JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu"

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 384
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » sob, 31 grudnia 2016, 15:33

...np tutaj http://www.julik.pl/pl/p/Potencjometr-o ... czny-/1738 albo tutaj http://allegro.pl/potencjometr-obrotowy ... 16312.html jakoś nie miałem z tym problemu to raczej standardowy potencjometr :wink:


Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 760
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 21:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: przemak » sob, 31 grudnia 2016, 18:36

Ale tam jest pot 1M/100k, to już nie takie łatwe.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 384
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » sob, 31 grudnia 2016, 20:00

przemak pisze:Ale tam jest pot 1M/100k, to już nie takie łatwe.
Dla chcącego nic trudnego :wink:

Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2007
Rejestracja: śr, 11 sierpnia 2004, 14:51
Lokalizacja: Goteborg, Szwecja
Kontakt:

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: VacuumVoodoo » ndz, 1 stycznia 2017, 23:25

Najprostszy i (moim zdaniem) najskuteczniejszy w JCM800 to przerobienie wtornika katodowego na normalny stopien wzmacniajacy. No i troche experymentów z wartosciami rezystorow katodowych.
Aleksander Niemand
_______________________________________
Wzmacniacz ma sie do gitary tak jak smyczek do skrzypiec - AN

painlust
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 9329
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 13:42

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: painlust » pn, 2 stycznia 2017, 10:09

Mozna tez dodac stopien na tranzystorze na wejsciu.

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pn, 2 stycznia 2017, 18:03

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie tego zasilacza z 2 posta, to żarzenie stało prądowe jest przewidziane do preampu raczej?

Mam te uzwojenia tak że jedno jest dzielone (6A) a drugie nie (2 - pomocnicze) i generalnie raczej przewidywałem zasilenie wszystkiego z jednego uzwojenia bo później jest impreza ze zbyt wysokimi napięciami żarzenia jako że te 6,3V jest przewidziane przy obciążeniu znamionowym (6A) a komplet lamp w takiej topologii pobiera około 4A.
Czy póki mam możliwość zmienić trochę specyfikację transformatora żeby "siadło" ? Bo w mesie musiałem się troszkę o sportować i zbijać woltaż rezystorami (za wielkie trafo wyszło).

A może dać sobie spokój ze stałym żarzeniem i polecieć z 3.15-0-3.15 ?
Obrazek

grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 244
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » pn, 2 stycznia 2017, 21:53

Polecam zasilać cały przedwzmacniacz napięciem stałym dodatkowo zsymetryzowanym rezystorami 150 omów.
Napięcie "siądzie" pod obciążeniem nic nie będziesz musiał zbijać.
Drugie uzwojenie jest do zasilania LDR (lub przekaźników).

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » wt, 3 stycznia 2017, 17:57

Dobra dziś pewnie zamówię sobie graty w amptone, trafa mam umówione na koniec stycznia, więc wszystko powinno ruszyć w lutym jak wrócę po sesji do domu :-)

Zapytam was jeszcze o te malunki proszkowe, bo zrobić to to będzie trzeba a z tego co się orientowałem w pobliżu nie mam żadnej malarni proszkowej. Gdzie wykonujecie takie cuda? Ewentualnie czy są jakies lakiery które się nadają do malowania aluminiowego chassis?
Obrazek

grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 244
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » wt, 3 stycznia 2017, 18:56

Witam
Gdzie studiujesz Wrocław ?
Pomalują tak jak pisałem wcześniej w prawie każdym zakładzie naprawiającym felgi.
ul. Brodzka 10A
Wroclaw 54-103
TEL. 666 455 331
biuro@lakierniaigmar.pl

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » wt, 3 stycznia 2017, 19:07

Studiuję we Wrocławiu ale całe klamoty zamawiam do siebie na Podkarpacie raczej bo później zabawy pociągiem.. ale w sumie takie chassis w torbie mi wiele miejsca nie zajmie bo można powkładać tam ciuchy - tylko wolałbym oddać do malowania po wierceniu dodatkowych otworów żeby niczego później już nie zadrapać i myślę jak to logistycznie rozwiązać.

Jeszcze takie pytanie bo w sumie nie wiem -

kolega stronę wcześniej napisał
Co do części na tej stronie to gość daje np gniazda i potki dla pcb - potenciometry nie 24mm tylko te mniejsze 16mm .
No to ja "na pałę" wrzuciłem sobie 24mm potki do koszyka - ale w sumie to czy one są w czymś lepsze od 16mm ? W sumie nigdy się nad tym nie zastanawiałem ani nie porównywałem. W myśl radzieckiej zasady kak balszoj, eto haraszo można się spodziewać że pewnie jakieś trwalsze czy coś.
Obrazek

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3627
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: AZ12 » czw, 5 stycznia 2017, 13:36

Witam

Potencjometry o większej średnicy mają większą precyzję ustawień i często większą dopuszczalną moc strat, która nie ma tutaj znaczenia.
Ratujmy stare tranzystory!

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 20 stycznia 2017, 21:41

Transformatory "w połowie gotowe"
paczki z amptone spływają - czy komuś z was nie zalegają PCB do SLO które chciałby odsprzedać ?
Obrazek

bulabla
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 386
Rejestracja: śr, 11 listopada 2009, 23:51

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: bulabla » pn, 23 stycznia 2017, 19:43

Na prośbę kolegi dodaje schematy soldano - pozdrawiam
Załączniki
slo-100_0_7.pdf
(152.33 KiB) Pobrany 81 razy
slo-100_psu_0_5.pdf
(71.53 KiB) Pobrany 60 razy
slo-100_layout_rev4.pdf
(357.45 KiB) Pobrany 72 razy

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pn, 23 stycznia 2017, 20:25

Ja to jestem ślepy jednak, jakim cudem mnie się ta warstwa opisowa nie zgadzała. Dziękuję Ci za reup. Teraz widzę swój kretynizm.

Lecę jutro po laminat, próbuję przebić się przez sesję szybko, wracam do domu i zabieram się do składania.
Obrazek

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pn, 30 stycznia 2017, 23:25

W międzyczasie - będę chwilkę w tym domku i pomyślałem że fajnie by było "przy okazji' złożyć 5 waciaka SE.
Mam wzmacniacz który zrobilem w gimnazjum a w nim TG2,5 i trafo sieciowe z wtórnym 220V.

Można z tego jakiegoś crunch potworka zrobić czy anodowe trochu za niskie żeby mogło sensownie zagrać?
Obrazek

ODPOWIEDZ