Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 9 października 2015, 18:42

mam takie pytanie:

kupiłem sobie ostatnio lampki 6s19p które różnią się od moich poprzednich zakupionych lamp.

Te maja u góry getter ( tak to się chyba nazywa ) czarny osad a poprzednie są całkiem przezroczyste.

Czemu tak jest ? Lampy na pewno są z różnych fabryk.
Załączniki
lampa1.JPG
lampa 2.jpg

Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 815
Rejestracja: pt, 6 marca 2015, 22:14
Lokalizacja: Zakopane
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: lamposz » pt, 9 października 2015, 19:02

Wow - to pierwsze 6s19p z lustrem, jakie widziałem :shock:
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 9 października 2015, 19:15

Ok :) Powiedz czemu ta różnica ?

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 4306
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Romekd » sob, 10 października 2015, 23:45

Czołem.
(...) kupiłem sobie ostatnio lampki 6s19p które różnią się od moich poprzednich zakupionych lamp.
Te maja u góry getter ( tak to się chyba nazywa ) czarny osad a poprzednie są całkiem przezroczyste.
Czemu tak jest ? (...)
W lamach stosuje się gettery rozpylane i nierozpylane, np. cyrkonowe. Na Forum było sporo dyskusji na ten temat. Proponuje np. przejrzeć wypowiedzi i załączniki wątku :arrow: link

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » ndz, 11 października 2015, 01:02

Dziękuję za linka. Przeczytałem i już wszystko wiem. Pozdrawiam


daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » śr, 18 listopada 2015, 00:00

Prace trwają ...
Załączniki
IMAG0935.jpg
IMAG0936.jpg
IMAG0938.jpg
IMAG0942.jpg
IMG_3777.JPG
IMG_3779.JPG
IMAG0934.jpg

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » śr, 18 listopada 2015, 00:27

Podzielisz się źródłem tych mierniczków?


Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » śr, 18 listopada 2015, 00:33

Dzięki, przejrzałem właśnie wątek i znalazłem wcześniej.
Szukam czegoś na zakres około 3A, ale trudno znaleźć gotowca. Chyba będę musiał sam się tym zająć...


Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » śr, 18 listopada 2015, 00:41

O, to jest konkret. Chiński, ale konkret :)
Dziękuję.

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » śr, 18 listopada 2015, 08:23

Czy te wielkie srebrne kondensatory to radzieckie teflonowe?

Przy okazji skoro masz 4 mierniki to jednak zdecydowałeś się na kontrolę prądu też dla 6C19P?
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » śr, 18 listopada 2015, 09:30

1. Dokładnie to radzieckie teflony.

2. Tak dam mA dla 6C19P. Będzie na wypasie :)

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » śr, 18 listopada 2015, 09:41

Liczyłeś może przewidywane wzmocnienie tego układu, a co za tym idzie niezbędne napięcie sygnału na wejściu dla pełnej mocy?
Pytam, bo wciąż nie widzę sensu stosowania lampy o wzmocnieniu <2 jako sterującej. Dlaczego nie 6N6P, czy choćby 6N7S?

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » śr, 18 listopada 2015, 09:50

Piotrze ja się na tym nie znam.

Dopytałem się tylko autora projektu czy schemat jest poprawny i jakie muszę mieć napięcie wejściowe sygnału.
Dostałem odpowiedz, że układ przetestowany i działa doskonale.

Ja chyba na razie nie będę przerabiał, skopiuję ten, pouczę się przy tym. Jeżeli będzie coś nie tak to można zmienić układ. Nabiorę doświadczenia.

Jestem bardzo początkujący, jeśli chodzi o układy lampowe :)

ODPOWIEDZ