RIAA problem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

RIAA problem

Post autor: sebass » śr, 11 października 2017, 20:08

Witam. Popełniłem przedwzmacniacz z korekcją RIAA i regulacją barwy.
Sekcję gramofonową uruchomiłem, ale nie w pełni. Dźwięk był jakby przesterowany. Odłączona ta część układu tak została do dziś. W międzyczasie doszło do kilku modyfikacji. Zasilanie anodowe to stabilizator na półprzewodniach który daje 214V. Teoretycznie na schemacie mam 250V. Słychać cichy dzwięk po rozkręceniu głośności do końca.
Czy te kilkadziesiąt woltów tak znacząco wpływa na wzmocnienie tego stopnia?
Załączniki
riaa.jpg


Awatar użytkownika
ankowalik
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 986
Rejestracja: śr, 30 marca 2011, 14:02
Lokalizacja: Kosewo k. Mrągowa

Re: RIAA problem

Post autor: ankowalik » sob, 14 października 2017, 11:45

Zasilanie nie ma tu żadnego znaczenia. Mniemam, że ten układ zadziała na 100 jak i na 250V. Sprawdź WSZYSTKIE połączenia, gdzieś jest błąd :!:
poisson sans boisson est poison

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 10:35

Witam.
Połączenia sprawdzone kilkkrotnie, okazały się poprawne.
Udało się jednak znaleźć rozwiązanie. Winny był kabel AUX, a raczej to że był podłączony. Po odłączeniu go od gniazd część RIAA pracuje poprawnie.
Problem jest natomiast ze wzmocnieniem. W porównaniu z AUX jest dużo większa głośność. Wiem, że można zmniejszyć wzmocnienie poprzez obniżenie wartości rezystora anodowego.
W tym przypadku będzie to dobre rozwiązanie?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3624
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: RIAA problem

Post autor: AZ12 » ndz, 15 października 2017, 10:44

Witam
sebass pisze:Wiem, że można zmniejszyć wzmocnienie poprzez obniżenie wartości rezystora anodowego.
W tym przypadku będzie to dobre rozwiązanie?
Zmniejszy się wówczas impedancja wyjsciowa danego stopnia, zwiększy się jednak prąd anodowy. Można też zwiększyć wartość rezystora katodowego.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 10:47

Czyli ze wzmocnieniem nie ma to nic wspólnego?
Co do rezytora katodowego, to jaka wartość mogłaby to być?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3624
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: RIAA problem

Post autor: AZ12 » ndz, 15 października 2017, 10:52

Najlepiej dobrać doświadczalnie, tylko nie ma co przesadzać gdyż zmieni się punkt pracy lampy, w tym napięcie anodowe. Ma to rownież wpływ na zniekształcenia.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 11:02

Rezystory anodowe zmniejszę do 100k, a katodowe dam 4,7k.
Słychać duży przydźwięk sieciowy, którego nie ma kiedy część RIAA jest "pominięta" w torze audio.
Natomiast po pdłączeniu zasialania odrazu przydzięk znika.
Może żarzenie trzeba prostować?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3624
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: RIAA problem

Post autor: AZ12 » ndz, 15 października 2017, 11:19

Zastosuj symetryzację. Prostowanie napięcia żarzenia ma sens przy zastosowaniu jego stabilizacji. Sposób ten wytwarza dużo harmonicznych nieparzystych, które mogą łatwiej przenikać do toru sygnałowego niż częstotliwość sieciowa 50Hz.
Ostatnio zmieniony ndz, 15 października 2017, 11:26 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 11:25

Symetryzacja jest, rezystory 100k do masy. Gdzieś wyczytałem żeby zewrzeć satki drugiej połówki triody do masy żeby zobaczyć która część jest odpowiedzialna za przydźwięk. Dla pewności zapytam, czy tak się robi?
Dodatkowo, po podłączeniu AUX (ale nie odłączonej części gramofonowej) przydźwięk zanika prawie całkowicie...

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 133
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 19:24

Re: RIAA problem

Post autor: Wiech » ndz, 15 października 2017, 13:15

Źródła , miejsca zakłóceń to najlepiej szukać oscyloskopem.
Jak zakłócenia od żarzenia to warto napięcie żarzenia wyprostować z dużym - (1-2mF) kondensatorem na wyjściu
Tylko przed ponownym podłączeniem wyprostowanego zasilania żarzenia warto sprawdzić jego wartość - często jest za duże - ponad 7V.

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 13:56

Teoretycznie skoro już RIAA wznosi zakłócenia, to powinno to być cały czas, a nie tylko jak odłączę AUX.
Kiedy na AUX i RIAA podam sygnał, przydźwięku nie ma, a wzmacniany jest tylko AUX.
Dodałem 700uF do filtrowania anodowego i przydźwięk delikatnie zmalał.

Vic384
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1159
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: RIAA problem

Post autor: Vic384 » ndz, 15 października 2017, 14:17

Czesc
Sprawdz czy masz dobre polaczenie C11 z R11.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 14:19

Vic384 pisze:Czesc
Sprawdz czy masz dobre polaczenie C11 z R11.
Pozdrowienia
Sprawdziłem, połącznie jest w porządku.

Awatar użytkownika
akordeonista
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 460
Rejestracja: czw, 10 marca 2011, 13:40
Lokalizacja: Warszawa

Re: RIAA problem

Post autor: akordeonista » ndz, 15 października 2017, 16:07

Domyślam się, że całość zmontowana jest na druku, ale masowe końcówki wszystkich gniazd, zarówno "phono" jak "AUX" muszą być połączone z masą w jednym punkcie, najlepiej razem z minusem zasilania. Pamiętam z młodości uwagi starszych kolegów-krótkofalowców, wtedy jeszcze wyłącznie lampowych - po masie nie może płynąc prąd, więc przewody uziemiające łączymy z masą (obudową) w jednym punkcie.
Poza tym naprawdę dobrą symetryzację żarzenia daje połączenie z masą środka uzwojenia żarzenia, ale to wymaga transformatora z takim odczepem.
Domyślam się że wymienione przez Kolegę oporniki symetryzujące mają wartość 100 omów a nie 100k :wink: . SP5SAT.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.

Awatar użytkownika
sebass
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 303
Rejestracja: wt, 13 października 2015, 13:03
Lokalizacja: Pionki

Re: RIAA problem

Post autor: sebass » ndz, 15 października 2017, 17:17

akordeonista pisze:Domyślam się że wymienione przez Kolegę oporniki symetryzujące mają wartość 100 omów a nie 100k . SP5SAT.
Racja :wink:
Montaż jest przestrzenny. Zastosowałem szynę masy, spisuje się bezproblemowo dla AUX.

Jeszcze lutownica skończyła żywot...

ODPOWIEDZ