JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu"

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 245
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » śr, 22 lutego 2017, 20:24

Witam
Jak wygląda sprawa zasilania LDR ?
Masz NSL-32SR3 (odpowiednik VTL5C1) i musisz skorygować wartości rezystorów przy ledach.
Zmierz napięcia na LDR ach


Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » śr, 22 lutego 2017, 20:37

Cześć, znalazłem babol
luźny kabelek między gniazdem send i return. Juz piecyk gra.

LDR'y jak ostatnio patrzyłem ~1,75V
Obrazek

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » śr, 22 lutego 2017, 23:00

Gotowy produkt.
Wrzucę za chwilę na yt filmik z komórki (wiadomo, syf) ale może wcześniej powiem coś o tym jak to gra.

Generalnie brzmienie inne niż mój poprzedni wynalazek (mesa), powiedział bym że gra to lepiej. Przydźwięków niepokojących nie stwierdzono.
Wzmacniacz ma przepotężny grzmot i dobrze brzmi nawet na stosunkowo niewielkich głośnościach.

Fotka z Mesiakiem, żeby pokazać wzrost jakości wyprodukowanego sprzętu :D

Generalnie budowa zakończona, zostało wymyślić opisówkę i zrobić drewno ale tym będziemy się martwić później :-)

Dziękuję wszystkim którzy pomogli w temacie :-)

Próbka nr1
https://www.dropbox.com/s/k03haffb0xwze ... 6.mp4?dl=0

próbka nr 2

https://www.dropbox.com/s/04vblgxv2os84 ... 0.mp4?dl=0

próbka nr 3 - w 2/3 kolega włacza crunch i jest dużo za głośno dla mikrofonu z telefonu więc brzmi to słabo

https://www.dropbox.com/s/dulbgqmc1c8ag ... 8.mp4?dl=0
Załączniki
20170222_210018.jpg
20170222_214504.jpg
20170222_220333.jpg
20170222_205928.jpg
20170222_210010.jpg
Obrazek

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » sob, 18 marca 2017, 11:33

Wrzucam nieco lepsze nagrania z Mesy, Soldano i zmodowanego JetCity kolegi

https://www.dropbox.com/sh/zjws3wyt97ww ... Reamp?dl=0
Obrazek

michel51
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 186
Rejestracja: sob, 8 maja 2010, 17:02

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: michel51 » śr, 29 marca 2017, 20:20

Jak nie kupiłeś do tej pory (?) to są w Amptone , alpha po 17zł.

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 14 kwietnia 2017, 19:49

Robię teraz tego drugiego malucha - panowie co to jest, że nawet jak zewrę do masy siatkę lampy mocy (6p14p) to mam w głośniku brum 150-200Hz? Nie ważne co robię, jak głośno ustawię, z gitarą czy bez, zawsze jest mniej więcej takie samo jednostajne buczenie. Próbowałem symetryzować żarzenie w całym piecu ale nie słyszę w zasadzie róznicy czy dam 100Ohm między uzwojenia a środek do masy, czy nie dam środka do masy, czy w ogóle bez, czy rezystory 68R ...

Czy może skopałem sprawę umieszczając lampę końcową 5 cm od transformatora sieciowego?
Za głośnikowy robi TG2.5-1-666
Podkładałem już 3 rózne lampy w końcówkę - bez znaczenia.

W katodzie 150R ceramiczny 5W zbocznikowany elektrolitem 100uF (wzięte z atomic'a), 2.2kR w siatce 2.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1132675.html generalnie zrobione jak tutaj...

Chyba znalazłem, ślepym strzałem podlutowałem 47uF do siatki drugiej i teraz słyszę już lekki brum od żarzenia a nie irytujące buczenie na cały głos.


Tak, to to.
polutowane dokładniej i teraz jest cisza.
Problem nr 2:
jak dam za dużo gainu albo za dużo mastera to wzmacniacz mi się wzbudza i zaczyna gwizdać :D

Masę mam zrobioną tak że pod płytką biegnie sobie srebrzanka od zasilacza jako taka szyna do której dopinam cały akompaniament niejako po drodze (czyli w sumie szyna masy). Częśc połączeń typu od gniazda do płytki, zza wstępnego kondensatora do 1 siatki mam wykonane przewodem ekranowanym.. Na samym końcu tej szyny podłączona szyna masy potencjometrów razem z gniazdem wejściowym.

Ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć? Żadnych wynalazków typu USZ albo kondensator na uzwojeniach TG nie mam,
jest to zrobione tak że ze schematów technika leci na pętlę na tranzystorach Technika i prosto z tej pętli przez rezystor 10k na 6p14p. Jakiś magiczny k
Załączniki
amp.jpg
Obrazek

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 14 kwietnia 2017, 22:33

Zrobiłem taki test, wlutowałem 120pF między siatkę a anodę w 3 stopniu - gwizdać przestało ale górę ukradło całą. Na tę chwilę to najmniejszy kondensatorek jakim dysponowałem.

