Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Locutus
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 826
Rejestracja: sob, 4 sierpnia 2007, 23:09
Lokalizacja: LubLin

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Locutus » śr, 5 grudnia 2018, 13:15

Monsteryaza pisze:
śr, 5 grudnia 2018, 12:48
/ciach
Ale w czym problem, otwórz podczas uruchamiania zajęty ustawianiem prądu spoczynkowego nie zauważyłem że w drugim kanale na lampie GM70 zaczął rosnąć prąd spoczynkowy, nim się zorientowałem miliamperomierz wyszedł poza skalea zanim zdążyłem wyłączyć wzmacniacz usłyszałem lekkie pufff :? Nic się nie spaliło na szczęście. Zmieniłem lampe i jest dobrze. Posłuchałem jak gra, prady stoją w miejscu czyli ok, ale postanowiłem włożyć ponownie trefną lampę i znów prąd spoczynkowy idzie w górę, przy 160mA wyłączyłem wzmacniacz. Dlaczego tak się dzieje? Czy lampa jest uszkodzona? Żeby było ciekawiej podmieniłem ową lampe na jeszcze inna całkiem nową i zdziwienie bo prąd znów idzie w górę :? Co jest grane?
Ujemne plusy stałej polaryzacji :lol:
Zapewne lampa ma słabą próżnię i wynikający z tego spory prąd siatki.
Ja bym ją 'pogrzał' w kontrolowanych warunkach - jest duża szansa, że getter da radę to pochłonąć...

AdamZielinski
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 124
Rejestracja: śr, 21 marca 2018, 23:14

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AdamZielinski » śr, 5 grudnia 2018, 22:50

Spróbuj zostawić lampę tylko z załączonym żarzeniem na np. 3 godziny.

Gratulacje. Jaki masz sprzęt towarzyszący do końcówki?

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » czw, 6 grudnia 2018, 06:54

Dziękuje za sugestie. Spróbuje waszych porad, szkoda mi wyrzucić tą lampe bo nie była używana. Gram z HAP-S1 i gramofonu. Pozdrawiam.

AdamZielinski
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 124
Rejestracja: śr, 21 marca 2018, 23:14

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AdamZielinski » czw, 6 grudnia 2018, 10:01

Monsteryaza pisze:
czw, 6 grudnia 2018, 06:54
Dziękuje za sugestie. Spróbuje waszych porad, szkoda mi wyrzucić tą lampe bo nie była używana. Gram z HAP-S1 i gramofonu. Pozdrawiam.
We wzmacniaczu z autobiasem ruszy od kopa.

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » czw, 6 grudnia 2018, 12:36

Czyli co? Odłączyć -80 bias, obciazyc siatkę rezystorem 100kom Na masę i....ogień :wink:


Awatar użytkownika
kubafant
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 304
Rejestracja: sob, 11 stycznia 2014, 20:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: kubafant » czw, 6 grudnia 2018, 12:46

To by było dobre :D

Przy tak dużym napięciu siatkowym polaryzacja katodowa mogłaby robić za farelkę do podgrzewania się zimą.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 207
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Marek7HBV » czw, 6 grudnia 2018, 13:37

kubafant pisze:
czw, 6 grudnia 2018, 12:46
To by było dobre :D

Przy tak dużym napięciu siatkowym polaryzacja katodowa mogłaby robić za farelkę do podgrzewania się zimą.
Przecież na czasie,a może razy 2 :lol:

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » czw, 6 grudnia 2018, 16:32

Przejrzałem sporo rozwiązań i wiem że wydzieli się sporo ciepła na rezystorem katodowym, to nie problem. Chodzi mi tylko jak ruszyć tą lampę :?

AdamZielinski
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 124
Rejestracja: śr, 21 marca 2018, 23:14

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AdamZielinski » czw, 6 grudnia 2018, 17:34

Monsteryaza pisze:
czw, 6 grudnia 2018, 16:32
Przejrzałem sporo rozwiązań i wiem że wydzieli się sporo ciepła na rezystorem katodowym, to nie problem. Chodzi mi tylko jak ruszyć tą lampę :?
Od kogo kupiłeś te lampy? Możesz zrobić foto?

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 207
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Marek7HBV » czw, 6 grudnia 2018, 17:42

Zamiast transformatora podłączyć obciążenie zastępcze z 4 żarówek 40W połączonych szeregowo,wpiąć amperomierz i woltomierz na anodzie.Ustawić minusem S1 moc traconą na anodzie nie większą niż dopuszczalna i grzać,obserwując czy się ustabilizuje.Przy lampach NOS zawsze! trzeba to zrobić.M.

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » pt, 7 grudnia 2018, 08:00

Lampy kupiłem z Ukrainy jako nos-y cztery sztuki, po dwie z jednej parti ale niestety dwie trafiły się jakieś „oporne”.

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » sob, 8 grudnia 2018, 21:13

Witam ponownie. Dziękuje za rady, wyglada na to ze udało mi się ustabilizować „oporne” lampy. Zastosowałem się do sugesti kolegi Marek7HBV i pomogło :D zajęło mi to 5 godzin ale jest dobrze, teraz grzeję drugą. Dziękuje.

AdamZielinski
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 124
Rejestracja: śr, 21 marca 2018, 23:14

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: AdamZielinski » pn, 10 grudnia 2018, 23:25

Jakim klejem skleić bańkę lampy gm70 z podstawą?

Monsteryaza
15...19 postów
15...19 postów
Posty: 16
Rejestracja: śr, 12 października 2016, 20:31

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Monsteryaza » wt, 11 grudnia 2018, 12:44

Ciekawe pytanie :? Moze czymś na bazie żywicy epoksydowej.

Awatar użytkownika
szewek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 624
Rejestracja: pn, 26 października 2009, 20:35
Lokalizacja: Wschodnia Wielkopolska
Kontakt:

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: szewek » wt, 11 grudnia 2018, 13:13

Napisz do Alka z tego forum. Kiedyś miał taki specyfik dwuskładnikowy - sprzedawał na portalu aukcyjnym.
Pozdrawiam,
Piotr.
"Ci, co zaufali Panu, odzyskują siły, otrzymują skrzydła jak orły: biegną bez zmęczenia, bez znużenia idą."

ODPOWIEDZ