Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1284
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: brys » pt, 11 września 2015, 11:36

Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 11 września 2015, 12:28

Nie mam pojęcia.

Stwierdziłem, że ta lampa jest odpowiednia na tym miejscu po odnalezieniu tego :

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... 6s19p.html

i przeczytaniu :

"Bardzo liniowe charakterystyki zachęcają do wykorzystania jej we wzmacniaczach akustycznych "high end"." :)

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4304
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AZ12 » pt, 11 września 2015, 13:06

Witam

Moim zdaniem zamiast 6S19P można by użyć lampy EL84 lub ECL82 w trybie pentodowym lub triodowym.
Ratujmy stare tranzystory!

stdi
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 305
Rejestracja: ndz, 12 lipca 2015, 17:05

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: stdi » pt, 11 września 2015, 13:56

brys pisze:Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.
6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.
Lampie 6C19П daleko do bycia połówką 6C33C.

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3536
Rejestracja: wt, 8 kwietnia 2003, 08:33
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: gsmok » pt, 11 września 2015, 15:34

stdi pisze:6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.
Lampie 6C19П daleko do bycia połówką 6C33C.
Zgadza się :) .
Co do pływania to z moich obserwacji najbardziej pływa oczywiście wspomniana 6S33S, po niej 6N13S a 6S19P daje się jakoś "poskromić".
Tak czy inaczej Inicjatora wątku będzie czekać długotrwałe wygrzewanie wzmacniacza aby ustawić prądy. Może warto pomyśleć o wskaźnikach pokazujących aktualne wartości prądów.
Proponuję nie kombinować z zamianą typów lamp i zbudować najpierw wzmacniacz w pierwotnej wersji według schematu pokazanego na początku wątku.
Pozdrawiam
Grzegorz 'gsmok' Makarewicz


Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1284
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: brys » pt, 11 września 2015, 23:08

stdi pisze:
brys pisze:Czy w 6С19П w takim układzie nie będzie pływać prąd anodowy? Radzieckie wysokoprądowe triody zasilaczowe jak 6Н13С czy 6С33С znane są z tego zjawiska, a 6С19П to połówka tej pierwszej.
6C33C ma wersję bardziej "cywilną" 6C18C. Zaś to lampa 6C41C jest połówką 6C33C.
Lampie 6C19П daleko do bycia połówką 6C33C.
Nie przekręcaj mojej wypowiedzi :?
Napisałem że 6С19П jest połówką 6Н13С. Nie są w 100% identyczne, ale ich parametry są bardzo podobne, konstrukcja systemu także. Z 6Н13С miałem niemiłe doświadczenia w PP z dwoma lampami (czterema triodami) na kanał. Mając jeden miernik nie mogłem tego ustawić, bo mi się rozjeżdżało. Stąd moja obawa o 6С19П.

Pewnie jeśli daris będzie miał z tym problem, to wrzuci jakiś rezystor w katodę, ale nie ma się co martwić na zapas.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 11 września 2015, 23:58

Ok. Widzę, że ludzie używają miliamperomierzy i pytanie wpiąć go zamiast R13 ? Właściwie 6s19p też powinna mieć miliamperomierz ?

Czy masę anody ( AGND ) GM70 połączyć z GND ( na schemacie ) ? ( wydaje mi się że tak ale wolę zapytać ).


Kolego wspominał o podłączeniu GM70 tylko do żarzenia na jakiś czas. Czemu to ma służyć ?

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1284
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: brys » sob, 12 września 2015, 13:05

daris pisze:Ok. Widzę, że ludzie używają miliamperomierzy i pytanie wpiąć go zamiast R13 ? Właściwie 6s19p też powinna mieć miliamperomierz ?
Właśnie do pomiaru prądu służą te rezystory 1 Ω w katodach. Podłączasz miliwoltomierz i patrzysz, zależność jest prosta - ile mV tyle samo mA. Można też używać rezystorów 10 Ω, jeżeli miernik słabo sobie radzi z małymi napięciami jak np 20 mV przy triodzie sterującej. Możesz zamiast tych rezystorów wpiąć się w to miejsce bocznikiem miernika.

