libra 203 brak obrazu

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 14:44

Witam.
Mam telewizor Libra 203, w którym nie ma obrazu. Usterka nastała, gdy po dłuższym użytkowaniu telewizora wyłączyłem go, po czym od razu go włączyłem. Napięcia pomierzone, wszystkie się zgadzają, oprócz napięcia na katodzie kineskopu. Wykluczyć można także uszkodzenie TWOP oraz trafa WN, ponieważ te są sprawdzone i posiadają względnie podobne oporności jakie powinny być. Lampy i kineskop się żarzą.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4514
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: AZ12 » ndz, 25 sierpnia 2019, 15:01

Witam

Czy napięcia na siatkach kineskopu są poprawne? Wysokie napięcie jest? Sprawdź elementy na płytce kineskopu, dość często ulegały uszkodzeniu.
Ratujmy stare tranzystory!

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 15:06

Napięcia na siatkach kineskopu także są nie poprawne. Wysokiego napięcia nie mam niestety jak zmierzyć.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1338
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Marek7HBV » ndz, 25 sierpnia 2019, 15:13

Połączyć katodę kineskopu z masą przez opornik 3.3k-7.7k na chwilkę,aby sprawdzić prawidłowość napięć zasilających kineskop-ekran rozjaśni się.Sprawdzić R430,T308[napięcia na elektrodach].

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 15:54

R430 i T308 sprawny. Napięcia na T308:
-emiter(powinno być -1V) jest -1V
-baza (powinno byc -0.6) Jest -0.4V
-kolektor (powinno być 70V) jest 94V

Mierzone między masą

Przy podłączeniu z rezystorem między katodą, a masą należy odłączyć resztę układu?


Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4514
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: AZ12 » ndz, 25 sierpnia 2019, 16:06

Witam ponownie

Sprawdź potencjometr jaskrawości i elementy wokół niego.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1338
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Marek7HBV » ndz, 25 sierpnia 2019, 17:09

Klupek98 pisze:
ndz, 25 sierpnia 2019, 15:54
R430 i T308 sprawny. Napięcia na T308:
-emiter(powinno być -1V) jest -1V
-baza (powinno byc -0.6) Jest -0.4V
-kolektor (powinno być 70V) jest 94V

Mierzone między masą

Przy podłączeniu z rezystorem między katodą, a masą należy odłączyć resztę układu?
Nie.Czy lampa DY86 żarzy się?

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 18:16

Kineskop nie daje oznak życia z podłączonym rezystorem. Żarnik dy86 jest bardzo trudno zauważyć. Na pewno lampa na sprawny żarnik, sprawdzałem przy zasilaczu. Wymieniałem już na drugą i efekt taki sam.

Potencjometr jaskrawości jest sprawny tak samo jak: r438, r386, r375, c354, r376, c358.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1338
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Marek7HBV » ndz, 25 sierpnia 2019, 18:27

Bezpiecznik B301-250 mA?

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 18:34

Sprawny

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1338
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Marek7HBV » ndz, 25 sierpnia 2019, 18:54

Napięcie na S2 PL504 nózka 6 lub 7?

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 19:30

152V
Mierzone między masą

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 19:37

Napięcie na siatce sterującej Pl504 -62V. Przy dotknięciu sondą miernika nóżki 1,2 lampy Pl504 można usłyszeć głośniejsze piszczenie powielacza oraz buczenie czy jak kto woli mruczenie w okolicach kineskopu.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1338
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Marek7HBV » ndz, 25 sierpnia 2019, 19:43

To zostaje czekać do zmroku,by móc zobaczyć czy DY86 żarzy-to już za chwilkę :lol:PY88 może być walnięta.

Klupek98
25...49 postów
25...49 postów
Posty: 38
Rejestracja: czw, 9 sierpnia 2018, 13:27

Re: libra 203 brak obrazu

Post autor: Klupek98 » ndz, 25 sierpnia 2019, 22:18

Dy86 się nie żarzy

ODPOWIEDZ