Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » pt, 23 października 2015, 00:44

Jestem niemalże pewny, że wybrałem rozwiązanie z odczepem na końcówkę. Wspomogłem się EW i wyszło mi napięcie na preamp ok 380VDC (najwyższe anodowe to 265V). Stand By tylko na końcówkę. Podpowie mi ktoś czy dobrze myślę?
zasilanie.gif
Źródło : http://i96.photobucket.com/albums/l172/ ... nqvpcg.png


Uwaga: Proszę o wklejanie rysunków z podaniem źródła (tak jak to poprawiłem) a nie linków. Linki po jakimś czasie znikają i dyskusje stają się bezprzedmiotowe :? .

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » pt, 23 października 2015, 10:45

Z twojego schematu wynika ze nie jest to trafo z odczepem tylko jest to trafo z dwoma uzwojeniami...

W takim układzie uzwojenia nie mogą być połączone ze sobą w środkowym punkcie.

To powinien być taki układ:
Załączniki
Zas2.jpg

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9495
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: painlust » pt, 23 października 2015, 13:24

Ale może też użyć do zasilania preampu odczepu i prostownika jednopołówkowego. jesli można używać odczepu z prostownikiem jednopołówkowym do zasilania Biasu to można tez do zasilania preampu.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1822
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: TooL46_2 » pt, 23 października 2015, 17:48

Bedziesz potrzebowal extremalnie dobrej filtracji przy prostowniku jednopolowkowym do przedwzmacnicza. Mozna stabilizowac napiecie :idea:

Bias jest na samym koncu (praktycznie) wiec jakiekolwiek tetnienia tutaj wystepujace wzmacniane sa jedynie przez lampy mocy; przy przedwzmacniaczu hi-gain minimalne tetnienia beda wzmocnione kilka tysiecy razy i w praktyce slyszalne w glosniku.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » pt, 23 października 2015, 18:19

Tak sobie analizuje ten schemat thn.technik i nie widze za bardzo roznicy miedzy tym a tym ktory wkleilem wyżej. Pomijajac fakt mostkow i dwoch dodatkowych uzwojen. Moze niezbyt jasno rozrysowalem schemat. Dolne uzwojenie to 238V a gorne 50v.


thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » sob, 24 października 2015, 09:17

Napięcie w punkcie A jest mniej/więcej prawidłowe, ale napięcie w punkcie B jest prawidłowe tylko w pierwszych milisekundach, dlatego że później kondensator punktu B jest doładowywany przez diody punktu A. Pod obciążeniem napięcie punktu B przysiądzie ale nie tyle ile byś chciał.
Ten układ jest po prostu wadliwy.
Załączniki
Zly_Zasilacz.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » ndz, 25 października 2015, 23:34

Ok, teraz rozumiem. Dzięki za poświęcenie czasu na rozrysowanie tego!
Więc z tego co widzę to jedyne rozwiązanie jeśli chcę wykorzystać wyższe napięcie na preamp. Tylko martwi mnie ten możliwy problem z tętknieniami.

Tak Waszym zdaniem, to warto bawić się w to wyższe napięcie? Jak bardzo zmieniłoby się brzmienie przez obniżenie napięcia dla preampu o te 100VDC?
Niestety trochę nieświadomie rzuciłem się na głęboką wodę z tym projektem, ale chcę go dokończyć, bo zależy mi na tym i bardzo dużo czasu już temu poświęciłem.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9495
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: painlust » pn, 26 października 2015, 00:39

A ja bym zrobił (jeśli uparłbym się na te 100V więcej dla preampu) zasilacz jednopołówkowy tylko z pożądną filtracją na kondensatorze elektrolitycznym. Co najmniej 220u.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » pn, 26 października 2015, 10:43

Zasilacz jedno połówkowy do preampa powinien wystarczyć, wygląda na to że 2x po 47uF i 4k7 załatwia sprawę filtracji. Preamp engla potrzebuje około 340-350V do poprawnej pracy.
Załączniki
Zas3.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » wt, 19 stycznia 2016, 01:25