Unikałbym natomiast takiego czegoś, że zostawiasz wolne punkty i w nie wkładasz metrowe kable pomiarowe do miliamperomierza w fabrycznym multimetrze.
daris pisze: Czy masę anody ( AGND ) GM70 połączyć z GND ( na schemacie ) ? ( wydaje mi się że tak ale wolę zapytać ).
Oznaczenie AGND i GND służą do rozróżniania mas w układach cyfrowych. Pierwsza może być masą przetworników A/C w mikrokontrolerze, druga masą jego części cyfrowej. Rozdziela się je i łączy dopiero w odpowiednim punkcie, aby uniknąć przenikania zakłóceń impulsowych do części analogowej.

Nie mam pojęcia dlaczego ktoś na tym schemacie użył tych dwóch symboli. W tym wzmacniaczu masa jest jedna.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » sob, 12 września 2015, 13:31

No ok. Do czasu pomiarów prądów minie jeszcze trochę czasu. Pozamawiałem trochę gratów , rosyjskie teflonowe FT-3 220nF 600V oraz rezystory.

Muszę zamówić transformatory zasilające. Kupować toriody czy EI ?
W sumie zawsze w moich tranzystorowych konstrukcjach staram się używać rdzeni EI.

Czy c14 i c15 zasilacza mogą być te :
http://www.ebay.com/itm/Electrolytic-Ca ... 2a4f330c54

tylko widzę, że one są na 85C co przy konstrukcjach lampowych chyba nie za bardzo ....

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1284
Rejestracja: śr, 10 sierpnia 2005, 23:51
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: brys » sob, 12 września 2015, 22:18

daris pisze: Czy c14 i c15 zasilacza mogą być te :
http://www.ebay.com/itm/Electrolytic-Ca ... 2a4f330c54

tylko widzę, że one są na 85C co przy konstrukcjach lampowych chyba nie za bardzo ....

Pozdrawiam
To zależy jak blisko lamp umieścisz ten kondensator. To nie przetwornica, same z siebie grzać się nie będą. One mają pewną trwałość mierzoną w zadanej temperaturze. Ogólna zasada jest taka, że każdym razem gdy temperatura pracy spada o 10 stopni, trwałość rośnie około dwukrotnie. Teoretycznie stopiątki są już na starcie 4 razy trwalsze.

Ja bym nie szastał pieniędzmi tylko kupił zwykłe 100 μF / 400 V i połączył szeregowo (z odpowiednimi rezystorami dla wyrównania napięcia!). Nawet w wersji 105℃ kosztują parę złotych sztuka. Ale tak bym zrobił ja :wink:

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pn, 14 września 2015, 22:21

Dziś przyjechały pierwsze zakupy. Nowe lampy sterujące.


W załączniku wzmacniacz na 40 lampach 6s19p :)
Załączniki
IMG_3193.JPG
5662414922_1.jpg

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » wt, 15 września 2015, 18:43

Dziś dojechał kondensator filtrujący napięcie anodowe GMki 100uf 1000v.

Powoli zabieram się za projektowanie i budowę obudowy.
Załączniki
IMG_3194.JPG

Awatar użytkownika
MariuszElektronik
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 156
Rejestracja: sob, 28 listopada 2009, 13:58
Lokalizacja: Chrzanów
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: MariuszElektronik » sob, 19 września 2015, 22:04

Po co te starocie? Nie można tak jak ja?
Załączniki
P6062073.jpg
GM70 SE

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » sob, 19 września 2015, 22:43

Uważam, że wykonanie takiego kondensatora jest o niebo lepsze niż dzisiejszych produkcji. Trzyma parametry więc jest ok.

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 267
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 09:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » ndz, 20 września 2015, 15:12

MariuszElektronik pisze:Po co te starocie? Nie można tak jak ja?
Przepraszam za OT, gdzie takie ładne skrzynki metalowe można zakupić?

Przy okazji aby było, że w temacie.
Stosowałem 6C19P do sterowania 6C33C bez żadnych problemów.
I nie zauważyłem aby 6C19P jakoś nadmiernie pływała.
Ma spory grzejnik i wymaga więcej czasu na solidne rozgrzanie, ale po kilkunastu minutach nie ma już żadnych kłopotów ze stabilnością.
Ω µ Π φ α β ε ω

ODPOWIEDZ