Nowy projekt - dwa kanały clean

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » śr, 5 grudnia 2018, 11:33

Dziękuję za uwagi, poprawie błędy. Nie chcę dawać kanałów na dwa wejścia inwertera bo potrzebna mi pętla efektów do obu i to ta sama. Kanały nie będą też przełączane by była możliwość podpięcia się do obu na raz.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 899
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: przemak » śr, 5 grudnia 2018, 16:32

To sobie przy potencjometrze volume kanału pentodowego dopisz duże TONE, bo on dość mocno będzie obcinał górę kanału triodowego ;)
Oporniki 220k do miksowania kanałów to chyba za mało, powinno IMO być przynajmniej 470k (i oczywiście w obu kanałach).

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » czw, 6 grudnia 2018, 11:36

Wrzucam poprawiony schemat. Myślę nadal nad kanałem z EF86. Wrzuciłem drugą opcję jak to można rozwiązać. Jestem ciekaw jaka w praktyce będzie różnicamiedzy tymi opcjami.
Załączniki
schemat clean 2.jpg

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9644
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: painlust » czw, 6 grudnia 2018, 11:46

nadal brak rezystora 1M do masy za kanałem triodowym. 220k w anodzie EF86 to jest za mało, wiem, że u mnie tak jest więc wiem, że tak jest :) Co najmniej 330k.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 899
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: przemak » czw, 6 grudnia 2018, 12:46

Rezystora do masy za kanałem triodowym być nie może, bo zmieni polaryzację pierwszej lampy w pętli, teraz siatka tej lampy nie ma potencjału masy. Ta pierwsza lampa w pętli to IMO źle jest, to powinien być wtórnik a nie takie coś, w tej chwili to ma wzmocnienie -6dB i za duże obciążenie w anodzie. Impedancja wejściowa pętli 47k to dla niektórych efektów może być za mało, ale w sumie może być.


painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9644
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: painlust » czw, 6 grudnia 2018, 13:14

Znaczy się twierdzisz, że na końcu preampu triodowego nie może byc powiedzmy potencjometru Master/volume?

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » czw, 6 grudnia 2018, 13:42

Ta pętla to jeden do jednego wrzucona konstrukcja od VV tyle że z wywalonym potencjometrem do mieszania sygnału czystego i tego z pętli.

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów
Posty: 9644
Rejestracja: wt, 13 kwietnia 2004, 14:42

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: painlust » czw, 6 grudnia 2018, 14:31

Ja bym zrobił tak:
schemat clean 2.jpg

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 899
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: przemak » czw, 6 grudnia 2018, 15:00

painlust pisze:
czw, 6 grudnia 2018, 13:14
Znaczy się twierdzisz, że na końcu preampu triodowego nie może byc powiedzmy potencjometru Master/volume?
A gdzie to napisałem? ;)
painlust pisze:
czw, 6 grudnia 2018, 14:31
Ja bym zrobił tak:
Też można. Tylko po co ten dodatkowy opornik i kondensator?
A w sumie kondensator nie jest dodatkowy, bo zamiast niego wylatuje przecież wtedy szeregowy za potencjometrem od kanału pentodowego, no i wtedy znów twój opornik 1M do masy jest niepotrzebny i wychodzi na to samo, z małym wyjątkiem w postaci potencjału punktu wspólnego, czyli bez różnicy ;)

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » pt, 7 grudnia 2018, 09:43

Poprawione
Załączniki
schemat clean4_Obszar roboczy 1.jpg

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 899
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: przemak » pt, 7 grudnia 2018, 11:37

I ładnie ;)
Oczywiście pamiętamy o antyparazytach na wszelki wypadek i ciągle mi się wyjście z pętli na efekt nie podoba, ale co tam, nie mój wzmacniacz ;)

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » pt, 7 grudnia 2018, 11:57

Zastanawiam się jeszcze nad pętlą właśnie. Na pewno będę musiał i tak z nią kombinować bo pierwszy w kolejności efekt w pętli to Boss CE-2 i nawet gitara go przesterowuje czasem. Poprzednio siedziałem z oscyloskopem żeby odpowiednio ustawić pętlę i trochę było zabawy.

Zacząłem rozrysowywać też chassis i wygląda na to że wszystko się ładnie zmieści.

EDIT: Zmieniłem jednak pętlę.
Załączniki
schemat clean5_Obszar roboczy 1.jpg

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 918
Rejestracja: sob, 21 listopada 2009, 00:06

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: Ghost » sob, 8 grudnia 2018, 09:54

Czemu nie zrobisz standardowej pętli od VV ?

kacperpawluk
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 249
Rejestracja: pn, 4 listopada 2013, 11:26

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: kacperpawluk » ndz, 9 grudnia 2018, 14:52

Potrzebuje pętli szeregowej nie równoległej. Jak tutaj wywalę potencjometr miksu to impedancja wyjścia pętli będzie nieodpowiednia.

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 899
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy projekt - dwa kanały clean

Post autor: przemak » ndz, 9 grudnia 2018, 20:05

Pomijając pętlę to sumowanie słabe jest, nie potrzebny jest ten dzielnik 1M/100k, wystarczy zwiększyć oporniki sumujące do 1M i potem 10k czy ile tam trzeba do masy. No a pętla... pętla to powinien być normalny wtórnik a nie jakieś coś ;)
Generalnie przy takim "gain stagingu" to raczej będzie niepotrzebnie szumieć.

ODPOWIEDZ