To tak tylko celem przybliżenia się do rozwiązania. Czy jakieś 10pF waszym zdaniem załatwi sprawę tych wzbudzeń?
Obrazek

tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 287
Rejestracja: sob, 11 lutego 2017, 22:24

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: tuxcnc » pt, 14 kwietnia 2017, 22:39

Macck pisze:Na tę chwilę to najmniejszy kondensatorek jakim dysponowałem.
Jeśli masz dwie czy trzy sztuki, to połącz szeregowo.

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 14 kwietnia 2017, 22:49

Właśnie tak zrobiłem (120+120+150) to wyszło tam na oko te 40pF, ale wzmacniacz praktycznie nie odpowiada na kręcenie treblem w tym układzie. Znaczy się - coś tam słychać ale muł się zrobił niesamowity. Tylko że na razie to mam podpięte go głośników najgorszego sortu więc trudno mówić o tym że przester w ogóle brzmi... bo nie brzmi. Clean za to fajnie. No i przestał się wzbudzać ale góra jest powiedział bym za bardzo ucięta... może cos 2 .. 10pF rozwiąże problem...

Macie jakieś inne pomysły jak do tego podejść oprócz zakładania lokalnego USZ na 3 stopień? Nie powiem, jest to skutecznie pod względem tych przykrych gwizdów ale tonalnie kupa.
Obrazek

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 385
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » sob, 15 kwietnia 2017, 05:23

A pokaż zdjęcie bebechów. Takie sprzęganie to jest zawsze problem okablowania, a właściwie to miejsc którymi biegną kabelki. Poruszaj kablami w środku jak masz sprzęgnięcie to znajdziesz winowajce. Stawiam na kable do trafa głośnikowego bo widać że pewnie lecą gdzieś koło pierwszej lampy.

Tak :wink: brumu siatki 2 też się już kiedyś naszukałem i teraz zawsze daje tam oddzielny kondensator, zazwyczaj jakieś 10uF.

Awatar użytkownika
haterkmp
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 341
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 12:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: haterkmp » sob, 15 kwietnia 2017, 06:41

Możesz jeszcze wrzcić lizaczka pomiędzy końcówki pierwotnego przy samych wyprowadzeniach.
in gain we trust
kupię: ECH11, EBF11, ECL11, AZ11, EM11
tylko NOS
EM84 Valvo

painlust
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 9330
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 13:42

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: painlust » sob, 15 kwietnia 2017, 07:22

Dużo pytań i brak zdjęcia flaków... masz ekranowany przewód pomiędzy trafem wyjściowym a anodą?

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » sob, 15 kwietnia 2017, 12:45

Generalnie to składałem to trochę na szybko i na kolanie bo po zrobieniu SLO zostało mi dosłownie niecałe dwa dni na to wszystko i robiłem z resztek i tego co zostało sztukując jakieś kable...
Także zdaje sobie sprawę że zaraz będzie lament o kabelki i oczywiście macie racje.
Teraz wróciłem na chwilę na święta do domu i chciałem to ustrojstwo uruchomić ale w zasadzie to też w pośpiechu...
Nie mam ekranowanego przewodu do trafa, praktycznie cały ekranowany przewód mi wyszedł na SLO (ale przynajmniej SLO się zachowuje w pełni poprawnie w każdych ustawieniach)

Pojawił się dziś natomiast inny problem - przywiozłem sensowną kolumnę 2x12 na V30, i przerobiłem z 16 na 4 Ohm, użyłem wyjścia 4Ohm przy TG i zaowocowało to spaleniem się Rezystora między siatką drugą a zasilaniem (2,2k). W głośnikach natomiast słychać buczenie. Gdy używam głośniczków HiFi pod wyjście 8Ohm to wszystko jest "okej" tylko nie brzmi.
Użyte wyprowadzenia w TG to zgodnie z fonarem 5 wspólne 3 - 8 Ohm 6 - 4 Ohm.
Załączniki
17902195_1187563608036930_132330982_o.jpg
Obrazek

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 385
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » sob, 15 kwietnia 2017, 13:20

A jakie masz napięcie na anodzie a jakie na siatce 2 6p14p?

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » sob, 15 kwietnia 2017, 13:39

265V względem masy zasilacza - na obu "wyszło" tyle samo.
Także ups, dzięki za zwrócenie uwagi..

W takim razie trzeba będzie dołożyć jakieś R w zasilaczu i zwiększyć Rg2 pewnie dwukrotnie bo teraz to mi lampa pracuje gdzieś na granicznych parametrach .. jak się człowiek śpieszy to się diaboł cieszy..
Obrazek

ODPOWIEDZ