JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu"

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu"

Post autor: Macck » czw, 29 grudnia 2016, 20:20

Cześć, noszę się z zamiarem zrobienia JCM800 2204 na turretach, dla kolegi na zamówienie. Wzmacniacz na turretach (gotowiec z amptone najpewniej). Transformatory planuję od KaKi albo jego taty w zależności co tam ustalę telefonicznie kto miałby czas. Generalnie JCM800 to temat oklepany milion razy w internecie ale mam do was pytanie - czy znacie jakieś fajne podrasowane JCM'ki ? Gain monster to to nie jest bo ma tyle stopni ile ma ... no własnie.

https://www.youtube.com/watch?v=JGOAeBnyAVs z tego co patrzyłem autor moda oferuje dodanie jednego dodatkowego stopnia. Ale nie wiem czy chciałbym sobie komplikować życie w ten sposób - wzmacniacz generalnie ma powstać w miarę szybko i im mniej przystosowywania będzie do gotowego turreta czy gotowej obudowy tym lepiej.

No i tu pytanie do was koledzy - czy spotkaliście się z jakimiś fajnie "podtweakowanymi" JCM800 ?
Kolega do tej pory grał na voxie VT100 (umarł, będę tam zaglądał może jutro) a tam te cyfrowe efekty są jakie są. Gitara jakiej używa to vintage v100. Dodam że chłopakom strasznie się podoba moja pseudowariacja na temat mesy z czystym kanałem i proponowałem SLO z racji tego że można już dostać płytki w Polsce (a nie mam ochoty bawić się drugi raz w całkowicie kabelkowy montaż bo to za dużo czasu zajmuje a ryzyko popełnienia błędu jest bardzo duże) - ale kolega mówi że zawsze chciał JCM800 tylko że albo dopali kostką trochę albo można by mu coś zrobić. No i sedno jest takie - ile można zrobić bez dokładania kolejnej lampy ? :-)


Edit :

chyba jednak robimy slo50 :d

co myślicie o dostępnym http://efekty-diy.pl/slo.html tutaj zestawie PCB z elementami? (lub też bez, muszę sobie przeliczyć jak to cenowo wyjdzie)
Obrazek


grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 244
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » czw, 29 grudnia 2016, 22:44

Witam
Popieram robienie SLO.Dwie uwagi:
Zastosuj przekaźniki zamiast obecnie koszmarnie drogich LDR. Robiłem taką wersję.Nic nie strzela itp.
Zasilacz zrób z kondensatorami stojącymi.
Przemyśl czy potrzeba 50 wat. Osiemnaście wystarcza nawet na scenę.
Załączniki
Zasialcz SloClone org..pdf
(39.37 KiB) Pobrany 208 razy

bulabla
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 386
Rejestracja: śr, 11 listopada 2009, 23:51

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: bulabla » czw, 29 grudnia 2016, 23:02

Witam , troszkę niezrozumiale opisane te ceny - nie wiadomo co za co - i w ogóle drogo . Jakbym miał czas bym mógł zrobić kilka płytek ( ogólnie może i bym znalazł :D z 2h - zapewne w tym czasie co tu wypisuje bym "wyżelazkował i wytrawił ;) )
Co do części na tej stronie to gość daje np gniazda i potki dla pcb - potenciometry nie 24mm tylko te mniejsze 16mm .

Tak jak kolega powyżej - psu pcb taniej na stojących kondziorach .

Dodaje inne wariacje .

Pozdrawiam
Załączniki
slo-100_layout_rev4.pdf
(357.45 KiB) Pobrany 161 razy
slo-100_psu_0_5.pdf
(71.53 KiB) Pobrany 135 razy
slo-100_0_7.pdf
(152.33 KiB) Pobrany 136 razy

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » czw, 29 grudnia 2016, 23:29

Co do mocy, chłopaki mają aktualnie w kanciapie moją 50W mesę i Jet City 50W mojego kumpla, robimy 50W slo do kompletu - chłopaki raz musieli grać na scenie na wzmacniaczu 18W awaryjnie i mieli problem się przebić przez perkę i drugą gitarę.

Aktualnie myślę nad trafem głośnikowym ale chyba zostawię Raa 4,4K i wsadzę 6L6GC zamiast 5881 (co by wynikało z tych opisów że tam siedzi) - podobnież 6l6 są trwalsze. Transformator na kształtkach 0.35mm.

