Zbudował ktoś z was telewizor?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Zbudował ktoś z was telewizor?

Post autor: Marcin K. » wt, 4 kwietnia 2006, 16:18

Witam! Jestem bardzo ciekawy czy króryś z kolegów zbudował kiedykolwiek odbiornik telewizyjny, choćby najprostszy, czarno-biały? Zbudowanie radia nie jest już dla mnie magią ale telewizor?
Chciałbym abyście się podzielili ze mną wiedzą na ten temat...
Pozdrawiam!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Alek

Post autor: Alek » wt, 4 kwietnia 2006, 22:56

Ja zbudowałem na lampie oscyloskopowej, ale głowicę wziąłem gotową, lampową. Wszystko było jednak dosć prowizoryczne i nie zachowało mi się do dnia dzisiejszego.

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 515
Rejestracja: sob, 13 listopada 2004, 23:15
Lokalizacja: Poznan

Post autor: IdeL » wt, 4 kwietnia 2006, 23:52

Nie wiem czy można nazwać to zbudowaniem telewizora - ale jeszcze jak łaziłem do szkoły średniej w oparciu o podzespoły Szmaragda902, no i kineskop AW43-80 zbudowałem telewizor - w zasadzie był to właśnie Szmaragd902 - co by nie powiedzieć działał strasznie dziadowsko - głupi strasznie byłem w tej dziedzinie, niemniej chyba trochę mnie ta konstrukcja nauczyła - generanie co by nie powiedzieć, moja pamięć jest mało konserwatywna - więc i tak sporo rzeczy już zapomniałem :(
IdeL

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » śr, 5 kwietnia 2006, 08:09

:arrow: Kolego ALEK też miałem ochotę zrobić coś podobnego bo mam 2 lampy oscyloskopowe i nie wiem do czego je wykorzystać. Mam również kineskop od TV Vela, Lazuryt 102 i jakiś nowszy 21'. Jakbyś miał jakieś materiały dotyczące budowy takiego cuda (choćby prowizorycznego) to byłbym dardzo rad.
:arrow: Kolego IDEL zawsze to coś! Ja chciałem kiedyś wykorzystać oczko z wizjera kamery (było ze wzmacniaczem wizji, cz-b), musiałem tylko (albo aż) dorobić układ p.cz. i fonie ale nie miałem scalaków.
Gdyby ktoś jeszcze chciał się podzielić wiedzą na ten temat chętnie poczytamy wszyscy :)
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 892
Rejestracja: ndz, 14 listopada 2004, 17:26
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: Lech S. » śr, 5 kwietnia 2006, 09:40

:arrow: marcin_oizo. Jak masz nowy, dobry kineskop od Veli, to mam propozycję.Mam Vele 203.Elektronika jest w porządku, tylko kineskop rozjechany.Jak chcesz sie pobawić , to telewizor jest Twój.Do Zawiercia tylko 53km. :lol:
Lech S.


Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » śr, 5 kwietnia 2006, 09:48

OOOOOO jak miło!! tzn. ja mam Vele T-205 ale myślę, że to jest to samo tylko skrzynka inna :D .Najpierw muszę zatankować mojego maluszka a potem się dogadamy. A nie masz znajomych w okolicach Cz-wy?
Dzięki!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 892
Rejestracja: ndz, 14 listopada 2004, 17:26
Lokalizacja: Zawiercie

Post autor: Lech S. » śr, 5 kwietnia 2006, 10:36

Niestety nie , a i na Jasną Górę się nie wybieram.
Lech S.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » śr, 5 kwietnia 2006, 12:43

:) No cóż najpierw poczekam na alimenty to dopiero wtedy zatankuje...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » śr, 5 kwietnia 2006, 13:27

Kolego ALEK czy do zasilania anody lampy oscyloskopowej też jest potrzebne napięcie rzędu 15 kV tak jak w zwykłym kineskopie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Alek

Post autor: Alek » śr, 5 kwietnia 2006, 17:09

Zależy jaką lampę oscyloskopową chcesz użyć. Na pewno warto stosować większe średnice ekranu. Odpowiednia wydaje się 8ŁO29I, wystarczy jej 1200-1500V.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » śr, 5 kwietnia 2006, 20:16

Ja posiadam lampy 13ŁN10 i B16S22 ale niestety nie mam danych dotyczących ich wyprowadzeń. A panie Alku masz jakieś materiały co do budowy takiego TV?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

