Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » śr, 4 kwietnia 2018, 09:52

Piszą w necie, że jest to kopia Mesa Boogie Dual Rectifier Solo Head - 3 kanałowy i problem dotyczy wszystkich kanałów.

Dzięki za odpowiedzi, spróbuje zatem podmienić lampę inwertera (siedzi obecnie RFT ECC83) i spróbuję wpiąć się gitarą na próbę w gniazdo return i napisze jaki był efekt, ale dziś nie dam rady skoczyć do salki.

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » pt, 6 kwietnia 2018, 15:50

Dzisiaj pomęczyłem trochę mój sprzęt i oto wnioski:
1. Wzmacniacz gra prawidłowo na zimno
2. Po rozgrzaniu się (ok 15min) ścisza się i lekko trzaska na wszystkich kanałach
3. Gitara wpięta w "return" pętli gra cicho, ale poprawnie (żadnych zniekształceń, trzasków, reaguje na master volume)
4. 100% sprawną lampę 12ax7 podmieniłem po kolei na każdej pozycji - bez zmian
5. Wyłączenie pętli efektów nic nie zmienia

Wnioski - końcówka pracuje poprawnie, lampy preampa są sprawne. Usterki należy szukać w obwodach sygnałowych w stopniu wejściowym, ponieważ jest to jedyny obwód wspólny dla toru sygnałowego (czysty i przesterowany) przy włączonej i wyłączonej pętli efektów. I na pewno jest to komponent który jest wrażliwy na temperaturę :-(

I największym problemem jest brak rzetelnego schematu...
Ostatnio zmieniony sob, 7 kwietnia 2018, 00:34 przez Thomas von'Zig, łącznie zmieniany 1 raz.

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » sob, 7 kwietnia 2018, 00:23

To są jedyne wspólne obwody po wykluczeniu usterki końcówki mocy i wyłączeniu pętli efektów.
1.jpg
Który z tych elementów (lampy są OK) może powodować taki efekt po nagrzaniu się wzmacniacza?
2.jpg

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 413
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: thn.technik » sob, 7 kwietnia 2018, 07:13

Cześć, takie objawy może dawać przebicie kondensatora 20p lub tranzystora J175. Wspólnym elementem wszystkich kanałów jest też napięcie zasilania "D" - może kondensatory w zasilaczu za rezystorem 15k dostają przebicia po nagrzaniu się, może to być też wina samego rezystora 15k. Bez sprawdzenia napięć w zaznaczonych miejscach nic nie można powiedzieć.
Załączniki
Schowek01_napięcia.jpg

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » pn, 9 kwietnia 2018, 21:28

Obmierzyłem wszystkie komponenty bierne we wspólnych obwodach i zasilaniu D i E - nie znalazłem nic podejrzanego. Obwód zaznaczony na czerwono nie występuje w Bugerze, więc nie biorę go pod uwagę. Kondensator 20pF również nie wystepuje, na jego miejscu jest rezystor 3,3Mohm.

3.jpg
.

Jutro zajmę się pomiarami napięć we wskazanych punktach...


Awatar użytkownika
haterkmp
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 394
Rejestracja: wt, 19 sierpnia 2008, 13:42
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: haterkmp » pn, 9 kwietnia 2018, 22:13

Szukałbym zimnych lutów, po sprawdzeniu wszystkich kondensatorów. Ewentualnie może być przekaźnik.
in gain we trust
kupię: ECH11, EBF11, ECL11, AZ11, EM11
tylko NOS
EM84 Valvo

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » pn, 16 kwietnia 2018, 16:11

Schowek01_napięcia.jpg
Takie mam napięcia. Jakieś pomysły co dalej ???

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 413
Rejestracja: pn, 22 kwietnia 2013, 18:38
Lokalizacja: Radom

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: thn.technik » pn, 16 kwietnia 2018, 21:56

Te napięcia wyglądają OK, ale mierzyłeś w momencie "błędu" czy jak wszystko było OK?

Thomas von'Zig
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: ndz, 15 stycznia 2012, 09:00
Kontakt:

Re: Bugera Trirec - zmiana 6L6 na 6p3s

Post autor: Thomas von'Zig » wt, 17 kwietnia 2018, 00:41

Napięcia pomierzone na zimno i ciepło niewiele się różniły. Jak się rozgrzał nie nastąpiły jakieś wielkie zmiany. Oczywiście na ciepło zaczął cichnąć i charczeć, a Ua spadło o ok. 2V... można powiedzieć, że różnica napięć po rozgrzaniu w granicach błędu.

ODPOWIEDZ