Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » śr, 7 września 2016, 21:12

Już nie pamiętam dokładnie lub wolę te pomiary przemilczeć :) :)
( mamy chyba te same transformatory głośnikowe w układach ).

W niedalekiej przyszłości transformatory będą wymienione na znacznie lepsze. Już się produkują.
Mariuszu, prawdopodobnie będziesz miał znakomitą alternatywę dla obecnych. Porozmawiamy telefonicznie po testach.

Wszystkie pomiary ( starego i nowego transformatora ) zaprezentuje w tym temacie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 08:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » pt, 9 września 2016, 18:08

Gratulacje ukończonego projektu.
I pytanko o moc wyjściową - dla jakiego poziomu zniekształceń jest ta wartość?
I czemu chcesz przemilczeć kwestię pasma.
Jeśli uważasz, że jest za słabe to może uda się jakieś diagnozy postawić, jakieś wnioski z tego wyjdą i pozwolą Ci następny projekt mieć bardziej dopieszczony?
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » pt, 9 września 2016, 18:27

Krzysztofie zostawię nutkę niepewności aż do otrzymania i pomierzenia innych transformatorów.

Spokojnie, wszystkiego się dowiesz. Na razie odpływam słuchając Turnaua . Pozdrawiam

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » śr, 12 października 2016, 22:21

Lekkie modyfikacje :

- zmienione okablowanie z koltz ac110 na qed silver spiral
- zmienione elektrolity 10uf w ujemnym siatek na mundorfy tube cap 10uf
Załączniki
IMG_3365.jpg
IMG_3367.jpg
IMG_3368.JPG

Brencik_

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Brencik_ » czw, 13 października 2016, 06:19

daris pisze:Już nie pamiętam dokładnie lub wolę te pomiary przemilczeć :) :)
( mamy chyba te same transformatory głośnikowe w układach ).
Pozdrawiam
A nie lepiej przyznać się że nie mierzyłeś?
Na słuch to nic nie zbadasz.


Awatar użytkownika
slawekmod
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 582
Rejestracja: czw, 14 stycznia 2010, 16:30
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: slawekmod » czw, 13 października 2016, 06:59

Zapachniało audiofilskimi elementami :wink:
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 13 października 2016, 08:36

Brencik_ pisze:
daris pisze:Już nie pamiętam dokładnie lub wolę te pomiary przemilczeć :) :)
( mamy chyba te same transformatory głośnikowe w układach ).
Pozdrawiam
A nie lepiej przyznać się że nie mierzyłeś?
Na słuch to nic nie zbadasz.
Nie chciej, żebym Ci odpowiedział dosadnie co myślę o Twoich zaczepkach.
Nie pałam do Ciebie jakimś głębokim pozytywnym uczuciem, nie wiem czemu, nie zdarza mi się to.
Po prostu nie odpowiadaj na moje tematy jak również posty w żadnym zakamarku internetu.
Może mi kiedyś minie.

Wzmacniacz został pomierzony dość dokładnie. Od dołu nie pamiętam 15Hz do 21kHz - 3dB dla 4 ( czyli standardowo ) a dla ośmiu jest gorzej i
spadek - 6dB zaczyna się od 16k ( tu jest duże pole do poprawy ) . Ja mam kolumny 4 Ohm więc problemu nie ma, niemniej jednak na pewno można sporo lepiej
dlatego produkujemy nowy transformator wyjściowy.

Na słuch nic nie zbadam ? Śmieszy mnie Twoja wypowiedz, bo transformatora głośnikowego nie wybudujesz opierając się tylko o pomiary specjalisto.....
Jak również sprzęt audio np. wzmacniacz z dużo gorszymi parametrami może zagrć sporo lepiej od tego ze znakomitymi ( mówię o paśmie przenoszenia ).
Nie ma reguły.
slawekmod pisze:Zapachniało audiofilskimi elementami :wink:
:) Pachnie dość mocno

Pozdrawiam

Brencik_

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Brencik_ » czw, 13 października 2016, 08:49

Pokaż pomiary charakterystyki przenoszenia. Póki co bijesz pianę. Zadałem konkretne pytanie a otrzymałem wycieczkę osobistą.
Na słuch to sobie można oceniać płacz dziecka, czy go brzuch boli, czy jest głodne, a nie wzmacniacz.

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 13 października 2016, 17:29

Mogę Ci coś innego pokazać :)

A teraz już dostosuj się do mojej prośby. Dziękuję.

