Wyciszenie w SE i PP

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 753
Rejestracja: śr, 18 czerwca 2008, 11:36
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Wyciszenie w SE i PP

Post autor: MStaniszczak » wt, 4 kwietnia 2017, 15:15

Witam po długiej przerwie:D Dziś z problemem na który nie znalazłem odpowiedzi - może słabo szukałem. Jak zrealizować "mute" w SE (i przy okazji PP - tu pewnie wystarczy odłączyć przekaźnikiem głośniki)? Mam już zaprojektowany sterownik potencjometru + selektor wejść (sterowanie z przycisków i pilota), gotowy soft dla atmegi i jestem w trakcie projektowania płytek. Ale nie wiem ciągle jak rozwiązać mute od strony wzmacniacza. Odłączenie głośników przekaźnikami nie wchodzi raczej w grę, bo to zaboli trafa. Można by było przepiąć wyjście z głośników na rezystor, ale przy bardziej podkręconej głośności będzie na nim sporo ciepła. Może od strony wejścia - odpiąć sygnał przed/za potencjometrem?

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 802
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: lamposz » wt, 4 kwietnia 2017, 15:33

Najrozsądniej będzie na przekaźniku zrobić odłączanie Ua i Us2 lamp mocy . Wtedy nie trzeba robić żadnych kombinacji z odłączaniem głośnika.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 858
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: przemak » wt, 4 kwietnia 2017, 15:55

Siatkę do masy i już ;)

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 753
Rejestracja: śr, 18 czerwca 2008, 11:36
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: MStaniszczak » wt, 4 kwietnia 2017, 15:59

przemak pisze:Siatkę do masy i już ;)
No właśnie to rozwiązanie widziałem gdzieś we wzmacniaczu gitarowym ;-)

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 802
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: lamposz » wt, 4 kwietnia 2017, 16:23

Tylko że jak się siatkę podłączy do masy, to poprzedni stopień jest mocno przeciążony :| No ale może nie będzie to miało jakichś wielkich konsekwencji.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej


Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 753
Rejestracja: śr, 18 czerwca 2008, 11:36
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: MStaniszczak » wt, 4 kwietnia 2017, 20:45

Chcę to zrobić na przekaźniku, ponieważ ma to działać również (głównie) z pilota. Tutaj pojawia się problem z odłączaniem Ua, ponieważ nie mogę znaleźć znośnego cenowo przekaźnika, który pozwala przełączać takie napięcia.

Awatar użytkownika
TooL46_2
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1823
Rejestracja: ndz, 20 lipca 2008, 12:06
Lokalizacja: Seattle, WA

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: TooL46_2 » wt, 4 kwietnia 2017, 21:15

1. S1 do masy (przy polaryzacji automatycznej)
2. S2 do masy (przy stalej)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 858
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: przemak » wt, 4 kwietnia 2017, 21:25

MStaniszczak pisze:Chcę to zrobić na przekaźniku, ponieważ ma to działać również (głównie) z pilota. Tutaj pojawia się problem z odłączaniem Ua, ponieważ nie mogę znaleźć znośnego cenowo przekaźnika, który pozwala przełączać takie napięcia.
Po co ma być ten mute? Tradycyjnie, żeby sciszyć na chwilkę, jak ktoś zadzwoni, czy po to, żeby nie stukały głośńiki. To drugie robi standby, to pierwsze spokojnie zwarcie wejścia i już. Rozważyłbym jednak w tym w tym wypadku nie mute ale 20dB dim.

Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 753
Rejestracja: śr, 18 czerwca 2008, 11:36
Lokalizacja: Radomsko
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: MStaniszczak » wt, 4 kwietnia 2017, 21:25

OK. Przy PP tak samo?

Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 858
Rejestracja: śr, 18 kwietnia 2007, 22:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Wyciszenie w SE i PP

Post autor: przemak » wt, 4 kwietnia 2017, 21:31

MStaniszczak pisze:OK. Przy PP tak samo?

Nie widzę różnic pod tym względem. Możesz też np. jak znajdziesz duży przekaźnik zwierać wyjście głośnikowe ;)

ODPOWIEDZ