Dławik 200mA 5H

Sieciowe
360-0-50-360 @ 200mA (50 - odczep biasu)
3.15-0-3.15 6A
6.3V 2A

Dzięki za płytki Panowie! Może faktycznie czas na powrót do żelazka :D A no i faktycznie nie ma sensu stosować osiowych kondensatorów bo to cena od razu ...
Co do LDRów to w mojej mesie właśnie są przekaźniki i pomimo że każdy ma gasik a zasilanie ich jest "umasione" z całym wzmacniaczem to czasami przy przełączaniu kanału/pętli potrafi zdrowo pierdyknąć. Ot, gdzieś błąd w sztuce zrobiłem. Dlatego wolałbym wrzucić choćby te po 17 zł, cztery czy 5 sztuk to jeszcze nie taka fortuna a przynajmniej będę spał spokojnie.


Czy wiecie może gdzie można dorwać dedykowane powiercone chassis do 50'tki (a najlepiej to pomalowane i z opisami) ?

Albo ewentualnie cały headshell (ile takie coś wycenia np buzzaro?) Gdzie tu jest kompromis między ceną a wyglądem - bo przyznam szczerze że o ile moja mesa może sobie być opisana flamastrem i stać bez obudowy o tyle ten head musi być dopięty w miarę estetycznie ale też bez przesady bo mamy ograniczenia finansowe ;-)

Pozdrawiam!
Obrazek

grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 244
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » pt, 30 grudnia 2016, 00:02

Sama obudowa u Buzzaro jak ostatnio kupowałem wychodziła 380 złotych.
Chassis weź z Amptone. Malowanie proszkowe "po znajomości" 30 złotych , wydruk paneli 30 złotych.
Trochę jest zabawy z wklejeniem wydruku ale powinieneś dać radę.
Załączniki
DSCF0650_2.JPG

bulabla
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 386
Rejestracja: śr, 11 listopada 2009, 23:51

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: bulabla » pt, 30 grudnia 2016, 00:03

Jeżeli chodzi o gotowe obudowy to będą na pewno drogie (200-500zł? tak "szczelam") - kompromisem tutaj będzie wykonanie paneli z plexi z laserowo wypalonymi napisami .

Wtóruje koledze który jest za przekaźnikami - kilka przekaźników będzie kosztowało tyle co jeden optoprzełącznik dodatkowo , aby ustrzec się przed "pykaniem" prosty układ "clamp" na mac97+j174 .
pozdrawiam

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 30 grudnia 2016, 00:18

Hmm, w amptone jest ta http://amptone.pl/p/130/491/chassis-cus ... iaczy.html
chasska i brakuje w niej tylko otworów od biasu przełączników traf mocowań PCB i potencjometru depth a to powinienem być w stanie wywiercić bez większych problemów na wiertarce stołowej. Tylko problemem może być tu czas bo te parę otworków to zamówienie tego w amptone, nawiercenie ich, odesłanie do malowania, oczekiwanie na powrót ... a czasu będę miał mało ..
380 zł za shella od buzzaro to jeszcze nie tak dużo biorąc pod uwagę to jak to się prezentuje. Zobaczę jak to się będzie w budżecie mieścić.

A tak z ciekawości, kto maluje "po znajomości" ? :D

Panele z tego co widzę jakaś folia (samoprzylepna?)

Na razie wysłałem zapytanie o trafa, generalnie wzmacniacz będzie powstawał dopiero w lutym jak będę miał przerwę międzysemestralną na uczelni i do tego czasu muszę skompletować wszystkie części bo nie będzie czasu na nic czekać jak przyjdzie do budowy.