Po krótkiej przerwie zasiadam nad wzmacniaczem. W sumie nie zadałem tego pytania więc zrobię to teraz. Czy zastosowanie jednego napięcia - tego samego dla preampu co na końcówkę - w dużym stopniu zmieni brzmienie preampu, o które właśnie mi chodzi? Bo jeśli różnica będzie niewielka, lub jakimś cudem nie będzie jej wcale, to bez sensu kombinować z dodatkowym uzwojeniem na preamp.

stary
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 58
Rejestracja: sob, 12 maja 2012, 13:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: stary » pt, 22 stycznia 2016, 09:48

Przypomnij proszę jakim napięciem (oryginalnie) ma być zasilany preamp, jakim końcówka mocy, jakie lampy w końcówce i w jakim układzie (PP A, PP AB, SE)?

Trochę się pogubiłem...

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » pt, 22 stycznia 2016, 15:51

swisher pisze:Po krótkiej przerwie zasiadam nad wzmacniaczem. W sumie nie zadałem tego pytania więc zrobię to teraz. Czy zastosowanie jednego napięcia - tego samego dla preampu co na końcówkę - w dużym stopniu zmieni brzmienie preampu, o które właśnie mi chodzi? Bo jeśli różnica będzie niewielka, lub jakimś cudem nie będzie jej wcale, to bez sensu kombinować z dodatkowym uzwojeniem na preamp.
Tak, jest różnica między 300V i 350V na preamp.

Na poprzedniej stronie tego wątku napisałem Ci jak rozbić napięcie preampu i końcówki.
Trafo dajesz na wyższe napięcie dla preampu (np 280V) i zbijasz napięcie dla końcówki.
Punkt Ot0 - to napięcie na trafo głośnikowe
Punkt B - to siatki lamp mocy
Punkt C - to inwerter i preamp
W tym schemacie wystarczy pokombinować wartością rezystora 1k przed punktem Ot0
1k jest dla 270V w punkcie Ot0 , by uzyskać 300V trzeba go zmienić na około 680-820 Ohm.

Sam uparłeś się na trafo z odczepem, poco? nie wiem?

Obrazek

Przetestuj sobie w EWB...
Załączniki
ZasilaczEngl.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » śr, 18 maja 2016, 17:53

Przyznam, że myślałem nad zrobieniem tego w taki sposób, ale stwierdziłem, że to zbyt proste więc pewnie coś będzie nie tak :)

Nie bardzo wiem jaki uwzględnić spadek napięcia pod obciążeniem. Na razie sprawdziłem w EW podając napięcie 458V (trafo 325 x √ - 1,4) i uzyskałem napięcia w kilku punktach. Poprawiłem schemat stosując się do Twoich wskazówek ze schematu i mam pytanie. Czy rezystory 2,2k i 470R do punktu C są niezbędne? Nie można po prostu obniżyć napięcia z trafa?
*Rozumiem, że zworka J15 to przełącznik stendbaja?

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 420
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » śr, 18 maja 2016, 20:48

swisher pisze:...Czy rezystory 2,2k i 470R do punktu C są niezbędne? Nie można po prostu obniżyć napięcia z trafa? ...
A w jaki inny sposób chcesz odfiltrować napięcie zasilania?
Przełącznik standby jest pomiędzy trafem a mostkiem.

Rezystory 3,2k 27k i 29k to symulacja obciążenia jak by co :wink:
Załączniki
PWS_2xEL84.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 61
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » śr, 18 maja 2016, 22:43

Przełącznik dam przed mostkiem tak jak narysowałeś, za mostkiem kondensator 220uF i rezystor 330k.

Jaką masz wersję EW? Bo wprowadziłem dokładnie ten sam schemat co Twój i mi pokazuje zupełnie inne wyniki.

Sporo już namieszałem w tym temacie - za co przepraszam. Chodzi mi o to, żeby uzyskać brzmienie (preampu) z E650, dlatego się na początku uparłem na te 325VAC z trafa. Wiem, że działałoby to na napięciu od-do, ale ja grałem na nim w tej konkretnej konstrukcji :wink:
Skoro na końcówkę potrzebuję mniejsze napięcie, chciałbym możliwie zmniejszyć napięcie trafa tak, żeby przy tym wszystkim zostało to samo napięcie na preamp. Dokładnie z tym teraz walczę :wink:

ODPOWIEDZ