gdzieś popełniasz błąd, zapewne zakładając że uszkodzony element "musi być sprawny".
Podłącz inny głośnik, na innych przewodach.
Zaczyna się od któregoś końca i idzie po kolei, niczego nie pomijając.
Postępuj systematycznie albo będziesz tego uszkodzenia szukał do końca świata.

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 65
Rejestracja: pn, 6 lipca 2015, 22:43
Lokalizacja: Szczecin

Re: Dziwne objawy uszkodzenia wzmacniacza lampowego na ECL86

Post autor: ArMi Si » pt, 17 lutego 2017, 20:59

Problem naprawiony. Jeden rezystor od pentody ECL86 zwarł się do masy podczas przenoszenia. Głupota. Dzieki za pomoc. :wink:
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo

ODPOWIEDZ