Drugą rzeczą którą w sumie można by wyprowadzić na Footswitch jest clean/crunch i to to bym zrobił na tym na 2 ldr'ach za 6 zł bo w sumie w tym miejscu te 1k w stanie ON to raczej nie będzie przeszkadzać.
Obrazek

Awatar użytkownika
haterkmp
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 332
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 12:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: haterkmp » pt, 30 grudnia 2016, 08:20

zamiast LDR`ów można zastosować duuużó tańsze H11F1..3 przy czym H11F1 ma najmniejszą rezystancję podczas włączenia
in gain we trust
kupię: ECH11, EBF11, ECL11, AZ11, EM11
tylko NOS
EM84 Valvo

grabel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 244
Rejestracja: wt, 18 lipca 2006, 10:18
Lokalizacja: Kamień Pomorski

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: grabel » pt, 30 grudnia 2016, 10:44

To jest wydruk na białej folii zabezpieczony bezbarwną folią.Prezentuje się to znacznie lepiej na żywo (słaby aparat miałem).
O malowanie popytaj np. w warsztatach naprawiających felgi samochodowe.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 383
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » pt, 30 grudnia 2016, 11:02

Cześć, wtrącę swoje trzy grosze co do modowania JCM800 :D
Po zrobieniu preampa JCM1 i przerobieniu go na JCM800 tak się rozczarowałem że zrobiłem z niego Laney'a LC/VC15 :wink: Laney jest oparty o tą samą konfiguracje co JCM ale ma fajny patent z gain'em - podwójny potencjometr który wraz ze wzrostem gaina dodaje do katody 2 triody kondensator. Dzięki temu zabiegowi przy dodawaniu gaina przester nie zapycha się basem i jest bardzo selektywny, od 0-3 mamy cleana, od 3-6 crunch, 7-10 overdrive. Przy ustawieniu gain na 8 robi się już na tyle niezła "rzeźnia" że nie trzeba jej dopalać tubescremer'em :lol: Dodatkowo mamy kanał clean(oryginalnie miał za dużo środka więc go trochę zmodowałem)
Załączniki
LaneyVC15THN.jpg

Macck
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 252
Rejestracja: sob, 23 października 2010, 13:01
Lokalizacja: Wroc/Rzesz

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Macck » pt, 30 grudnia 2016, 12:59

O chłopie Ty to zawsze masz fajne pomysły :D Potek push pull można by dać w sumie do takich zabaw :)

Transformatory już w trakcie zamawiania mam ~ wykonanie pan Kaczmarek :)
Lampy klasyka 6n2p-ew + 6l6GC JJ w końcówce, cała reszta części z amptone.
Obudowa to się jeszcze zobaczy ale jeśli to będzie tak jak kolega wyżej pisał ~400 zł to być może opakujemy tę głowę w buzzaro.
Obrazek

Kazimierz
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 621
Rejestracja: śr, 25 czerwca 2003, 21:17
Lokalizacja: Warszawa

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Kazimierz » sob, 31 grudnia 2016, 10:59

--> thn.technik
jak rozumieć oznaczenie potencjometru gain ?
pozdrawiam

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 383
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 17:38
Lokalizacja: Radom

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: thn.technik » sob, 31 grudnia 2016, 13:56

To jest podwójny potencjometr gdzie jedna podkowa to A1M a druga podkowa to C100K. (Rzeczywiście jakoś to tak mało obrazowo przedstawiłem na schemacie :D teraz będzie lepiej widać gdzie który jest)

Kupić gotowego raczej się nie da ale jest na to prosta metoda:
1. kupujemy podwójny potencjometr A1M i pojedynczy A100K - najlepiej żeby były z tej samej firmy/serii
2. tylną podkowę potencjometru A1M zdejmujemy
3. rozbieramy całkowicie potencjometr A100K
4. zakładamy uzyskana podkowę A100K jako tylną podkowę do potencjometru A1M
Z faktu że A100K jest teraz założone odwrotnie niż w oryginale mamy C100K :wink:

Da się to zrobić na tego typu potencjometrach:
Załączniki
A100k_2xA1M.jpg
LaneyVC15THN1.jpg
Ostatnio zmieniony sob, 31 grudnia 2016, 14:04 przez thn.technik, łącznie zmieniany 1 raz.

Kazimierz
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 621
Rejestracja: śr, 25 czerwca 2003, 21:17
Lokalizacja: Warszawa

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: Kazimierz » sob, 31 grudnia 2016, 14:00

Ale patent :D . Dziękuję. Zupełnie coś innego niż myślałem.
pozdrawiam

bulabla
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 386
Rejestracja: śr, 11 listopada 2009, 23:51

Re: JCM800 2204 mod - co ciekawego można zmienić na "gotowcu

Post autor: bulabla » sob, 31 grudnia 2016, 14:30

Witam ,przydatna metoda ;) - a gdzie można dostać stereo 1M log ? Pozdrawiam

ODPOWIEDZ