Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

zanetis
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 247
Rejestracja: pn, 27 czerwca 2011, 11:39
Lokalizacja: Brwinów

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: zanetis » śr, 14 stycznia 2015, 21:00

To mogę kupić 12V np ?
http://allegro.pl/przekaznik-miniaturow ... 94028.html
http://allegro.pl/g5v-2-12vdc-omron-prz ... 29837.html

ew te Alcatela są tańsze to które mam wybrać ?

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » śr, 14 stycznia 2015, 22:13

w englu są takie axicom'y, a w kochu takie siemens'y
Załączniki
engl_prz.jpg
IMG_20140409_070715_989_zps37274f1c.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » wt, 7 lipca 2015, 22:37

Poszukuję jakiegoś sprawnego schematu wzmacniacza 15W na 2xEL84 (jak Tiny Terror) który współgrałby z preampem Ryszarda. Chodzi mi o to żeby to ze sobą pasowało i żeby wykorzystać jedno uzwojenie dla ECC83 i EL84. Z trafa wychodzi 325V. Jest to możliwe?

Udało mi się znaleźć na forum link do tego schematu:
Obrazek

(źródło: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/forum ... 50&start=0)
Z tym, że tu tylko na jednej EL84.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9559
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: painlust » wt, 7 lipca 2015, 23:58

Każda standardowa końcówka na 2xEL84 w PP będzie tu działać

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » śr, 8 lipca 2015, 13:24

painlust - dzięki za info!

Według znalezionych schematów skleiłem coś takiego, wiele elementów pokrywa się wartością z tymi które były przy 2x5881. Co musiałbym zmienić, żeby to ze sobą pasowało?

http://i96.photobucket.com/albums/l172/ ... g~original


Mam pytanie co do diod między pinami 1/8 a 3 (nie ma na rysunku). Są one niezbędne? Na wielu schematach ich nie widziałem, chyba że były zwyczajnie pominięte.


Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » ndz, 11 października 2015, 17:13

Wzorując się na schematach wielu wzmacniaczy na EL84 PP narysowałem taki oto schemat:

http://i96.photobucket.com/albums/l172/ ... xehvrw.png

Zakładam, że tym razem (prawdopodobnie pierwszy raz) jest w tym jakiś sens.
Bardzo dużo czytałem, ale mimo wszystko nie potrafię sobie sam z tym poradzić. Nie wiem jak wyliczyć rezystor "RRRR", i jak ma się napięcie wtórne 325VAC w punkcie A względem EL84 (oczywiście za mostkiem). Próbowałem sobie obliczać napięcia w Electronic Workbench, żeby dopasować wartości rezystorów, ale nie wiem czemu nic mi nie wychodzi, tzn spadek napięcia o ok 0,01V. Na screenie thn.technik były jakieś efekty działania, a u mnie nic. Mógłby ktoś podać jakiś link, który pomógłby mi to wyliczyć?

Mam jeszcze pytanie co do rezystorów przy napięciu żarzenia. W wielu schematach były dwa 100R podciągnięte do masy, a w kilku (m.in. w Englu) był potencjometr 150 lub 250R. Czy zastosowanie potencjometru nie byłoby lepsze?

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9559
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: painlust » ndz, 11 października 2015, 17:56

Napięcie w punkcie A będzie nie większe niż 325*1,4 bez obciążenia. Takie napięcia VAC (wide 325V) to są napięcia dla EL34 a nie EL84 w układzie PP.

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » pn, 12 października 2015, 17:40

Musisz rozdzielić zasilanie - wysokie napięcie dla preampu i niskie dla końcówki
przeczytaj ten temat viewtopic.php?f=19&t=28683

Rezystory wylicz z sumy prądów płynących w obwodach.

Przydatne wzory:

R=U/I
U=R*I
I=U/R

:D
Załączniki
THN_Koch_PowAmp3_1.jpg

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » wt, 13 października 2015, 23:17

Dzięki thn.technik!!! Szczerze mówiąc myślałem o takim rozwiązaniu, ale go nie proponowałem, bo nie byłem pewny czy to możliwe. Udało mi się uruchomić w EW Engla tak, że odczytałem z niego napięcia. I tak się zastanawiam, skoro teraz najwyższe napięcie na ECC83 mam 265V (przy 430VDC na początku), to mogę napięcie wtórne z trafa obniżyć do tych 330VDC i rezystorem ustawić napięcie tak, żeby na ECC wyszło bez zmian jak przy 430V?

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 426
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: thn.technik » śr, 14 października 2015, 07:32

swisher pisze:...to mogę napięcie wtórne z trafa obniżyć do tych 330VDC...
Napięcie wtórne trafa to VAC - zmienne, a napięcie za mostkiem to VDC - stałe, nie myl pojęć. Napięcie za mostkiem w przybliżeniu to VDC=VAC*1,4.
To jakie napięcie konkretnie daje twój transformator?

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » śr, 14 października 2015, 10:41

Wiem wiem, nic nie pomylilem. Moze za bardzo skrocilem mysl. Nie mam jeszcze trafa dlatego próbuje polaczyc ze soba preamp z koncowka, a potem zrobic pod to trafo. Jesli to istotne to zasilajace i glosnikowe beda toroidalne bo tylko takie zmieszcze w obudowie 1U.
W oryginale bylo trafo 325VAC (ok 450VDC) co jak napisano wyzej jednak jest za duzo, wiec chcialem dac 330VDC i wtedy byloby git dla koncowki a dla preampu bym zmienił rezystory zeby zgadzalo sie napięcie (taki mam pomysl)

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9559
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: painlust » śr, 14 października 2015, 10:56

Znaczy się transformatora jeszcze nie masz? Jesli tak to zawsze można zamówić transformator z dwoma uzwojeniami anodowymi lub odczepami. Oddzielnie dla preampu i końcówki.

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » sob, 17 października 2015, 22:33

Nie mam jeszcze. Będę musiał zastosować toroidy bo tylko taki mi się zmieszczą w obudowie 1U. Tak myślę, żeby zrobić pierwotne 238VAC i wykorzystać je dla końcówki i preampu. Mam nadzieję, że brzmienie się za bardzo nie zmieni. Najwyżej będę dobierał elementu na słuch po zmontowaniu..

Awatar użytkownika
kciuq
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1247
Rejestracja: śr, 14 kwietnia 2010, 17:20
Lokalizacja: Styx/Wrocław/Sobótka/i inne

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: kciuq » ndz, 18 października 2015, 08:23

Witam, śledzę wątek i już się pogubiłem co to ma być za projekt.
Engl??, czy już coś innego.
Transformator możesz zamówić w Telto, bez problemowo zrobią co chcesz i w wymiarze do 1U - TS 15 z napięciami 300V/0,03 + 6,3/1A cena ok 80zł.
Mi zrobili w 3 dni robocze.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344

Awatar użytkownika
swisher
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 62
Rejestracja: sob, 14 września 2013, 20:55

Re: Prośba o sprawdzenie schematu - preamp Engl

Post autor: swisher » ndz, 18 października 2015, 14:27

No temat faktycznie strasznie chaotyczny sie zrobil. W sumie pojawiła sie tylko jedna zmiana w projekcie i chodzi o zmiane koncowki ze 100 na 15W. Czyli preamp z Riczarda, koncowka 15W a sterowanie jak w TriAxis'ie.
Nie ukrywam ze trafa najchetniej nawinalbym sam, ze wzgledu na sam fakt ze mogłbym to zrobic, problem w tym ze nie mam pojecia jak to wyliczyc wiec trafa zostawiam na koniec.

ODPOWIEDZ