Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9579
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: tszczesn » pn, 14 sierpnia 2017, 12:01

4m kabla to ci napędzi cokolwiek, to żadna odległość. Jakbyś miał 4km to byłoby się po co bawić. Jak się obawiasz jakichś problemów z jakością połączenia to weź ECC82 - na jednej z triod robisz wzmacniacz o żądanym wzmocnieniu, na drugiej wtórnik katodowy. Taki układ prześle ci sygnał przez wszystko co do niego podłączysz i przewodzi prąd.

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1289
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Vic384 » pn, 14 sierpnia 2017, 12:08

Czesc
Nie myslales o triodach asymetrycznych, np 6DE7, 6DR7 i ich mocniejszych wersjach? Masz w nich triode napieciowa oraz triode mocy, dla ktorej 30 czy nawet 40mA to nie problem. Czesci napieciowe maja u od 17 do 68, a czesci mocy od 5 do 6, czyli tyle co potrzebujesz. Zobacz tez 6EM7.
Pozdrowienia
PS Przed chwila zrobilem mala probe z lampa 6AH4 i ten Twoj efekt zaobserwowalem przy oporniku antyparazytowm 100k.

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 12:28

Tomku dzięki za podpowiedź ale wolał bym unikać stosowania wtórnika katodowego. Oczywiście z elektrycznego punktu widzenia jest to idealne rozwiązanie ale moje doświadczenia z wtórnikami są słabe (kwestie brzmienia, ale to nie kącik audiofilski więc nie ma sensu kontynuować wątku). Dwa proste założenia WK + CCS jako obciążenie anody ;-) wzmocnienie max 10x ;-) i jak rozumiem minimalne pojemności między elektrodowe..

Jakie lampki mogły by spełnić te wymagania ?

@Vic384, Kot - dzięki za propozycje, wydają się bardzo ciekawe ..

Artur

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 12:34

Jedna rzecz która może mieć klucze znacznie, być może nie jest tak źle jak nam się wydaje. Poniżej pojemności 2A3 przy wzmocnieniu 4x suma pojemności nie przekracza 75 pF

Grid to plate 16.5 pF
Grid to cathode 7.5 pF
Plate to cathode 5.5 pF

Problem możne być impedancja wyjściowa generatora. Do pomiarów używam siglent SDG 1025 normalnie impednacja wyjściowa powinna być 50R ale z jakiegoś powodu ustawia się na Hi-Z

https://drive.google.com/drive/folders/ ... 3haWXRQYjA

BYć może to jest źródło błędnej interpretacji działania pre??


https://mediacdn.eu/m/media/wysiwyg/sig ... Manual.pdf

marma2
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 36
Rejestracja: śr, 9 grudnia 2015, 19:10

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: marma2 » pn, 14 sierpnia 2017, 13:43

Prześlij sygnał z generatora przez jakiś bufor o sporej impedancji wejściowej albo prościej przez wzmacniacz słuchawkowy. Przeważnie pasmo takich konstrukcji przewyższa kilkakrotnie 20kHz.


Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3950
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Romekd » pn, 14 sierpnia 2017, 14:36

oko pisze:Problem możne być impedancja wyjściowa generatora. Do pomiarów używam siglent SDG 1025 normalnie impednacja wyjściowa powinna być 50R ale z jakiegoś powodu ustawia się na Hi-Z
Impedancja wyjściowa generatora SIGLENT zawsze wynosi ok. 50 Ω, niezależnie od tego czy ustawi się "50 Ω" czy "Hi-Z". Zmiana impedancji w ustawieniach wywołuje jedynie zmianę wartości wyświetlanej amplitudy (gdy generator obciąży się rezystancją 50 Ω, to amplituda spada o połowę w stosunku do tego ile wynosiłaby przy obciążeniu wyjścia bardzo dużą impedancją lub przy braku obciążenia wyjścia, więc by "urealnić" odczyt po przełączeniu na 50 Ω wartość na wyświetlaczu dzielona jest przez dwa...).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » pn, 14 sierpnia 2017, 16:14

Ok, to w takim razie nie tędy droga. Przebuduję układ regulacji głośności zobaczę jak będzie wpływała zmiana wartości drabinki dla 50 kR i 10 kR..
Muszę jeszcze tylko się dowiedzieć jaka impedancję wyjściową ma mój dac może się okazać że nie mogę zejść za nisko. Z drugiej strony cały czas jestem otwarty na propozycję lampek zamiast 2A3 ;-)

Artur

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3856
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: AZ12 » pn, 14 sierpnia 2017, 16:46

Witam
oko pisze:Z drugiej strony cały czas jestem otwarty na propozycję lampek zamiast 2A3 ;-)
Jeśli ma paść wybór na lampę z cokołem innym niż nowal czy heptal to dużego wyboru nie będzie. Można zastosować lampy AC2, 6J7, EF36, 7AG7, 6J5, EF21, EF22.
Ratujmy stare tranzystory!

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » wt, 15 sierpnia 2017, 12:47

Wczoraj zrobiłem pre na 12B4 lepsze pasmo ale i tak wymaga potencjometru na wejściu nie większego niż 50kR

Artur

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1289
Rejestracja: śr, 22 lutego 2006, 05:06
Lokalizacja: Toronto

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Vic384 » wt, 15 sierpnia 2017, 13:35

Czesc
Moja nastepna sugestia to 6CY7, czyli 12B4A plus polowa ECC81 w jednej bance. Ty masz triode sterujaca ta 12B4A, a tutaj bys jej nie potrzebowal.
Pozdrowienia

Wiech
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 196
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Wiech » wt, 15 sierpnia 2017, 18:55

Całkiem ładny stopień wejściowy/preamp wychodzi na EF14

Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 790
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: Locutus » ndz, 20 sierpnia 2017, 00:21

2K2M :!:

oko
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 22
Rejestracja: pn, 14 września 2009, 09:38

Re: Preamp na 2A3 ogranieczenie pasma

Post autor: oko » ndz, 27 sierpnia 2017, 15:40

Bardzo dziękuje za konstruktywne uwagi. Porzuciłem pomysł na pre na 2A3. Dodatkowo okazało się, że mój dac ma na tyle silne wyjście że jest w stanie wysterować końcówki mocy ..

Pozdrawiam,
Artur

ODPOWIEDZ