Alek

Post autor: Alek » czw, 6 kwietnia 2006, 06:11

13ŁN10 możesz zapomnieć. To lampa z pamięcią, poza tym chyba odchylanie jest magnetyczne. Schematu gotowego nie mam, gdzieś może mam papierową wersję tamtego dawnego.
Ale mogę co nieco doradzić. Przede wszystkim użyć gotowej głowicy, przynajmniej na początek. Może to być głowica ZTG, najlepiej z odadtnim napięciem zasilania. Oszczędzi to zmartwień z zasilaniem. Wzmacniacz p.cz- ja bym dał 3 stopnie - pierwszy na EF183 , dwa następne na EF80.
Nie komplikować obwodów rezonansowych p.cz, zrobić jak najprościej, by dało się w ogóle zestroić w domowych warunkach. Detektor zrobić na jakiejś diodzie germanowej.
Wzmacniacz wizji na ECL84 lub EL83. Dać jakąś prostą korekcję w anodzie lampy.
Spearator impulsów synchronizacji można zrobić na wiele sposobów. Może jakiś układ z pentodą? Selektor- impulsy synchronizacji poziomej wydzielałbym raczej prostą różniczką, nie bawiłbym sie w detektor fazy.
Impulsy pionowego odchylania - tu bym chyba pokusił się o wyzwalany tranzytronowy układ na EF80. Generatory odchylania- też tranzytronowe na EF80. Dobra liniowość, prostota układu, żadnych cewek. Wzmacniacze odchylania na jakichś ECC, może ECC85?
Jeszcze fonia. Myślę, że dać dwa stopnie p.cz fonii na EF80, sygnał brać z anody lampy wizji. Detektor zrobić iloczynowy na ECH81, EH90 lub EQ80.
Strojenie proste, silny sygnał m.cz. Wzmacniacz m.cz na dowolnyj pentodzie, EL84 a nawet ECL82 czy 86, nawet z można dać korekcję barwy.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » czw, 6 kwietnia 2006, 07:27

Dużo tych lamp :) Co do mojej lampy (radzieckiej) to nie ma ona odchylamia magnetycznego! Ma odchylanie elektryczne jak każda oscyloskopowa. Co do układu pamięciowego to przecież nie trzeba go podłączać... Ta druga lampa jest dwustrumieniowa więc raczej nie wchodzi w grę. Gdybyś jednak znalazł coś na ten temat, jakieś szkice to by było miło.

Mam taki pomysł: mam podzespoły z jakiegoś małego Neptuna (chyba 170) i Veli 205. Można by było tym wysterować lampę oscyloskopową?

Pozdrawiam!!!



W sumie to wpadłem na pomysł żeby dobudować blok WN oraz generatory piony i poziomu. Blok w.cz, p.pz. i m.cz. mam gotowy z mojej Veli dzie padło WN. Czyli musiałbym dobdować "monitor" na bazie jdnej z moich lamp. Ma ktoś jakiś pomysł?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

staszeks
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1753
Rejestracja: sob, 18 września 2004, 18:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: staszeks » czw, 6 kwietnia 2006, 18:12

mam pomysł.
oddam ci co prawda niesprawnego ale kompletnego (chyba bo dawno
nie zaglądałem do piwnicy) ELEKTRONA 215.
Co prawda nie lampowy ele tez retro.Tylko tranzystory.Mono.
Zamiast produkować telewizor który o ile uruchomisz to będzie cię cieszył przez tydzień no powiedzmy miesiąc a później zacznie przeszkadzać
energię skupisz na wyprodukowaniu czegoś co będzie cię cieszyć teraz
a w przyszłości bedzie przydatne.
Co?? n.p. jakiś generator sygnałowy,woltomierz lampowy jednym
słowem coś co bedzie wyposażeniem twojej pracowni.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Post autor: Marcin K. » pt, 7 kwietnia 2006, 08:27

Ten elekrton jeśli dobrze kojarze jest kolorowy?
Mnie nic nie będzie przeszkadzać, nie bój się kolego Staszek :) , mam jeszcze troche miejsca w pywnicy. Co do generatora: kiegyś go zbuduje, mam już nawet schemat i niektóre części ale chęci mam skeirowane właśnie na zbudowanie czegoś "nie do końca normalnego" :lol: ... O budowie TV myślełem już dawno dawno ale brakowało mi podzespołów i podstawowej wiedzy.
Znalazłem już jakieś schematki, co prawda prostych oscyloskopów ale zawsze po małym wkładzie pracy zbuduje w końcu sam monitor.
Teraz ide docinać deski...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

ODPOWIEDZ