Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » pn, 1 sierpnia 2011, 22:26

Witam.

Kumpel przytrachał do mnie radyjko, jak się okazało jest to radio STOLICA :)
Lampa AZ1 rozpadła się ze starości. Reszta jest ok, żarzenie świeci.
Chcemy tymczasowo wstawić diody prostownicze zamiast lampy AZ1 - jeżeli radio ruszy to lampę się kupi, przecież nie ma problemu z jej dostępnością.
W jakiś magiczny sposób podpięliśmy diody, ale lampy nie dostały anodowego, cały czas się żarzyły.
Schemat - http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 6_01_1.htm

Proszę pomóżcie podłączyć te diody.

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: AndrzejJ » pn, 1 sierpnia 2011, 22:35

Tak podłącz...
Załączniki
1956_01_1.gif

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4191
Rejestracja: pt, 2 grudnia 2005, 20:47

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: fugasi » pn, 1 sierpnia 2011, 22:46

Napięcie anodowe w ten sposób uzyskane będzie sporo wyższe, bo spadek napięcia na diodzie krzemowej w porównaniu z AZ1 jest prawie żaden.
_

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 645
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: zjawisko » pn, 1 sierpnia 2011, 22:56

Na prostownikach próżniowych występuje dość duży spadek napięcia. W przypadku AZ1 na ogół napięcie na pierwszym elektrolicie filtra = napięcie z transformatora (pod obciążeniem 50-60mA).
Diody półprzewodnikowe mają nieporównywalnie mniejszy spadek napięcia, więc musiałbyś dobrać stosowny rezystor, żeby na pierwszym elektrolicie dostać mniej więcej 300V.

Coś koło 1-1,5k/5W i powinno być dobrze.

Awatar użytkownika
AndrzejJ
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1642
Rejestracja: pt, 15 października 2010, 19:28
Lokalizacja: Hrubieszów

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: AndrzejJ » pn, 1 sierpnia 2011, 23:18

Według mnie powinno chodzić i bez opornika (chociaż to nie zdrowe), chyba że elektrolity nie wytrzymają.


wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » pn, 1 sierpnia 2011, 23:33

Dobra mam dwa rezystory 0,5 oma/ 5W to wstawię w szeregu za diodami i zobaczę co z tego wyjdzie.

GeTe
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 353
Rejestracja: ndz, 14 lutego 2010, 21:58

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: GeTe » pn, 1 sierpnia 2011, 23:42

Dobra mam dwa rezystory 0,5 oma/ 5W to wstawię w szeregu za diodami i zobaczę co z tego wyjdzie.
Te 1 Om to jak by rezystora nie było. Może lepiej jakąś zwykłą żarówkę wstawić, tylko że rezystancja włókna jest nieliniowa więc trudno sprecyzować jaką. Obstawiam 45W.
Czy mój pomysł jest głupi ? proszę o opinię :D

zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 645
Rejestracja: sob, 27 lutego 2010, 00:22

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: zjawisko » pn, 1 sierpnia 2011, 23:54

AndrzejJ pisze:Według mnie powinno chodzić i bez opornika (chociaż to nie zdrowe), chyba że elektrolity nie wytrzymają.
Według mnie, to chodzić będzie i kartonowe pudło jak się je popchnie.
wojak737 pisze:Dobra mam dwa rezystory 0,5 oma/ 5W to wstawię w szeregu za diodami i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dokładnie, 0,5Ω to tyle co nic. 1kΩ przynajmniej.
GeTe pisze:Może lepiej jakąś zwykłą żarówkę wstawić, tylko że rezystancja włókna jest nieliniowa więc trudno sprecyzować jaką. Obstawiam 45W.
Czy mój pomysł jest głupi ? proszę o opinię :D
Rezystor jest bardziej przewidywalny, a trafienie w odpowiednią żarówkę będzie trudne.

Tylko błagam, nie proponujcie stabilizatora na mosfecie. :wink:

GeTe
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 353
Rejestracja: ndz, 14 lutego 2010, 21:58

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: GeTe » wt, 2 sierpnia 2011, 00:11

Tylko błagam, nie proponujcie stabilizatora na mosfecie. :wink:
:twisted: :twisted: Proponuję 80 diod krzemowych w szeregu :twisted: :twisted:

:mrgreen: Czuję że za ten post dostane pouczenie :mrgreen:

wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » wt, 2 sierpnia 2011, 09:44

Pomyliły mi się wartości rezystorów. Późno było :)
Będę musiał zajrzeć do elektronika :(
BTW odpaliłem dziś bez tych rezystorów (zapomniałem o nich) i żarzenie startuje, ale po chwili z głośnika wydobywa się coraz głośniejsze buczenie.
Zgasiłem dziada. Myślę jak to obejść bez rezystorów, bo elektroniczny mam 25 km od domu.

wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » wt, 2 sierpnia 2011, 10:53

Znalazłem rezystor w swoich zapasach.
3K3, mocy niestety nie znam, jest za to oznaczenie 306-3 i chyba producent JTM
wygląda tak jak ten: http://www.tme.eu/html/PL/rezystory-cem ... pelny.html

Nada się?

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 641
Rejestracja: pn, 28 lipca 2003, 20:02

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: Wojtek » wt, 2 sierpnia 2011, 10:59

3,3k będzie raczej duże, to da spadek przy 60mA 198V. Ja masz 3 sztuki, to połącz równolegle.
Wojtek

wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » wt, 2 sierpnia 2011, 11:01

Mam dwa tylko moc nie jest znana. Jak łączę rezystory równolegle to moc się zwiększa czy zmniejsza?
Dwa równolegle dają ok 1K6.

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 641
Rejestracja: pn, 28 lipca 2003, 20:02

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: Wojtek » wt, 2 sierpnia 2011, 11:11

Spadek napiecia na AZ1 przy 60mA to pewnie bedzie ok 30 do 40V - czyli najlepiej jakbyś dał coś między 0,5k a 0,7k. I tak powinieneś dobrać rezystor wypadkowy. Prawo Ohma znasz?
Ostatnio zmieniony wt, 2 sierpnia 2011, 11:15 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek

wojak737
10...14 postów
10...14 postów
Posty: 11
Rejestracja: pn, 1 sierpnia 2011, 21:23

Re: Zamiana lampy AZ1 na diody prostownicze

Post autor: wojak737 » wt, 2 sierpnia 2011, 11:14

Mało uważałem na fizyce, ale nie będzie problemu znowu ogarnąć :)

ODPOWIEDZ