Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
front2477
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: sob, 2 listopada 2019, 13:40

Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: front2477 » pn, 18 listopada 2019, 13:10

witam
To pytanie bedzie raczej lamerskie i jest mi wstyd, że tego nie wiem..no ale nie wiem..
Otóż jak się liczy wydolność prądową i napięciową zasilacza na lampie prostowniczej do danego układu? Np. mam preamp na dwóch triodach ecc83...albo wzmacniacz PP na parze EL84 ..jak policzyć jakie trafo zasilające (moc i napięcie) oraz jaka lampa prostownicza tak żeby nie było ani przewymiarowania zasilania ani niedoboru. Może inaczej skąd wiadomo ile pobierze dany układ ..jak to liczyć..? Bede wdzieczny za pomoc .

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9839
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: tszczesn » pn, 18 listopada 2019, 13:27

Rozumiem, że robisz układ z gotowego schematu? Wtedy powinno być podane ile wymaga zasilania (napięcie/napięcia i prąd). Jak nie masz to trzeba zanalizować układ. W przypadku typowych konfiguracji i lamp, np. wspomnianej przez ciebie EL84 masz podane w kartach katalogowych prądy standardowych punktów pracy. Np. dla wspomnianych przez ciebie lamp EL84 w PP (w klasie AB) karta katalogowa podaje, przy maksymalnym wysterowaniu prądy 46mA w anodzie i 11mA w siatce drugiej dla każdej lampy, czyli razem stopień końcowy pobiera maksymalnie 120mA (na kanał oczywiście).

W przypadku stopni wstępnych tak prosto nie ma, ale z drugiej strony biorą one znacznie mniej prądu niż końcówka, przyjęcie 5mA na jedną lampę to już spory zapas.

Z prądami żarzenia jest prościej - sumujesz katalogowe prądy żarzenia wszystkich użytych lamp.

Dobór lampy prostowniczej jest prosty - jak masz już oszacowany prąd pobierany przez cały wzmacniacz sprawdzasz w katalogu dopuszczalne prądy wyprostowane dostępnych dla ciebie la prostowniczych i wybierasz taką, dla której jest on nie mniejszy od policzonego. Pamiętaj też o sprawdzeniu wartości maksymalnej pojemności pierwszego kondensatora filtru napięcia anodowego, jak przekroczysz tą wartość to skrócisz żywotność lampy prostowniczej.

Awatar użytkownika
front2477
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: sob, 2 listopada 2019, 13:40

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: front2477 » pn, 18 listopada 2019, 14:16

Bardzo ci dziekuje za pomoc i wyjaśnienie..teraz juz bede wiedział jak to czytac z kart katalogowych...oczywiscie uzyteczna jest w miare orientacyjna wartosc..wiadomo ze bede bral minimalny nadmiar zasilania...
Jeszcze takie pytanie...przypuśćmy że układ ze schematu jest zasilany napięciem 300V własnie taki wzmacniacz PP 2xel84 + trioda sterująca ecc83 to taki typowy wzmacniacz czyli :
2xEL84 - maks. 120mA
1xECC 83 -maks 5mA
Czyli na jeden kanał wzmacniacza potrzebuje 125 mA z zasilania anodowego + 30mA zapasu Około 150mA . czyli muszę zamawiac trafo z mocą 300 mA na cały wzmacniacz?..okej to juz chyba rozumiem.
A teraz chce do tego dobrać lampe prostowniczą no i np. EZ 80 ma takei parametry IFSM - 99A ,IFRM - 0,245A ...czyli rozumiem że patrzymy na ostatni parametr i tu jest za mało? Czyli np. powinnismy dobrac EZ 81 ktora ma IFRM - 0,5A ? Dobrze rozumuje?
Dopytuje o to wszystko jeszcze z jednego powodu...używam do symulacji programu PSU Designer no i tam nie zawsze sie to zgadza..przykład z lampa EZ 81 ona może dać 500mA a tymczasem w symulacji na obciążeniu wyższym niż 50 mA wyskakuje mi błąd przekroczenia prądu...O co tu chodzi? Moze ja coś zle jeszcze rozumiem...
Bez tytułu.png