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 08:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » czw, 13 października 2016, 18:46

daris pisze:Wzmacniacz został pomierzony dość dokładnie. Od dołu nie pamiętam 15Hz do 21kHz - 3dB dla 4 ( czyli standardowo ) a dla ośmiu jest gorzej i
spadek - 6dB zaczyna się od 16k ( tu jest duże pole do poprawy ) . Ja mam kolumny 4 Ohm więc problemu nie ma, niemniej jednak na pewno można sporo lepiej
dlatego produkujemy nowy transformator wyjściowy
A czy wiesz już może jakie parametry trzeba w trafie zmienić aby było lepiej?
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 13 października 2016, 18:57

Krzysztof_M pisze:
daris pisze:Wzmacniacz został pomierzony dość dokładnie. Od dołu nie pamiętam 15Hz do 21kHz - 3dB dla 4 ( czyli standardowo ) a dla ośmiu jest gorzej i
spadek - 6dB zaczyna się od 16k ( tu jest duże pole do poprawy ) . Ja mam kolumny 4 Ohm więc problemu nie ma, niemniej jednak na pewno można sporo lepiej
dlatego produkujemy nowy transformator wyjściowy
A czy wiesz już może jakie parametry trzeba w trafie zmienić aby było lepiej?
Nie Krzysztofie nie wiem. Wiem, że sposób nawinięcia jest inny. Na obliczaniu transformatorów się nie znam.
Za jakiś czas zdam relację z wymiany transformatorów głośnikowych.

Mam jeszcze kilka pomysłów na drobne modyfikacje ale to już moje audiofilskie widzimisię :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 08:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » czw, 13 października 2016, 20:35

Sądziłem, że wiesz, że chcesz np. zwiększyć wartość Ra, zmienić radykalnie punkt pracy lampy itp. itd.
Czyli ostatecznie nie ma żadnej pewności, że będzie lepiej, ale na bank będzie inaczej.
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 13 października 2016, 20:44

Krzysztof_M pisze:Sądziłem, że wiesz, że chcesz np. zwiększyć wartość Ra, zmienić radykalnie punkt pracy lampy itp. itd.
Czyli ostatecznie nie ma żadnej pewności, że będzie lepiej, ale na bank inaczej.
Coś tam mam poustalane ale wolę poczekać na efekt końcowy. Myślałem, że pytasz się o parametry/budowę samego transformatora bo tego nie będę wiedział.
Ra będzie większe ( ok 8k ) , interesuje mnie lepsze pasmo przenoszenia ( np. do 30k - 3dB )
Punktu pracy lampy raczej zmieniać nie będę ( może podniosę trochę prąd gmki ).
Tak jak piszę, nie wiem. Wszystko wyjdzie po podłączeniu , pomiarach i odsłuchu.

Jak będę wiedział więcej niż wiem to na pewno napiszę.

Jak teraz bym zaczynał zwiększyłbym napięcie zasilania do 1,3kV i Ra do 14k.
To tak dla info jak ktoś będzie się zmagał w przyszłości z gmką.

Nie mniej mogę zapewnić, że wzmacniacz gra wspaniale i mogę polecić budowę takiego urządzenia. Jest proste w budowie, pracuje bardzo stabilnie.
A Nils Lofgren wymiata :)


Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krzysztof_M
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 265
Rejestracja: wt, 17 października 2006, 08:14
Lokalizacja: Katowice

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Krzysztof_M » czw, 13 października 2016, 21:55

Ah, no to są przynajmniej jakieś konkrety, o budowę samego trafa nie pytałem jako takiego.
Pytanie takie, co skłoniło Cię akurat do zwiększania Ra i nap. anodowego a nie np. w drugą stronę?
Zwiększając nap. anodowe oczywiście będziesz musiał zmniejszyć prąd spoczynkowy.
Plus wyższe Ra i punkt pracy będzie zupełnie inny niż obecnie.
Jestem ciekawy wyników.
Miło byłoby jednak pokazać jakieś pomiary porównawcze potem, aby poznać tendencję w zmianach.
Ω µ Π φ α β ε ω

daris

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: daris » czw, 13 października 2016, 21:59

Krzysztofie źle mnie zrozumiałeś.

Ja podniosę tylko Ra i może pobawię się prądem gmki.
Nie będę ingerował za bardzo w układ bo podoba mi się obecny przekaz dźwięku.

Porady o podniesieniu napięciu anodowego to dla przyszłych budowniczych.
Przy około 1.3 kV lampa ma już sporą moc. Z charakterystyki wynika, że to dobre rozwiązanie, zresztą stosowane
np. u Amplifona.

A jakie pomiary byś chciał ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