Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » wt, 29 września 2015, 14:48

Nie chciałbym znów krytykować projektu, ale nie mogę doszukać się sensu użycia 6S19P jako lampy sterującej. Wszak lampa mocy ma pracować bez prądu siatki, na co wskazuje kondensator sprzęgający, a jej pojemność wejściowa nie jest aż tak ogromna. Można było jako sterującej użyć lampy zapewniającej jakieś wzmocnienie napięciowe, na przykład rzędu 10-20 (ECC82, 6N1P, 6N6P itp.). Stosowanie w tym miejscu 6S19P, czyli lampy o wzmocnieniu ledwie dobijającym do 2 jest raczej zabiegiem estetycznym, niż technicznym :roll:

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4229
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AZ12 » wt, 29 września 2015, 15:52

Witam ponownie.

Lampa 6S19P została opracowana do pracy w układach stabilizatorów napięcia stałego, stąd niewielkie wzmocnienie.

Dobrą lampką do stopni sterujących m. cz. jest E80CC.

Czy tak boicie się pentod, że nie stosujecie ich w układach wzmacniaczy m. cz?
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Posty: 8656
Rejestracja: pn, 30 czerwca 2003, 12:38
Lokalizacja: Kraków, Ślusarska 9
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Piotr » wt, 29 września 2015, 21:47

AZ12 pisze:Czy tak boicie się pentod, że nie stosujecie ich w układach wzmacniaczy m. cz?
Pentody wprowadzają znacznie większe zniekształcenia od triod, szczególnie przy dużych sygnałach, stąd rzadko się je stosuje w audio. Wyjątkiem są lampy mocy, gdzie obok liniowości ważnym parametrem jest też sprawność energetyczna.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 1 października 2015, 11:39

Dojechały transformatorki. Zaczynam projektować obudowę.
Załączniki
transformatorki.jpg

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » czw, 1 października 2015, 17:15

daris pisze:Dojechały transformatorki. Zaczynam projektować obudowę.
Piękny widok, zazdroszczę :)
Z ciekawości, ile kosztuje trafo głośnikowe dla GM70 u Pana Ogonowskiego?
Mam kilka jego produktów w domu, cenię go sobie jako producenta transformatorów i dławików.
Niestety w cenniku nie ma trafa dla GM70.

Czy możesz podać parametry tego trafa?
Ω µ Π φ α β ε ω


daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 1 października 2015, 19:19

Dwa transformatory wyjściowe 1220 zł. Wizualnie wykonanie perfekcyjne.

Jakie parametry Cię interesują ?

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » czw, 1 października 2015, 21:10

daris pisze:Dwa transformatory wyjściowe 1220 zł. Wizualnie wykonanie perfekcyjne.

Jakie parametry Cię interesują ?
Cena spora, ale znam jakość produktów. To co mam domu bardzo sobie chwalę.
Interesuje mnie indukcyjność oraz Ra dla konkretnego obciążenia na wtórnym (nie wiem czy masz odczepy na wtórnym).
Na jaką wartość prądu spoczynkowego zostały zaprojektowane oraz ich ciężar :)

Wypytuję tak dlatego, że sam się przymierzam do tej lampy i wzmacniacza na niej.
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 1 października 2015, 22:51

Podaję parametry :

Ra-7k
L - 30H/120Hz
R(dc) - 170 ohm
Imax - 0,2A
waga sztuki - około 7 kg

mam odczepy na 4 i 8 ohm .

Blachy jakieś specjalne - wyżarzane czy coś.

To wszystko co mogę Ci podać.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » pt, 2 października 2015, 08:16

Dzięki wielkie za informację.
Czekamy na pierwsze informacje z placu boju :D
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pn, 5 października 2015, 17:44

Mam problem. Chciałbym sobie wyprowadzić pomiar prądu lamp ( sterującej i gm70 ) na zewnątrz.

Biorę pod uwagę dwa rodzaje wskazówkowy ( mniej dokładny ale ładniejszy :) i trudniejszy w zakupie ) oraz cyfrowy.
Na allegro jest sporo woltomierzy cyfrowych z zakresem do 200 mV.

Macie jakieś pomysły ?

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » pn, 5 października 2015, 20:28

daris pisze:Mam problem. Chciałbym sobie wyprowadzić pomiar prądu lamp ( sterującej i gm70 ) na zewnątrz.

Biorę pod uwagę dwa rodzaje wskazówkowy ( mniej dokładny ale ładniejszy :) i trudniejszy w zakupie ) oraz cyfrowy.
Na allegro jest sporo woltomierzy cyfrowych z zakresem do 200 mV.

Macie jakieś pomysły ?
Ale jakie jest pytanie? Na schemacie masz w katodzie GM70 opornik R13 o wartości 1 Ω.
Służy on właśnie do tego by badać prąd katodowy lampy przez pomiar spadku na nim.
Więc jakie jest Twoje pytanie? Co jest ładniejsze? To Twój wzmacniacz, kwestia estetyki, i tyle :)
Oczywiście, że cyfrowy da dokładniejsze wyniki, ale na wskazówkowym w tej kwestii akurat dokładność jest wystarczająca, według mnie oczywiście :)
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pn, 5 października 2015, 22:33

Zle się wyraziłem. Dokładnie chodziło mi o to co wybrać : analogowe czy cyfrowe. Druga sprawa czy sterujące 6s19p też mają mieć mierniki ?

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » wt, 6 października 2015, 09:23

daris pisze:Zle się wyraziłem. Dokładnie chodziło mi o to co wybrać : analogowe czy cyfrowe. Druga sprawa czy sterujące 6s19p też mają mieć mierniki ?
6C19P nie muszą mieć mierników, nie masz sprzężeń stałoprądowych, więc to nie jest ważne, czy 6C19P ma 5 mA więcej/mniej.
O wskaźnikach może jeszcze ktoś napisze.
Z moich przemyśleń - gdy kiedyś planowałem mierniki cyfrowe do monobloków na rogaczach, to plan był taki, że miały być one schowane z tyłu. Tak by nie drażniły z przodu a jednak były dostępne do wglądu bez otwierania obudowy.
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » wt, 6 października 2015, 21:19

Znalazłem coś takiego :

http://www.ebay.com/itm/Yellow-Backligh ... 1215572719

Mam ustawić prąd 90mA , wystarczy taka dokładność ?

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » śr, 7 października 2015, 10:42

daris pisze:Znalazłem coś takiego :

http://www.ebay.com/itm/Yellow-Backligh ... 1215572719

Mam ustawić prąd 90mA , wystarczy taka dokładność ?
Szukałbym wskaźnika z zakresem na 200 mA, tak aby Twoja mierzona wartość wypadała mniej więcej w środku skali.
Ja widzisz, w środku skali dokładność jest największa, w instrumencie, który zalinkowałeś, Twoja wartość jest już na końcu skali, mało to czytelne.
Wizualnie całkiem niezły ten wskaźnik, tak przy okazji :)
Ω µ Π φ α β ε ω

ODPOWIEDZ