Wiech
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 601
Rejestracja: ndz, 14 maja 2017, 20:24

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: Wiech » pn, 18 listopada 2019, 15:13

1 kanał pp EL84 z ECC83 potrzebuje ok 100mA prądu , więc 2 kanały potrzebują 200mA.
Transformator zależnie od prostownika np w układzie mostkowym musi mieć 300mA prądu AC.
Inne rozwiązania podane są poniżej.
Jakbyś chciał robić na EZ80/EZ81 to trzeba zrobić zasilacz do każdego kanału osobno

Pozdrawiam
Wiesław
Załączniki
układy podstawowe prostownika.jpg
Układy podstawowe prostowników.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 840
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: Marek7HBV » pn, 18 listopada 2019, 16:21

front2477 pisze:
pn, 18 listopada 2019, 14:16

Dopytuje o to wszystko jeszcze z jednego powodu...używam do symulacji programu PSU Designer no i tam nie zawsze sie to zgadza..przykład z lampa EZ 81 ona może dać 500mA a tymczasem w symulacji na obciążeniu wyższym niż 50 mA wyskakuje mi błąd przekroczenia prądu...O co tu chodzi?
W przykładzie symulacji zastosował Kolega transformator o dość małej rezystencji uzwojenia {ok 31 omów} i obciążył prawie maksymalnym dopuszczalnym prądem obciążenia{150 mA} co dało przekroczenie maksymalnego powtarzalnego prądu lampy{0.5A} do wartości 0.58A.W układzie praktycznym tak wysoki prąd pobierany ciągle nie wystąpi{150mA dla jednego kanału!} i lampa będzie bezpieczna.Istotne jest aby transformator miał uzwojenie o nie mniejszej niż w symulacji rezystencji-a nawet może trzeba dodać rezystor 47 omów oraz kondensator C1,nie większą pojemność! :)


Awatar użytkownika
front2477
3 posty
3 posty
Posty: 3
Rejestracja: sob, 2 listopada 2019, 13:40

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: front2477 » pn, 18 listopada 2019, 18:23

No ja to biore na chłopski rozum..lampa ma 0,5 A to tyle można obciążac..ale jak widać niekoniecznie :)....A ile ma taki transformator przeciętnie bo ja nie wiem tzn. ta oporność 31 to była w programie ja jej nie ustawiałem . Czyli dla wzmacniacza PP na EL 84 To chyba jakas GZ34 mocniejsza nawet...na 2 kanały..?

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 840
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: Marek7HBV » pn, 18 listopada 2019, 21:22

Te 0.5A to jest maksymalny chwilowy prąd przewodzenia lampy w czasie doładowywania kondensatora C1 i nie określa bezpośrednio wielkości prądu pobieranego z prostownika na tej lampie.Jest zależny od kilku czynników i do symulacji trzeba mieć konkretne dane.Wprowadzony parametr R=31 omów jest bardzo niski jak do konstrukcji lampowej i w realu spowodowałby szybkie zużycie lampy{nawet GZ :roll: }.A skoro Kolega jeszcze nie wybrał transformatora,to symulacja jest nieokreślona i należy poszukać w ofertach coś co będzie pasowało ceną! i dopiero włączyć symulację :D .Zastosowanie lampy jako prostownika jest obecnie kaprysem i producenci wiedzą jak zgolić :lol: klienta.Do stereofonicznej końcówki mocy na EL84 {4xEL84,2xECC w układzie typowym} z prostownikiem na lampie{2xEZ81}potrzebny jest transformator o mocy nie mniejszej niż 100W i napięciach wyjściowych:żarzenie 6,3V/6A oraz anodowe 2x 235-270V/300mA{mniejsze napięcie=mniejsza moc}.Ze względu na mały wybór i wysokie koszty transformatorów-projektowanie należy zacząć od sprawdzenia budżetu :lol: .

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9839
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: tszczesn » pn, 18 listopada 2019, 22:26

Po to właśnie w kartach katalogowych lamp prostowniczych są podane wartości minimalnej oporności transformatora i maksymalnej pojemności filtru, aby nie przeciążać lampy. Jak chcesz użyć w swoim układzie więcej prądu niż jest w stanie dać lampa to albop użyj silniejszej lampy - np. 5U4G lub GZ32, albo zrób oddzielne prostowanie dla każdego kanału (ale to wymaga dodatkowego uzwojenia żarzenia dla drugiej lampy prostowniczej) albo użyj dwóch lamp i w każdej połącz anody razem, tzn. potraktuj jedną EZ81 jak jedną diodę.

Jest jeszcze jedna opcja, aby nie przekroczyć impulsowego prądu diody - zastosować filtr LC z wejściem dławikowym. Jego wada jest taka, że (poniżej pewnej wartości prądu obciążenia) napięcie wyjściowe jest zależne od obciążenia, więc nie nadaje się do układów w klasie B. Ale jak masz układ PP w klasie A lub AB, który obciąża zasilacz i bez wysterowania to można go bez problemu zastosować.

I jeszcze taka moja rada - nie używaj automatycznych kalkulatorów jak nie rozumiesz zjawiska i nie wiesz co i jak liczą, bo łatwo wpaść na minę. Takie narzędzia są bardzo wygodne, trzeba tylko umieć ocenić sensowność wyników.

czyt
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 105
Rejestracja: sob, 28 kwietnia 2012, 23:42

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: czyt » pt, 29 listopada 2019, 17:47

Wystarczy jakaś książka z projektowania zasilaczy (Feszczuk?). Panowie, rozpisujecie się o prądach, gotowych rozwiązaniach (bez urazy). Zasilacz to Moc - czyli I *U =VA (W) to zamieszanie bierze się z "nieliniowosci" prądu przemiennego. Do potrzeb amatorskich wystarczy taka dokładność, jak dla prądów stałych. I tak lampa ma prąd projektowany anodowy, 100mA, przy napięciu 100V daje 10W, do tego żarzenie 6,3 x katalog. Suma mocy pobieranej, lamp. Jeśli wzmacniacz (lampa) pracuje w klasie A, to tak zostaje, jeśli w B, lub AB itp to można zmniejszyć tę moc. Nalezy brać pod uwagę wszystkie odbiorniki włącznie z żarówkami.
Przykład radio Ballada ECH81,EF89,ECL86,DOG55,SPS6B (https://www.oldradio.pl/karta.php?527) ma 40VA trafo i działa. Wzmacniacz na dwóch PCL86, bez trudu napędzi, nawet z prostownikiem lampowym.
Może ma ktoś zbywającą UF21 - do mojej AGI - sekretarzyk?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9839
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: tszczesn » pt, 29 listopada 2019, 22:31

Moc to jedno. Ale lampowe układy rzadko są zasilane z prostowników z PFC na wejściu, sprawdź jakie są amplitudy prądów w uzwojeniach i prostowniku, w zależności od obciążenia zasilacza i jakości filtracji i transformatora, to możesz się trochę zdziwić.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 840
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Jak liczyc wydajność zasilania do okreslonego układu..?

Post autor: Marek7HBV » sob, 30 listopada 2019, 18:07

Temat prostowników lampowych jest marginalizowany, bo i zastosowanie raczej rzadko stosowane w sprzęcie lampowym ze względu na wady {koszt i parametry-nieekologiczne, jak to lampy :lol: }. Natomiast fajnie jest zastosować ładną lampę aby uwypuklić retro wygląd i dodać blasku :D wieczorową porą. Prostowniki krzemowe odzwyczaiły młodych konstruktorów od myślenia i liczenia :cry: , a to przy lampach jest konieczne :!:

ODPOWIEDZ